Jom belajar cara-cara membuat Kek Belacan Kukus. Kek Belacan ini terkenal di Sarawak. Lemak, manis dan padat, memang sedap. Rahsia keenakan kek ini terletak pada browning sugar yang digunakan. Namun ia tidak mudah didapati terutamanya di kawasan semenanjung. Tapi Opah Mas Cotekkongsikan juga cara-cara membuat kek ini menggunakan browning sugar yang diolah sendiri. Memang terbaik hasilnya. Jom cuba!
Setiap kali lebaran, cookies antara carian yang popular dalam variasi hidangan Aidil Fitri. Kepada pencinta cookies, berikut dikongikan tujuh resipi cookies dan biskut yang ringkas, mudah disediakan dan sedap rasanya. Maklum kalau nak beli sebalang biskut sekarang ni agak mahal, jadinya jomlah kita buat sendiri.
WHITE ALMOND COOKIES
BAHAN A:
250gm mentega
80gm gula perang
80gm gula kaster
1biji kuning telur
BAHAN B:
100gm hirisan badam
200gm choc chip
350gm tepung gandum
1sudu teh baking pawder
1sudu teh soda bikarbonat
Sedikit asen vanila
1sudu teh butter oil
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
Tambah telur dan pukul sebati.
Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
Masukkan dalam piping bag, kemudian gunting hujung piping bag lebih kurang satu inci.
Paip doh ikut keselesaan masing-masing.
Bakar dengan suhu 180°C selama 30minit atau bergantung pada
Sejukkan atas redai, sebelum sedia disimpan.
HEAVEN CHOC COOKIES
BAHAN A:
250gm mentega
170gm gula ising
1biji kuning telur
BAHAN B:
300gm tepung gandum
100gm choc chip
80gm badam cincang
50gm cornflake diramas
2 sudu makan serbuk koko
2 serbuk koko hitam serbuk koko hitam
1sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
Tambah telur dan pukul sebati.
Masukkan Bahan B, gaul hingga rata.
Masukkan adunan dalam piping bag.
Potong hujung piping bag, kemudian paipkan doh mengikut cita rasa .
Bakar dengan suhu 180°C selama 30 minit.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
NESTUM CHOC
BAHAN A:
250gm mentega
110gm gula ising
40g susu penuh krim
60g tepung ubi
280g tepung gandum
50g tepung kentang
30g nestum
1sudu kecil esen vanila
BAHAN B (Hiasan):
Coklat masakan
Nestum
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A.
Adun menjadi doh lembut.
Ambil doh dan bentukkan bulat anggaran 9-10 gram, kemudia leperkan sedikiT
Susun dalam loyang pembakar .
Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
Setelah sejuk celupkan dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
Salutkan biskut dengan nestum.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
BUTTER ALMOND
BAHAN A:
250gm mentega
1 sudu makan shortening
150gm gula kaster
Sedikit garam
1biji kuning telur
BAHAN B :
240gm tepung gandum
240gm tepung jagung
BAHAN C:
Kuning telur
Badam cincang
CARA MEMASAK:
Putar gula dan mentega hingga sebati.
Masuķkan telur dan garam. Adun sebati.
Satukan bahan B dan sebatikan hingga menjadi doh
Terap setebal 10mm dengan acuan kesukaan anda.
Sapu kuning telur dan taburkan badam cincang pada permulaan biskut.
Bakar pada suhu 180°C selama 30minit.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CASABLANCA COOKIES
BAHAN A:
130g mentega
20g shotening
70g gula kastor
BAHAN B:
30g oat | dibakar sekejap
30g nestum
30g serbuk badam
20g bijan hitam
BAHAN C:
10g tepung beras
25g tepung jagung
150g tepung gandum
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Ceri merah
Ceri hijau
CAR MEMASAK:
Satukan bahan A. Gaul rata asalkan sebati sahaja.
Masukkan bahan Gaulkan bersama.
Kemudian tambahkan dengan bahan C dan sebatikan menjadi doh lembut.
Terap doh setebal 10mm. Bentuķkan ikut kreativiti.
