Pucuk ubi pun boleh buat masak rendang tau. Hidangan ini berasal dari Negeri Sembilan. Dimasak hingga betul-betul kering.
Kali ini, Puan Siti Mariyatul Chiptiyah sudi berkongsi resipi rendang pucuk ubi yang diperoleh daripada ibu mertuanya, anak kelahiran Rembau, Negeri Sembilan.
Menurutnya dia turut menghalalkan resipi ini dan menyeru semua agar mencuba resipi ini. Jom kita buat.
BAHAN-BAHAN:
1 besen besar pucuk ubi (dihiris halus)
10 helai daun kunyit (dihiris halus)
6 batang serai (diketuk) – Boleh beli online di sini
Ikan bilis halus (lagi banyak lagi sedap) – Boleh beli online di sini
Garam – Boleh beli online di sini
Secukup rasa
Santan (daripada 4 biji kelapa)
BAHAN KISAR:
Segenggam cili api – Boleh beli online di sini
6 biji bawang besar
6 ketul besar kunyit hidup – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Tumiskan bahan kisar di dalam kuali.
Masukkan serai yang diketuk.
Setelah wangi, masukkan santan.
Selamat mencuba.
Kredit: Puan Siti Mariyatul Chiptiyah
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official