Air Lai Chi Kang sangat sesuai minum ketika musim panas kerana bahan-bahan yang ada dapat menyejukkan badan.
AIR LAI CHI KANG
BAHAN-BAHAN
Ads
- Biji kembang semangkuk (rendam dulu 3 jam)
- Katira (rendam 3 jam)
- Longan kering (rendam kejap 5 minit )
- Biji selasih (rendam 5 minit)
- Kacang tanah (sangai)
- Buah laici
- Buah kundur kering
- Barli (rebus dulu)
- Cincau
- Buah Lo Han Ko
- Kurma merah cina
- Daun pandan
- Gula batu
CARA MEMASAK:
- Rebus air bersama daun pandan, gula batu dan Buah Lo Han Ko
- Bila sudah menggelegak masukan kurma merah cina dan longan kering. Biarkan seketika.
- Kemudian siap, senduk letak dalam jag/mangkuk. Isikan bahan-bahan lain bila hendak minum sejuk letakkan ais.
Kredit: Aida Surieyani Othman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ads
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI