Jom belajar cara-cara membuat Kek Belacan Kukus. Kek Belacan ini terkenal di Sarawak. Lemak, manis dan padat, memang sedap. Rahsia keenakan kek ini terletak pada browning sugar yang digunakan. Namun ia tidak mudah didapati terutamanya di kawasan semenanjung. Tapi Opah Mas Cotekkongsikan juga cara-cara membuat kek ini menggunakan browning sugar yang diolah sendiri. Memang terbaik hasilnya. Jom cuba!
Biarpun bermacam-macam kek moden yang dihiasi aising, ganache atau fondan menjadi kegemaran ramai, namun kek lama masih menjadi pilihan bagi memeriahkan Aidilfitri. Bukan sahaja rasanya enak dan mudah disediakan, malah ia juga menggamit kenangan beraya bersama keluarga.
1. KEK BUAH
BAHAN A:
300 gm mentega
280 gm gula kastor
6 biji telur
BAHAN B:
1 kg buah-buah campuran kering | gaul dan rendam selama 4-5 jam
1 cawan | jus oren
BAHAN C:
360 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh serbuk kayu manis
CARA MEMASAK:
Pukul bahan A sehingga kembang dan masukkan telur.
Campur bahan B. Gaul dengan sudu kayu.
Masukkan tepung dan gaul perlahan dengan senduk kayu hingga sebati.
Bakar selama 45 minit pada suhu 165C.
Info Chef : Boleh juga gunakan jus dalam tin/kotak.
2. CHOCOLATE SWISS ROLL
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
3 biji telur
60 gm gula
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 sudu besar ovallate
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu besar susu tepung
60 gm mentega – cairkan
Krim segar secukupnya
CARA MEMASAK:
Pukul bahan A dengan kelajuan maksimum hingga kembang dan berkrim.
Masukkan mentega cair. Kaup balik dengan hingga sebati.
Tuang adunan dalam loyang 11″ X 8″ yang telah dilapikkan dengan kertas kalis minyak. Ratakan.
Bakar suhu 170° S selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
Biarkan kek sejuk. Letakkan sekeping kertas kalis minyak di permukaan kek dan terbalikkan kek ke atas permukaan yang rata. Buang kertas alas bakar tadi.
Sapukan permukaan kek dengan krim mentega dan gulung kek dengan cermat.
Info Chef : Krim segar boleh dibeli di pasar raya (dalam kotak). Hanya pukul sehingga kembang.
3. KEK LAPIS BLUEBERRY
BAHAN A:
20 biji telur (gred A) / | pukul 7 putih telur sahaja
280 gm gula kastor
BAHAN B:
450 gm mentega
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil vanila
BAHAN C – DIAYAK:
140 gm tepung halus
2 sudu teh rempah kek
BAHAN D:
1 sudu teh esen blueberry
1 sudu teh pewarna ungu
CARA MEMASAK:
Asingkan 7 putih telur dan pukul bersama gula (bahan A).
Pukul kuning telur (asingkan).
Pukul bahan B dan masukkan Bahan C. . Kaup balik dan campur bersama bahan adunan tadi.
Bahagi kepada dua bahagian dan campurkan D pada salah satu adunan.
Bakar berselang seli selama 15 minit setiap lapis sehingga habis pada suhu 170°S.
Info Chef : Pastikan anda menggunakan senduk kayu ketika mengaup-balik adunan.
4. MUFFIN VANILA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
1 cawan susu
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur saiz besar
1/2 cawan mentega – cairkan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
Dalam bekas berasingan, satukan susu, telur, gula, esen vanila dan kemudian masukkan mentega yang dicairkan. Kacau sebati. Tuang sedikit demi sedikit dalam tepung. Kacau sebati.
Sudu kan dalam acuan muffin 3/4 penuh dan bakar selama 20 minit pada suhu 165°S.
Info Chef : Pastikan adunan tidak dikacau terlalu lama.
5. KEK BATIK MILO
BAHAN A:
200 gm Milo
250 gm mentega
230 gm susu pekat
1 sudu teh vanila
BAHAN B:
300 gm biskut Marie
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan A. Masak guna kaedah `double boil’.
