Tak ada idea nak masak menu apa di hari cuti ni? Ni min nak kongsi resipi perkongsian dari saudari Fatin Pauzi. Ayam Masak Cili Kering Stail Cina Muslim. Nampak sedap! Cara nak masak pun mudah. Apa lagi, jomlah cuba!
AYAM MASAK CILI KERING STAIL CINA MUSLIM
BAHAN-BAHAN:
Ads
Ayam – dibersihkan
Bawang merah secukupnya – ada yang dimayang dan ada yang dipotong besar (2 versi)
Bawang putih – mayang
1 biji cili besar @ cili merah- mayang
3 biji cili padi – mayang
10 tangkai cili kering – potong kecil
Daun kari
Sos cili, sos tomato dan sos tiram secukupnya
Pes asam jawa secukupnya
Tepung gandum
Telur
CARA MEMASAK:
1. Ayam dipotong ikut saiz yang diingini.
2. Basuh ayam dengan air garam kemudian celupkan ke dalam telur diikuti tepung gandum. Goreng hingga masak. Angkat dan toskan minyak.
3. Kemudian tumis cili kering bersama daun kari hingga garing.
4. Masukkan bawang merah hiris, bawang putih, cili padi dan cili merah.
5. Seterusnya letak sos cili, sos tomato dan sos tiram Ikut kuantiti ayam.
Ads
6. Tambah sedikit air dan masak sehingga kuah sedikit pekat.
7. Masukkan pes asam jawa, gula serta garam secukup rasa.
8. Akhir sekali masukkan ayam yang digoreng tepung tadi dan bawang potong besar. Gaul rata hingga sos sebati pada ayam.
Rakyat Malaysia memang sukakan hidangan tomyam. Makan dengan nasi panas dan telur dadar pun dah cukup menyelerakan. Bagi penggemar menu Thai ni, wajib cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Miya Aira ni. Tengok gambarnya sahaja sudah tahu sedap. Hmmm..Kecur liur. Jom cuba!
TOMYAM AYAM ALA THAI PALING SEDAP
BAHAN A:
Ayam secukupnya | potong kecil. Jika mahu lebih sedap, guna seafood.
1 biji bawang besar | hiris
4 ulas bawang putih | hiris
2 batang serai | ketuk dan hiris menyerong
6 helai daun limau purut | buang urat tengah untuk elakkan pahit
1. Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit. Masukkan akar ketumbar. Akar ini dapat menyerlahkan lagi kesedapan tomyam.
2. Setelah air mendidih, masukkan ayam. Masak hingga isi ayam menjadi putih.
3. Masukkan semua bahan hiris dan bahan yang diketuk tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan pes tomyam dan pes cili thai. Kacau sebati dan masukkan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5. Masukkan sayur. Masak hingga sayur empuk.
6. Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Kacau sebati dan padamkan api. Akhir sekali, tabur daun ketumbar. Perah limau jika perlu. Jika guna pes tomyam jenama seperti diatas, tidak perlu perah limau kerana rasanya sudah cukup masam.
Nama resipi ni ayam percik pasar malam. Tapi kalau dimasak, memang sedap betul. Ramai yang suka makan ayam percik. Rasanya lebih sedap berbanding ayam goreng kalau betul-betul pandai buat. Ini kerana selepas dipanggang, ayam percik akan dicelup dalam sos dan hal ini menjadikan ayam lebih berperisa. Jom try buat ayam percik macam kat pasar malam. Sedap sangat walaupun simple.
AYAM PERCIK PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN
• 7 tangkai cili kering
• 1 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 2 batang serai
• 1 inci lengkuas
• 1 keping gula melaka
• 3 sudu besar madu
• 3 sudu besar sos cili
• Garam secukupnya
• Setengah ekor ayam
CARA MEMBUATNYA
1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan lengkuas.
2. Masukkan dalam kuali tanpa minyak. Tambah kan air.
3. Masukkan gula melaka, madu, sos cili dan garam. Bila mendidih, masukkan ayam.
4. Masak sampai ayam setengah masak, kemudian panggang ayam. Ayam dah kering, celup dalam sos and sambung panggang atau bakar.
5. Ulang step celop dan bakar sampai puas hati.
Sebut je masakan Cina satu dunia mengakui keenakannya, termasuk masyarakat Malaysia. Masakan Cina ini bukan hanya sedap, ia juga terkenal sebagai makanan yang disajikan panas-panas dengan cara lebih sihat. Kalau selama ini kita terpaksa makan di restoran untuk menikmatinya, apa kata kali ini anda cuba masak sendiri di rumah.
ISI IKAN KOD GORENG BERSAMA CILI KERING & BIJI GAJUS
BAHAN-BAHAN:
300gm isi ikan kod | hiris besar
3-4 tangkai cili kering | hiris
1 biji bawang besar | hiris
1/2 cawan biji gajus | goreng sangai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan cuka
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh gula
2 sudu makan tepung jagung
Minyak masak secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Isi ikan kod dibalut dengan tepung jagung. Goreng secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat, tos dan ketepikan.
Tinggalkan minyak kira-kira satu sudu makan di dalam kuali. Masukkan bawang besar, tumis menggunakan api yang besar hingga terbit bau wangi. Masukkan hirisan cili kering dan teruskan menggoreng kira-kira 30 saat lagi.
Masukkan isi ikan kod tadi diikuti sos tiram, kicap soya, serbuk ayam, kicap soya pekat, cuka hitam (black vinegar) dan air. Kacau sekata. Goreng untuk 30 saat lagi dan masukkan sedikit gula. Kacau sekata.
Masukkan kacang cashew dan goreng lagi untuk 10 saat. Tutup api dan angkat.
Sedia dinikmati.
CENDAWAN SHIMEJI GORENG RANGUP BERSAMA KUNING TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
50gm cendawa shimeiji | bersihkan dan asingkan setiap batang
4 biji kuning telur masin| hancurkan
2 sudu makan serbuk keju parmesan
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh gula
4 sudu makan marjerin
1 cawan tepung gandum
Air secukupnya
2 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
Di dalam satu mangkuk, campurkan tepung dengan air. Kacau hingga ia sebati. Celup sudu ke dalam adunan dan jika adunan boleh melekat pada belakang sudu, bermakna adunan sudah sedia).
Celup cendawan Shimeiji satu persatu ke dalam adunan tadi.
Panaskan minyak di dalam kuali hingga 190C. Goreng cendawan secara ‘deep fried’ sehingga ia bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat dan toskan dengan tisu dapur. Ulangi langkah hingga selesai.
Panaskan planta di dalam kuali dan masukkan serbuk kuning telur masin, serbuk ayam, gula dan keju parmesan. Kacau sekata.
Masukkan satu persatu cendawan yang telah digoreng ke dalam adunan tersebut dan goreng.
Hidangkan ketika panas.
DAGING SZECHUAN
BAHAN-BAHAN:
600gm daging lembu | hiris, bersih dan tos
50gm cili benggala hijau | potong dadu
50gm cili benggala merah | potong dadu
50gm cili benggala kuning | potong dadu
50gm lobak merah | hiris nipis dan bentuk bunga
6 tangkai cili kering | potong
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk patai ayam
4 sudu makan air
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging kira-kira 30 saat. Angkat dan ketepikan.
Menggunakan kuali yang sama, masukkan semua sayuran yang telah dipotong tadi. Goreng seketika.
Satukan sos tiram, hot bean sauce, gula, serbuk ayam dan air secukupnya ke dalam satu mangkuk. Kacau sekata dan tuang adunan ke dalam kuali berisi sayuran tadi. Kacau sebati.
Masukkan semula daging yang telah digoreng tadi ke dalam kuali dan goreng lagi.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.