Sapukan kuning telur. Serikan dgn sedikit ceri merah dan hijau.
Bakar suhu 180° C selama 30 minit .
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
SUJI BRUNAI
BAHAN A:
200gm minyak sapi
100gm shotening
180gm gula halus
1biji kuning telur
1sudu kecil esen vanila
BAHAN B:
370gm tepung gandum
80gm tepung suji
80g tepung jagung
BAHAN C ( Hiasan ):
50g nestum | kisar
50g susu tepung penuh krim
Gula ising | jika suka
CARA MEMASAK:
Gaul rata minyak sapi, shotening dan gula ising.
Masukkan telur dan esen vanila.
Gaulkan sekejap asalkan sebati sahaja.
Satukan bahan B, masukkan dalam bahan A.
Gaul sebati menjadi doh, kemudian terap nipis dengan acuan bulat.
Bakar suhu 180°C selama 30minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
Almond Cluster semestinya sangat sedap dan digemari ramai. Bila makan, terasa kerangupan badam yang disalut dengan coklat yang mewah. Ramai yang jual biskut ‘sultan’ ini namun harganya juga boleh tahan. Maklumlah, bahan-bahan yang digunakan tu memanglah sedikit tetapi berkualiti dan mahal. Jom buat sendiri supaya lebih jimat. Saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MUDAH MEMBUAT BISKUT ALMOND CLUSTER HANYA GUNA 2 BAHAN
Tak sah berbuka puasa di bulan Ramadan tanpa BUBUR LAMBUK! Sekurang-kurangnya sekali mesti dinikmati.
Dapatkan 8000 bubur lambuk PERCUMA disediakan khas oleh Angkatan Tentera Malaysia dan selebriti popular serta lebih 1000 pek juadah berbuka turut disediakan.
Nikmati bubur lambuk legenda; penuh rasa, penuh berkat! Jom datang untuk menikmati bubur lambuk dan berbuka puasa beramai-ramai sambil menyaksikan keindahan pelita-pelita hiasan gergasi.
Tarikh : 22 Mac 2025 (Sabtu)
Masa : 12 tengahari (aktiviti)
Edaran bubur : 5 petang sehingga habis
Tempat : Dataran Merdeka Kuala Lumpur
Tak lengkap raya tanpa biskut Almdon London ni. Bukan setakat kanak-kanak, orang dewasa pun suka. Kombinasi rasa coklat dan kacang badam rangup, memang sedap sangat! Menurut empunya resipi ni lagi, sudah 12 tahun beliau guna resipi biskut ni untuk berniaga dan customer memang suka. Wah..mesti sedap kan. Jom cuba!
RESIPI ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
450gm tepung gandum
2 sudu teh emplex ( perangup biskut)
140gm gula aising ( boleh juga guna gula kastor)
2 biji kuning telur
150-200 biji badam ( goreng tanpa minyak atau panggang 15-20 minit hingga masak. Pastikan badam betul-betul sejuk sebelum guna.)
1/2kg coklat masakan ( untuk celup biskut)
Sedikit cocoa butter ( boleh abaikan jika tak ada)
Badam cincang secukupnya
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati. Anggaran pukul dalam 2 minit sahaja.
2. Masukkan tepung yang sudah diayak dengan emplex dan uli hingga doh tidak melekat di tangan.
3. Cubit doh sebesar duit 10 sen dan masukkan badam. Bulatkan secara membujur. Lakukan hingga habis doh.
4. Bakar biskut selama 25-30 minit dengan suhu 180C menggunakan api atas bawah. Setelah masak, sejukkan biskut.
5. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double boiler. Masukkan cocoa butter dan kacau sebati.
6. Celupkan biskut ke dalam coklat dan masukkan ke dalam cawan kertas.
7. Tabur badam cincang dan biarkan coklat mengeras.
8. Jika nak bagi coklat cengkam biskut dengan elok, boleh letak dalam peti sejuk selama 6-7 minit. Cuma kena berhati-hati kerana jika lebih masa, coklat boleh berpeluh dan tak cantik.