Air Lai Chi Kang sangat sesuai minum ketika musim panas kerana bahan-bahan yang ada dapat menyejukkan badan.

Redakan Rasa Panas Dengan Minum Air Lai Chi Kang

Redakan Rasa Panas Dengan Minum Air Lai Chi Kang

AIR LAI CHI KANG

BAHAN-BAHAN

Ads
  • Biji kembang semangkuk (rendam dulu 3 jam)
  • Katira (rendam 3 jam)
  • Longan kering (rendam kejap 5 minit )
  • Biji selasih (rendam 5 minit)
  • Kacang tanah (sangai)
  • Buah laici
  • Buah kundur kering
  • Barli (rebus dulu)
  • Cincau
  • Buah Lo Han Ko
  • Kurma merah cina
  • Daun pandan
  • Gula batu

 

CARA MEMASAK:

  1. Rebus air bersama daun pandan, gula batu dan Buah Lo Han Ko
  2. Bila sudah menggelegak masukan kurma merah cina dan longan kering. Biarkan seketika.
  3. Kemudian siap, senduk letak dalam jag/mangkuk. Isikan bahan-bahan lain bila hendak minum sejuk letakkan ais.

 

Redakan Rasa Panas Dengan Minum Air Lai Chi Kang

Redakan Rasa Panas Dengan Minum Air Lai Chi Kang

Kredit: Aida Surieyani Othman

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Ads

Cuci Periuk & Kuali Guna Sabun Ni Je. Berkilat Macam Baru

Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Ads

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI