Rendang Ayam Versi Berkuah Untuk Potluck

Share

Masih dalam mood raya. Mungkin ada yang nak buat potluck di pejabat. Mungkin boleh buat rendang ikut resipi ini. Rendang tu nampak berminyak sebab tumis bahan-bahannya lama. Rendang ni tumis lama lagi sedap. Bila masukkan ayam elok sebati dan sedap. Sesetengah orang tak suka berkuah, suka kering. Jadi ini rendang versi berkuah.

 

Rendang Ayam (1 ekor ayam)

Bahan-bahan:

1 ekor ayam

8 batang serai*

5 biji bawang besar*

3 biji bawang putih*

1 inci halia*

1 inci lengkuas*

4 sudu cili blend(ikut kepedasan masing-masing)

2 asam keping

5 sudu kerisik

500g santan (atau agak-agak saja)

2 sudu rempah kari ayam

1 sudu serbuk jintan manis

½ sudu serbuk kunyit

4 helai daun kunyit

2 tangkai daun limau

1 batang kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang

Garam

Gula

Ajinomoto

 

Cara memasak:

1.Kisar halus bahan bertanda *.

2.Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bahan bertanda * dan cili blend. Biarkan seketika. Masak dengan api yang perlahan.

3.Masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan perasakan dengan garam, gula dan aji.

4.Boleh tambahkan secawan air. Tumis sehingga pecah minyak dan sedikit kering.

5.Masukkan daun limau dan kerisik.

6.Masukkan ayam dan asam keping. Biarkan dalam 5 minit dan terus masukkan santan.

7.Setelah masak taburkan daun kunyit yang telah dihiris halus. Kaup balik dengan perlahan dan biarkan dalam 3 minit. Siap untuk dihidang.

Kredit: Senz Ahmad

Published by
Putri