Kehabisan idea fikir menu untuk minum petang ni? Ha…meh sini nak belanja satu resipi best. Anda boleh cuba resipi Cucur Udang Istimewa Mak Tun yang dikongsi sendiri oleh anaknya iaitu Chef Aezach AR. Resipi asli turun temurun. Lebih istimewa lagi cucur ni tak pakai yis atau soda bikarbonate pun tapi tetap gebu. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.

CUCUR UDANG MAK TUN

BAHAN-BAHAN:

Cara Buat Cucur Udang Istimewa Mak Tun. Resipi Mudah Warisan Orang Tua Dulu-Dulu.

500gm tepung gandum 

Ads

250gm taugeh

150gm daun bawang – potong kecil

150gm bawang besar – hiris 

1 sudu teh garam

1/2 sudu teh serbuk kunyit

2 biji telur

Udang – buang kulit

Lobak merah – optional

Cili merah – optional

Ads

 

CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan bahan bersama air sedikit demi sedikit sehinga sebati.

Cara Buat Cucur Udang Istimewa Mak Tun. Resipi Mudah Warisan Orang Tua Dulu-Dulu.

2. Biarkan batter ( adunan) selama 30 minit sebelum digoreng.

Cara Buat Cucur Udang Istimewa Mak Tun. Resipi Mudah Warisan Orang Tua Dulu-Dulu.

Ads

Nota:
1. Goreng dengan api perlahan supaya cucur yang dihasilkan mempunyai tekstur garing di luar dan lembut di dalam.

Cara Buat Cucur Udang Istimewa Mak Tun. Resipi Mudah Warisan Orang Tua Dulu-Dulu.

Kredit resipi & foto: Chef Aezach AR #daporchefgarang

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI