Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Rasa kini berada di dalam aplikasi   
Home Makan Teresek Kacang Panjang

Teresek Kacang Panjang

0
Teresek Kacang Panjang

Bahan-bahan :

8277032{-}10 batang kacang panjang| 8283387{-} 3 biji cili hijau| 8293780{-} 250gm kepak dan leher ayam - potong kecil| 8306834{-} 2 sudu makan rempah kari| 8313497{-} 1 sudu makan kerisik| 8312576{-} 1 sudu makan pes cili kering| 8327745{-} 1 sudu makan air asam Jawa| 8347698{-} 3 cawan santan pekat| 8351162{-} Garam dan gula secukup rasa| 8352873{-} 4 sudu makan minyak masak| 8377617{-} BAHAN KISAR: 7 ulas bawang merah| 8382122{-} BAHAN KISAR: 5 ulas bawang putih| 8392636{-} BAHAN KISAR: 3cm kunyit hidup| 8404349{-} BAHAN KISAR: 2cm halia| 8414{-} BAHAN KISAR: 2 hiris lengkuas| 8439889{-} BAHAN KISAR: 1 sudu makan serbuk ketumbar biji-sangai dan kisar kasar|

Cara Memasak :

[start_directions]

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi, kemudian masukkan pes cili dan kacau lagi.
  2. Setelah pecah minyak masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau seketika, masukkan campuran isi ayam yang telah dipotong kecil tadi.
  3. Kacau rata hingga ayam kecut, masukkan air asam Jawa diikuti santan.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  5. Akhir sekali masukkan kerisik dan kacang panjang. Gaul rata.
  6. Apabila kacang layu. Tutup api dan Teresek Kacang Panjang sedia dihidangkan.[end_directions]