Rendang memang sinonim dengan hidangan di pagi Syawal. Selain daging dan ayam, rendang dari kerang pun cukup popular. Dapat pulak makan dengan lemang dan ketupat, memang sedap sangat ni.

Min kalau makan rendang tak suka kering sangat baru lagi padu bila dimakan. Apapun kerang tu berus bersih-bersih dan cuci elok-elok ya sebelum dimasak

RENDANG KERANG SEMADI

Ads

Rendang Kerang Semadi, Best Sangat Ni.

BAHAN-BAHAN :

2kg kerang | direbus, kopek dan ambil isi
1 biji kelapa | dibuat santan pekat
2 sudu makan kerisik
1 sudu makan kicap manis
1 helai daun kunyit | diracik halus
3 helai daun limau purut
2 batang serai | diketuk
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa

Bahan kisar :
3 sudu makan cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1. 3sm halia
1.3 sm kunyit hidup

Ads

CARA MEMASAK :

  1. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar, bila pecah minyak masukkan kicap manis
  2. Masukkan air asam jawa.
  3. Masukkan kerisik, santan dan serai.
  4. Bila santan hampir kering masukkan kerang dan garam secukup rasa
  5. Kemudian masukkan daun kunyit dan daun limau purut.

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

Ads

DAN JUGA RESIPI INI :

Nah, 5 Resipi Rendang Istimewa, Betul-Betul Sedap Untuk Raya.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI