Pernah cuba Crab Rangoon yang viral di aplikasi Tiktok? Jika belum, anda harus cuba. Memang sangat sedap dan sesuai dijadikan snek dan kudapan keluarga. Resipi asal menggunakan kulit wantan segera yang boleh diperolehi di pasaraya. Tetapi jika tiada dan susah nak dapatkan kulit wantan tu, boleh je buat doh Rangoon sendiri menggunakan resipi yang dikongsi oleh saudari Siti Hazneza binti Abdul Hamid. Memang sangat berbaloi. Jom cuba!
CARA MEMBUAT CRAB RANGOON YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN KULIT: ( jika guna kulit wantan segera, abaikan bahan ini) 2 cawan tepung gandum – beli online disini 4 sudu makan marjerin – beli online disini Air secukup untuk jadikan doh
CARA MEMBUAT: 1.Ramas marjerin dengan tepung sampai jadi peroi. 2. Tambah air sedikit demi sedikit sampai jadi doh. 3. Ketepikan doh. Nak bagi rehat dalam peti sejuk pun boleh.
BAHAN-BAHAN INTI: 1 cawan isi ketam (boleh guna isi ketam tiruan @ crabstick) 1 cawan krim keju / cream cheese ¼ cawan daun sup + daun bawang (ikut selera) Garam secukup rasa Lada hitam secukupnya – beli online disini 1 biji telur – jika suka
Ads
CARA MEMBUAT: 1. Satukan semua bahan dan gaul sehingga sekata. 2. Jika nak jadikan lebihan inti ini sebagai salad untuk dimakan terus atau diletakkan pada sandwich / croissant, tidak perlu letak telur.
CARA MEMASAK CRAB RANGOON: 1. Ambil doh yang telah direhatkan tadi. Canai doh dengan ketebalan yang tidak terlalu tebal dan nipis. Sedang-sedang sahaja.
2. Ukur atau potong doh menjadi empat segi sama 2 x 2 inci.
3. Ambil inti dan letak 1 sudu teh di atas kepingan doh tadi.
4. Balut dan kelim. Caranya ialah mula-mula, temukan bucu bertentangan.
5. Kemudian temukan bucu kedua yang bertentangan.
6. Kelim bahagian tepi-tepi supaya kemas dan tidak terbuka.
7. Uncang Crab Rangoon yang siap dikelim.
8. Ulang langkah yang sama hingga habis adunan doh dan inti.
9. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing.
10. Angkat, toskan minyak dan hidang dengan sos cili atau sos Thai. Satu adunan ini akan dapat 45 biji Crab Rangoon.
11. Rangup di luar, lembut dan berkrim di dalam. Memang sedap!
Ads
INFO: Isi ni jika lebih, simpan dalam peti sejuk dan boleh dimakan dengan cara membuat:
Popia Vietnam (guna rice paper) lapis dengan daun salad.
Lettuce cup. Letak atas butter lettuce dan hidang.
Bila tiba bualan puasa, Colek Ayam antara hidangan yang menjadi kegemaran ramai terutamanya penduduk di negeri Pantai Timur. Biasanya bila selesai solat tarawih, hidangan colek akan dihidang. Terdapat pelbagai jenis colek yang boleh dinikmati dan rahsia keenakan hidangan ini adalah terletak pada sos nya. Nak cuba? Cikgu Afy Al Habibiada kongsikan resipi sos colek. Jadi anda boleh nikmatinya bersama keluarga.
RESIPI SOS COLEK AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
5 senduk sos cili thai (beli online disini) 1 sudu makan kicap pekat (tidak penuh sudu) (beli online disini) Air masak secukupnya 8 tangkai cili padi merah 1 biji lemon 2 tangkai bawang putih jeruk Bijan sangai 1/2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan 1/3 cawan air (beli online disini)
BAHAN-BAHAN LAIN:
2 keping isi ayam goreng
Parutan mangga
Tomaro ceri
Hirisan bawang merah
Hirisan cili padi
Daun salad
Parutan lobak merah
Bijan sangai secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili padi bersama bawang putih jeruk yang telah dibuang kulit dan tangkainya. Tambahkan air jeruk bawang putih kemudian kisar halus.
2. Dalam periuk bersesuaian, masukkan sos cili thai. Tidak perlu buka api.
3. Kemudian masukkan bahan kisar tadi bersama 1 gelas air.
4. Seterusnya perah lemon dan masak guna api perlahan.
5. Tambahkan kicap pekat. Jika buat sos kurang dari sukatan yang diberi, hanya tambah secukupnya supaya sos tidak terlalu gelap. Kacau sebati. Tidak perlu tambah garam atau gula kerana sos telah mempunyai rasa.
6. Untuk memekatkan sos, masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati dan biar hingga mendidih. Jika sos terlalu pekat, boleh tambah sedikit air.
7. Angkat dan hidangkan bersama bahan-bahan colek seperti ayam goreng, aneka cucur, aneka makanan gorengan, keropok dan sebagainya.
8. Lebihan sos boleh disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Biasa kita sering dihidangkan dengan pulut durian malah rata-rata menyukainya. Tak salah kalau kita tukar selera dengan menikmati pulut nangka yang tidak kurang enaknya. Rasa lemak manis memang buat korang suka , tak percaya boleh cuba nikmatinya sendiri.
NANGKA PULUT LEMAK BERKUAH
Bahan-bahan:
10-12 ulas nangka – buang biji tapi jangan belah habis, belah bahagian atas saja untuk keluarkan biji 2 cawan pulut – rendam & toskan 1 1/4 cawan santan cair 2 helai daun pandan – siat & simpul 1 sudu makan gula 1 sudu teh garam
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan kecuali nangka di dalam periuk lalu tanak hingga masak. Buang daun pandan. Sejukkan pulut kemudian kepal-kepalkan. 2. Pulut yang dah dikepal sumbat dalam nangka. Jika suka boleh kukus nangka tersebut dalam lima minit. Kalau suka nangka rangup tak perlu kukus.
Bahan-bahan kuah:
2 cawan santan pekat 1 cawan nangka – kisar halus 1 cawan gula (boleh kurangkan jika tak suka manis) 1/2 sudu teh garam halus 2 helai daun pandan – siat & simpul
Cara memasak:
1. Satukan semua bahan dalam periuk lalu didihkan hingga pekat. Sentiasa kacau kuah masa memasak supaya santan tak pecah. 2. Tuang kuah atas nangka pulut tadi. Enjoy!