BAHAN-BAHAN:
- 500 gm paru | hiris nipis dan rebus empuk
- 1 liter santan pekat
- 3 sudu kerisik
- 20 biji cili padi
- 5 biji cili merah
- 2 sudu makan ketumbar
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 3 cm lengkuas
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup
- 2 helai daun limau purut
- Garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu makan Minyak Masak SAJI
CARA MEMASAK:
- Cili padi, cili merah, ketumbar, bawang merah, bawang putih, kunyit, serai, halia dan lengkuas dikisar halus hingga menjadi pes yang lumat.
- Panaskan Minyak Masak SAJI di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga rempah masak.
- Masukkan paru yang telah direbus empuk. Masukkan santan. Didihkan hingga semua bahan empuk dan masak.
- Setelah kuah kering, masukkan kerisik, daun limau purut yang disiat-siat, garam dan gula secukup rasa.
- Didihkan hingga agak kering.
- Angkat dan sedia dinikmati.