Salah satu kudap-kudapan tradisional yang sedap adalah rempeyek. Harga rempeyek sekarang ini pun boleh tahan. Sebab hendak membuatnya menuntut kesabaran tinggi. Perlu digoreng satu demi satu.
Jom lihat resipi yang RASA kongsikan ini daripada seorang ahli group facebook Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali.
REMPEYEK RANGUP
Ads
BAHAN-BAHAN
1 ulas bawang putih
1 biji buah keras
1/2 sb biji ketumbar
1/2 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
1 biji telur ayam
1 sudu besar air kapur
330 ml santan cair
500 gram minyak masak
Ikan bilis
Kacang tanah
CARA MEMBUAT
1. Dalam lesung batu, masukkan bawang putih, buah keras, ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Tumbuk lumat. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk, masukkan tepung beras. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi, garam, telur ayam, air kapur dan santan. Gaul sebati.
3. Masukkan lagi santan. Kacau lagi. Ketepikan.
4. Dalam kuali, panaskan minyak masak.
5. Panaskan sekali acuan bulat rempeyek selama 5 minit.
6. Keluarkan acuan. Letakkan bancuhan rempeyek ke atas acuan. Letakkan juga kacang tanah dan ikan bilis ke atasnya.
7. Masukkan acuan ke dalam minyak masak yang panas.
8. Goreng sehingga rempeyek timbul dan keperangan.
9. Ulang sehingga siap semua adunan. Siap!
Ads
Untuk lebih jelas, boleh tonton video di link ini.
Ni ada resipi istimewa pai cendawan berinti ayam yang sedapnya ya amat. Mudah aje buat dia tak payah buat kulit pastry pun.
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Wawa’s Kitchen yang mudah dibuat ni.Tapi boleh jadi kudapan dan sarapan yang mengenyangkan. Anak anak mesti suka.
BAKED CHICKEN MUSHROOM PIE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pai :
Roto paratha | lembutkan dan belah kepada 4 bahagian
Bahan inti :
Setengah biji bawang Holland | potong dadu
2 ulas bawang putih | cincang halus
Cendawan butang | potong dadu
Isi ayam cincang @ potong dadu..| boleh digantikan daging
Sos tiram
Serbuk lada hitam
1 sudu kecil tepung gandum
Cara membuat inti :
Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
Masukan ayam dan biar masak sekejap
Kemudian masukkan cendawan
3. Kemudian masukkan sos tiram dan serbuk lada hitam..tambah sedikit air
4. Kacau dan masak sehingga pekat, akhir sekali baru masukkan 1 sudu kecil tepung gandum.
5. Sejukkan
Cara membuat pai :
Panaskan oven sebelum membakar
2. Ambil roti paratha yang sudah dipotong 4 tadi, ambil 1 bahagian
3. Letakkan inti dan cantumkan macam buat karipap. Tekan tepi roti dengan garfu
4. Sapukan permukaan puff dengan kuning telur dan bakar di dalam oven.
Keju mozarella adalah antara keju yang biasa digunakan dalam penghasilan pizza, roti, murtabak , roti nan dan banyak lagi. Semuanya memang sedap dan menjadi kegemaran ramai terutamanya anak-anak. Namun keju mozarella ni harganya agak mahal.
Oleh itu RASA nak kongsikan cara paling mudah untuk menghasilkan keju mozarella yang sedap secara homemade. Hasilnya sama seperti keju yang dibeli di kedai. Jom cuba.
CARA BUAT KEJU MOZARELLA MUDAH GUNA 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
300ml susu penuh krim
180gm keju cheddar
2 sudu makan tepung ubi
CARA MEMASAK:
1. Campurkan susu dengan tepung ubi. Kacau rata di dalam periuk.
2. Panaskan di atas api sekecil mungkin sambil dikacau menggunakan pemukul tangan @ whisk untuk mendapatkan tekstur mozzarella yang halus.
3. Masukkan keju cheddar yang diparut sedikit demi sedikit sambil terus dikacau supaya adunan tidak bergentel.
4. Terus sahaja mengacau adunan hingga semua keju cair dan tekstur pekat (ambil masa 10-20 minit). Setelah pekat, tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Kemudian tuang adunan keju dalam bekas kering dan masukkan dalam freezer.
6. Bila keju sudah keras, keluarkan dan potong ikut saiz yang anda suka. Keju ini boleh terus digunakan dalam masakan seperti lasagna atau pizza.
Kuih lidah buaya atau terkenal juga dengan nama kuih tiram memang garing dan rangup. Kuih bersira gula ni memang seronok untuk dikenyang. Boleh jadi kudapan dan kerepek enak bila-bila masa pun.
Ni resipi yang dikongsikan oleh Nazir Abd Aziz, resipi kuih lidah buaya @ tiram mudah dan yang paling penting bila makan krap krup bunyinya. Simpan dalam bekas kedap udara, boleh lah tahan lama sedikit kan.
KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN
1kg tepung gandum
2 cawan air
1 cawan marjerin(mentega)@ minyak masak
1sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan minyak untuk dicampur bersama tepung ubi kayu
1 1/2 cawan gula dikisar menggunakan blender kering supaya betul-betul halus.
CARA MEMASAK : 1. Cairkan marjerin masukkan dalam bekas loyang, kemudian gaul dengan tepung gandum hingga sebati. 2. Selepas itu masukkan air yang telah dicampur dengan garam ke dalam tepung tadi kemudian uri hingga menjadi doh. 3. Sekiranya doh masih lagi keras tambahkan sedikit air 4. Bila doh dah sebati ambil sedikit demi sedikit kemudian canai hingga nipis, nipisnya lebih kurang macam buat karipap mini , jangan terlalu tebal nanti tak rangup. 5. Lepas tu doh yang telah dicanai nipis tadi disapukan tepung ubi kayu yang telah dicampur bersama minyak masak keatasnya sehingga rata(tepung ubi kayu tadi jangan terlalu pekat sangat,,sekiranya pekat tambah minyak masak sedikit kacau sehingga cair supaya senang untuk disapu atas doh tadi. 6. Bila dah siap sapu tepung ubi kayu tu kemudian gulung doh tadi dan bolehlah dipotong kecil-kecil menggunakan gunting atau pisau.
.
7. Canai sekali lagi doh yang telah dipotong kecil satu persatu dgn perlahan saja,sekali canai cukuplah tak perlu byk kali.
8. Goreng dgn api sederhana, angkat dan sejukkan.
.
9. Bila kuih dah betul betul sejuk, barulah dilumurkn dengan gula halus tadi.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!