Sedapnya Cheesekut. Ia adalah salah satu dari pencuci mulut paling mudah buat dan rasa sangat enak. Bagi anda yang sukakan rasa keju, hidangan ini pastinya wajib cuba. Tak perlu masak guna ketuhar pun. Cukup sekadar disejukkan dalam peti sejuk. Memang terbaik. Jom cuba resipi perkongsian saudara Muhammad Ali ni. Pasti puas hati.
CARA BUAT CHEESEKUT SEDAP
BAHAN-BAHAN: 500gm krim keju (cream cheese) 110gm gula ising – beli online disini 2 sudu teh esen vanilla – beli online disini 190gm krim putar tenusu (dairy whipping cream) 16 keping biskut crackers atau apa sahaja jenis biskut petak. Kalau nak tebal lagi boleh lebihkan biskut Susu coklat / susu full cream – beli online disini Milo – beli online disini Serbuk koko – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Putar krim keju selama 2-3 minit. Pastikan krim keju sudah pun berada pada suhu bilik.
Ads
2. Masukkan gula ising dan esen vanilla. Sambung putar sampai semuanya sebati. Ketepikan seketika.
3. Dalam bekas yang berlainan, pukul krim putar sehingga kental.
4. Kemudian kaup balik krim putar tadi dengan krim keju. Kaup hingga sebati kemudian ketepikan seketika.
5. Ambil mangkuk kecil. Masukkan susu coklat atau susu full cream. Lebih sedap jika guna susu coklat.
6. Sebagai asas kek ini, letakkan lapisan pertama biskut TANPA CELUP KE DALAM SUSU. Guna loyang empat segi bersaiz 6 inci. Jadi ia akan muat untuk 4 keping biskut untuk setiap lapisan. Ia bertujuan untuk menjadikan lapisan asas kukuh.
7. Masukkan adunan krim keju yang telah dikaup dengan whipping cream tadi. Jumlahnya terpulang pada cita rasa. Kemudian tabur milo.
8. Ulang langkah dengan mencelup biskut ke dalam susu dan lapiskan dengan krim keju serta taburkan dengan milo. Ulang hingga habis adunan.
9. Simpan Cheesekut dalam peti sejuk dan biarkan semalaman.
10. Setelah di setkan semalaman, tanggal kek dari loyang kemudian tabur serbuk koko. Jika nak tabur milo atau topping lain pun boleh.
11. Cheesekut siap untuk dinikmati. Perasanya boleh diubah mengikut kreativiti masing-masing.
Ads
INFO: Kalau tak nak kek ini tinggi sangat, satu adunan ini boleh dubahagikan kepada dua tetapi kena pakai loyang 5 inci. Nak pakai 6 inci boleh tapi Cheesekut akan jadi sedikit nipis.
Suka makan roti canai tetapi paling sedap kalau dapat buat sendiri. Lebih puas dan terjamin kebersihannya. Kadang kala kalau makan di luar rupanya elok tapi rasa tidak mencapai apa yang dihajati. Keras dan tidak gebu. Apa kata canai sendiri ikut macam mana gebu yang korang nak. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Puan Normaliana Abu Bakar ini.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan gula
1 cawan Air
Setengah sudu kecil garam
Minyak masak secukupnya untuk merendam dan menggoreng.
CARA-CARA MENYEDIAKAN
Campurkan tepung, gula dan garam. Kemudian masukkan telur dan air.
Uli hingga doh tidak melekat (uli lebih kurang 20 minit ). Kalau uli menggunakan tangan gunakan air suam. Kalau uli mesin gunakan air sejuk.
Bahagikan doh kepada bahagian kecil ( bahagi kepada 12 biji bola semuanya ). Ikut suka kita kalau anak 10 buat kecil, kalau anak 2 buatlah besar biar cepat siap.
Susun doh dalam bekas yang diisi minyak masak. Pastikan tepung terendam dalam minyak dan perap lebih kurang 2 jam.
Selepas dua jam, siapkan lokasi menebar. Dulang besar yang ditenggek atas baldi. Dulang kecil untuk letak roti canai.
Ambil satu bola tepung dan ratakan macam didalam gambar. Biarkan dalam 3 atau 4 minit barulah mula menebar. Proses rehat 3 atau 4 minit ini memudahkan kita menebar dan tepung jadi lebih lembut.
Mula menebar tepung menjadi bulatan lebih besar. Tarik tepung perlahan – lahan. Buat kena sabar, tarik mahu halus.
Tebar sampai penuh sedulang. Kalau betul cara tebar cantik doh tidak akan berlubang koyak macam roti kirai.
Lipat empat arah seperti dalam gambar. Roti canai sedia digoreng.
Masakan Chinese Style yang ringkas tapi penuh dengan bahan-bahan menarik. Hidangan mi berkuah mempunyai rasa ringan dan jika hendak rasa pedas boleh sediakan cili potong kicap.
BAHAN-BAHAN:
1 paket yee mee
3 sudu makan minyak masak
3 ulas bawang putih ] dicincang
200gm ayam ] dihiris
100gm udang basah ] dibuangkan kulit
1 keping kek ikan ] dipotong nipis
1 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan sos tiram
100gm lobak merah ] dipotong kecil dan panjang
100gm brokoli ] dipotong
100gm bunga kubis ] dipotong
2 sudu makan tepung jagung ] dibancuh dengan air
1 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga agak wangi dan masukkan ayam, udang dan kek ikan.
Masukkan air rebusan ayam, air, lada sulah, sos tiram, dan lobak merah.
Masukkan tepung jagung yang telah dicampurkan air dan kacau rata supaya tidak bergentel.
Campurkan brokoli dan bunga kubis. Perasakan dengan garam secukupnya. Tutup api dan kacau.
Ketika ini ramai yang dalam usaha mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat demi menurunkan berat badan. Tapi dalam masa yang sama teringin nak makan kuih muih.
Kalau dah teringin sangat boleh saja menikmatinya tapi pastikan sihat. Salah satu yang boleh dibuat adalah lepat pisang dua bahan versi sihat. Caranya dikongsi oleh Ayu Zule.
Resipi lepat pisang sihat
Saya kongsi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula. Hanya guna 2 bahan sahaja iaitu rolled oat dan pisang.
Sangat sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.
Bahan-bahan
-1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.
-1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan atau pisang lain pun tiada masalah)
Cara Membuat:
1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja seperti menggunakan tepung biasa.
Tak perlu letak gula sebab pisang itu pun dah cukup manis. Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang. Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji.
Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.