Patah-patahkan biskut dan gaulkan dengan bahan A.
Tekan dalam Loyang 10×10. Sejukkan sebelum potong.
Info Chef : Bagi menambah kesedapan, boleh cuba taburkan horlick, oat atau kekacang sebagai ‘topping’.
6. KEK PISANG
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
6 biji pisang – dilecek
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
¾ cawan mentega cair
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang/vanila
Secubit garam
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Campurkan pisang lenyek, garam dan soda.
Pukul telur, gula dan esen pisang hingga kembang. Masukkan mentega cair.
Tuang adunan pisang dalam adunan telur. Kaup balik hingga sebati.
Bakar selama 40 minit pada suhu 165°S.
Info Chef : Pisang berangan dan embun antara yang sedap digunakan untuk kek pisang.
7. KEK GULA HANGUS
BAHAN A:
1 ¼ cawan gula halus
1 cawan air panas
125 gm mentega
BAHAN B:
4 biji telur gred A
¼ cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Buat gula hangus. Masukkan air panas perlahan lahan. Masukkan mentega cair.
Pukul perlahan telur dengan senduk kayu dan campur susu pekat serta vanila.
Campurkan tepung dan soda bikarbonat. Masukkan dalam loyang.
Biarkan adunan 4-5 jam sebelum bakar pada suhu 165°S selama 40-45 minit.
Info Chef : Sebaiknya jangan menggunakan pengadun elektrik ketika memukul telur.
8. KEK COKLAT
BAHAN A – DIAYAK BERSAMA:
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 ½ sudu teh serbuk penaik
Secubit garam
BAHAN B:
250 gm mentega
¾ cawan gula kastor
¾ cawan gula perang
3 biji telur
1 ¼ cawan susu mentega
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanila.
Selang-seli kan bahan A dan susu mentega. Akhiri dengan bahan A
Bakar selama 25 minit pada suhu 160°S.
Info Chef : Kek ini juga enak jika dimasak secara kukus.
Biskut raya antara carian popular dalam variasi hidangan Aidil Fitri. berikut RASA kongsikan tujuh resipi cookies ringkas, mudah disediakan dan sedap rasanya. Biskut raya ini disediakan oleh Maryani Ismail (IG:Arma delight)
WHITE ALMOND COOKIES
BAHAN A:
250gm mentega
80gm gula perang
80gm gula kaster
1biji kuning telur
BAHAN B:
100gm hirisan badam
200gm choc chip
350gm tepung gandum
1sudu teh baking pawder
1sudu teh soda bikarbonat
Sedikit asen vanila
1sudu teh butter oil
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
Tambah telur dan pukul sebati.
Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
Masukkan dalam piping bag, kemudian gunting hujung piping bag lebih kurang satu inci.
Paip doh ikut keselesaan masing-masing.
Bakar dengan suhu 180°C selama 30minit atau bergantung pada
Sejukkan atas redai, sebelum sedia disimpan.
HEAVEN CHOC COOKIES
BAHAN A:
250gm mentega
170gm gula ising
1biji kuning telur
BAHAN B:
300gm tepung gandum
100gm choc chip
80gm badam cincang
50gm cornflake diramas
2 sudu makan serbuk koko
2 serbuk koko hitam serbuk koko hitam
1sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
Tambah telur dan pukul sebati.
Masukkan Bahan B, gaul hingga rata.
Masukkan adunan dalam piping bag.
Potong hujung piping bag, kemudian paipkan doh mengikut cita rasa .
Bakar dengan suhu 180°C selama 30 minit.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
NESTUM CHOC
BAHAN A:
250gm mentega
110gm gula ising
40gm susu penuh krim
60gm tepung ubi
280mg tepung gandum
50gm tepung kentang
30gm nestum
1sudu kecil esen vanila
BAHAN B (Hiasan):
Coklat masakan
Nestum
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A.
Adun menjadi doh lembut.
Ambil doh dan bentukkan bulat anggaran 9-10 gram, kemudia leperkan sedikiT
Susun dalam loyang pembakar .
Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
Setelah sejuk celupkan dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
Salutkan biskut dengan nestum.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
BUTTER ALMOND
BAHAN A:
250gm mentega
1 sudu makan shortening
150gm gula kaster
Sedikit garam
1biji kuning telur
BAHAN B :
240gm tepung gandum
240gm tepung jagung
BAHAN C:
Kuning telur
Badam cincang
CARA MEMASAK:
Putar gula dan mentega hingga sebati.
Masuķkan telur dan garam. Adun sebati.
Satukan bahan B dan sebatikan hingga menjadi doh
Terap setebal 10mm dengan acuan kesukaan anda.
Sapu kuning telur dan taburkan badam cincang pada permulaan biskut.
Bakar pada suhu 180°C selama 30minit.
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CASABLANCA COOKIES
BAHAN A:
130gm mentega
20gm shotening
70gm gula kastor
BAHAN B:
30gm oat | dibakar sekejap
30gm nestum
30gm serbuk badam
20g bijan hitam
BAHAN C:
10gm tepung beras
25gm tepung jagung
150gm tepung gandum
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Ceri merah
Ceri hijau
CAR MEMASAK:
Satukan bahan A. Gaul rata asalkan sebati sahaja.
Masukkan bahan Gaulkan bersama.
Kemudian tambahkan dengan bahan C dan sebatikan menjadi doh lembut.
Terap doh setebal 10mm. Bentuķkan ikut kreativiti.
Sapukan kuning telur. Serikan dgn sedikit ceri merah dan hijau.
Bakar suhu 180° C selama 30 minit .
Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
SUJI BRUNAI
BAHAN A:
200gm minyak sapi
100gm shotening
180gm gula halus
1biji kuning telur
1sudu teh esen vanila
BAHAN B:
370gm tepung gandum
80gm tepung suji
80gm tepung jagung
BAHAN C ( Hiasan )
50gm nestum | kisar
50gm susu tepung penuh krim
Gula ising | jika suka
CARA MEMASAK:
Gaul rata minyak sapi, shotening dan gula ising.
Masukkan telur dan esen vanila.
Gaulkan sekejap asalkan sebati sahaja.
Satukan bahan B, masukkan dalam bahan A.
Gaul sebati menjadi doh, kemudian terap nipis dengan acuan bulat.
Bakar suhu 180°C selama 30minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
Sejukkan biskut dan baru salutkan dengan bahan C.
Sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
DANIA COOKIES
BAHAN A:
180gm butter cup
200gm gula ising
2 biji telur kuning gred A
40gm cornflake
25gm serbuk badam
20gm susu tepung
60gm tepung jagung
100gm tepung gandum
70gm serbuk koko
1sudu kecil emplik
Coklat masakan
BAHAN B (Hiasan):
Chocolate Rise
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A.
Gaul rata sehingga menjadi doh lembut.
Canai dah setebal 10mm dan terap ikut acuan kegemaran anda.
Bakar suhun 180°C selama 30minit.
Cairkan coklat masakan, kemudian celupkan permukaan biskut di dalamnya.
Seterusnya taburkan chocolate rise di atasnya.
Setelah sejuk, biskut sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
Ada yang nak cuba buat kek sendiri? Kek Cheddar Lemon Soft Butter Cake ni tidak muak makan kerana di dalamnya ada perisa lemon. Lembut dan gebu memang buat korang tak sabar nak makan.
Cheddar Lemon Soft Butter Cake
Bahan-bahan:Untuk 2 loyang saiz 8 12 biji telur 2 cawan gula halus 1 sudu besar ovalate 3 1/2 cawan tepung gandum+1 sudu besar serbuk penaik ayak 2 kali 1 sudu besar lemon flavour
Cara membuat:
1. Adun bahan-bahan sehingga separa gebu.
2.Masukkan whipping cream dairy 1/4 cawan, adun sampai gebu.
3.Sementara itu parut 125g cheddar.
4.Parutkan kulit lemon bahagian kuning sahaja.
5.Adunan tadi dah jadi kembang gebu macam ni matikan mixer.
6.Masukkan cheddar dengan kulit lemon tadi kemudian kacau.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira