Rendang Pucuk Ubi Omak Mertua Den Terlajak Sedap, Resipi Patut Cuba

Share

Pucuk ubi pun boleh buat masak rendang tau. Hidangan ini berasal dari Negeri Sembilan. Dimasak hingga betul-betul kering.

Kali ini, Puan Siti Mariyatul Chiptiyah sudi berkongsi resipi rendang pucuk ubi yang diperoleh daripada ibu mertuanya, anak kelahiran Rembau, Negeri Sembilan.

Menurutnya dia turut menghalalkan resipi ini dan menyeru semua agar mencuba resipi ini. Jom kita buat.

BAHAN-BAHAN:

1 besen besar pucuk ubi (dihiris halus)

10 helai daun kunyit (dihiris halus)

6 batang serai (diketuk) – Boleh beli online di sini


Ikan bilis halus (lagi banyak lagi sedap) – Boleh beli online di sini


Garam – Boleh beli online di sini


Secukup rasa 


Santan (daripada 4 biji kelapa)

BAHAN KISAR:

Segenggam cili api – Boleh beli online di sini

6 biji bawang besar

6 ketul besar kunyit hidup – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Tumiskan bahan kisar di dalam kuali.

Masukkan serai yang diketuk.

Setelah wangi, masukkan santan.


Apabila santan telah menggelegak, masukkan ikan bilis, pucuk ubi dan daun kunyit yang telah dihiris halus tadi.

Kemudian, masukkan serbuk perasa dan garam.

Kacau sehingga betul-betul kering. Memakan masa sehingga 2 jam lebih untuk kering.

Selamat mencuba.

Kredit: Puan Siti Mariyatul Chiptiyah

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Fazida