Asyik makan rendang ayam dan daging sahaja, cuba rasa penuh rempah rendang kerang yang beraroma enak. Pedas rendang menaikkan rasa kerang dan menambahkan lagi selera makan.
RENDANG KERANG PEDAS
Ads
BAHAN-BAHAN:
3kg kerang (gosok dengan berus sabut, basuh bersih dengan air mengalir, tuang air panas, tutup 10minit, ambil isi)
BAHAN TUMIS
5 biji bawang merah ros
2 biji bawang merah besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai – ambil bahagian dalam putih sahaja
10 biji cili api kampung
Ads
BAHAN LAIN
10 tangkai cili kering – buang biji, rebus dan kisar halus
Santan – 1 biji kelapa
3 sudu makan kerisik
2 keping asam
3 helai daun kunyit – hiris halus
Ads
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam 1/2 cawan, masukan bahan kisar dan cili. Tumis sampai kering dan pecah minyak
2. Masukan santan – biarkan merenih dengan api perlahan
3. Masukan kerisik dan asam keping – renih sampai pekat
4. Masukan isi kerang dan keringkan rendang dengan api perlahan
5. Masukan daun kunyit yang di hiris halus dan rasakan dengan garam
Masak apa pun sedap kalau ada sotong. Jangan biar dalam peti sejuk aje..Cuba masak cepat. Simpan lama hilang pulak kemanisan dan kesegarannya. Ni min kongsi dua sajian sotong dimasak stail masakan Cina dan yang satu lagi ala tradisional.
Mudah aje masaknya. Tapi ingat tau, sotong ni jangan masak lama sangat, nanti liat pulak. Boleh lah cuba resipi nih…
1. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
4 ekor @ 250 gm
Bahan sos Cheong Zeng :
300 gm tauchu
120 gm bawang merah
120 gm bawang putih
40 gm cili padi
400 gm cili merah
120 gm cili boh
120 gm sos plum
30 gm sos tiram
90 gm halia
Gula secukupnya
50 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
200 gm cili boh
60 gm bawang besar
60 gm bawang putih
40 gm cili kering
40 gm cili padi
40 gm tauchu
40 gm asam jawa
200 gm sos tomato
200 gm sos cili
10.air putih.80 gram
80 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali. 2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air . 3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api 4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian China Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
2 . KETUPAT SOTONG
BAHAN-BAHAN :
5 -6 ekor sotong sederhana besar | lebih kurang 1 kg
1 cawan beras pulut
1/2 cawan setengah santan
6 ulas bawang merah | dimayang
2.5 sm halia | dimayang
1/2 sudu teh halba
2 batang serai | diketuk
Garam dan gula secukup rasa
Beberapa batang lidi @ pencungkil gigi
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan sotong, buang dakwatnya. Cuci kulit nipis pada badang sotong 2. Beras pulut dibasuh dan rendam dengan sedikit santan dalam sejam. 3. Isikan beras pulut dalam badan sotong, setengah sahaja, selepas itu tutup kepala sotong dan kemaskan dengan lidi atau pencungkil gigi. 4. Rebus sotong dan santan cair hingga sotong menjadi kembung, Masak dengan api perlahan. 5. Setelah sotong kembung, masukkan semua bahan (santan,bawang merah halba,halia, serai garam dan gula)dan masakkan atas api perlahan dan kacau selama lebih kurang 10 minit. 6. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 7 orang Masa memasak : 35 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Inti pulut di dalam menjadikan sajian ini sungguh mengenyangkan Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Pastikan dakwat dibuang untuk mengelakkan kuah menjadi hitam . Sotong juga jangan dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia menjadi liat.
INGIN MEMBELI PETI SEJUK BARU UNTUK KEKALKAN KESEGARAN MAKANAN LAUT. JOM BELI DI SINI
Anda peminat masakan Thai? Masakan Thai boleh dikatakan pedas-pedas belaka. Lagi pedas lagi kaw. Sempena cuti sekolah ni mungkin ada tetamu bakal berkunjung ke rumah, jom hidangan masakan istimewa yang pastinya buat tetamu anda menambah nasi dek kerana kesedapan menu ini.
UDANG MASAK THAI
Bahan-bahan: Udang (dibasuh dan diletak garam dan kunyit) 15 biji bawang merah-kisar 4 biji cili padi-kisar 1 biji cili merah-kisar 4 ulas bawang putih-kisar Batang ketumbar-kisar 2 batang serai 2 sudu makan sos cili 2 sudu makan sos tiram 1 sudu makan sos ikan 6 helai daun limau purut 1 sudu makan gula Mushroom seasoning Daun ketumbar
Cara memasak:
1.Bedakkan udang kita dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak Kemudian goreng sekejap sahaja.
2.Kisar bawang merah, cili padi, cili merah, bawang putih dan batang ketumbar.
3.Pakai minyak udang tadi. Kalau banyak sangat boleh buangkan sedikit minyak tu. Serai 2 batang, titikkan dan masukkan.
4.Masukkan bahan dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau.
5.Masukkan sos cili.
6.Masukkan sos tiram.
7.Masukkan sos ikan ada gambar sotong ni sedap.
8.Letakkan air sedikit sahaja untuk menumis bahan tadi. Bagi ada kuah.
9.Masukkan daun limau purut.
10. Masukkan gula, tak ada gula perang boleh guna gula putih.
11. Masukkan mushroom seasoning sedikit bagi melazatkan lagi sambal kita.
12.Dah sebati semua masukkan udang. Gaul hingga mesra.
13.Dah mesra akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kemudian gaul rata.Ini pilihan ye, kalau taknak letak daun ketumbar ni pun takpe, sebab ada orang suka, ada orang tak suka.
Penggemar hidangan Sotong Kangkung mesti suka resipi ni. Maklumlah, jika dibeli, sepinggan kecil sahaja dah mahal harganya. Sedangkan ia boleh dihasilkan sendiri secara homemade. Menerusi perkongsian saudari Rosilawati Masri beliau kongsikan resipi Sotong Kangkung yang mudah, sedap & tak hanyir. Selamat mencuba.
RESIPI SOTONG KANGKUNG MUDAH, SEDAP & TAK HANYIR
BAHAN-BAHAN:
2-3 ekor sotong kembang
1kg kangkung – potong kecil
1 botol kecil sos plum
5-6 sudu makan petis
1 biji limau kasturi
5-6 sudu makan kacang tumbuk halus
1 sudu makan gula
2 sudu teh cili tumbuk – boleh lebihkan
CARA MEMASAK: 1. Cuci sotong dan potong kecil. Rebus dalam 10-15 minut. Toskan. 2. Dalam air panas yang berlainan, celur pula kangkung selama 7-8 minit. Toskan. 3. Dalam bekas bersesuaian, campurkan sos plum, petis, gula dan cili tumbuk. Kacau hingga sebati. Perah sedikit asam limau.
4. Letak kangkung dan sotong dalam pinggan ikut jumlah yang hendak dimakan. Tuang sos campuran dengan secukupnya, tabur kacang tumbuk dan sedia untuk dinikmati.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira