
Kek Chiffon Oren ni memang sedap dan gebu. Sama seperti Kek Chiffon pandan, ia merupakan antara kek popular yang diminati dari dulu hingga kini. Teksturnya yang ringan dan gebu serta lembut dimakan membuatnya amat digemari ramai. Bagi yang nak cuba buat Kek Chiffon Oren ni, Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Jom cuba.
RESIPI KEK CHIFFON OREN SEDAP & GEBU GUNA SUKATAN CAWAN

BAHAN A:
- 6 biji putih telur (telur A)
- 1 sudu teh cream of tartar – beli online disini
- 3/4 cawan gula halus – beli online disini
CARA-CARA:
- Pukul putih telur sehingga berbuih.
- Masukkan gula dan cream of tartar. Pukul lagi sehingga kental /bertanduk. Ketepikan.
BAHAN B:
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula halus
1 3/4 cawan tepung self-raising (blue key) – beli online disini
1/4 cawan minyak jagung – beli online disini
1/2 cawan jus oren
1 sudu makan sunquick – beli online disini
Sedikit parutan kulit oren
Sedikit pewarna oren – beli online disini
Secubit garam – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula halus guna kelajuan sederhana.
2. Masukkan minyak, garam, sunquick, parutan kulit oren, pewarna dan jus oren. Pukul lagi.
3. Akhir sekali, masukkan tepung. Adun perlahan sehingga sebati.
4. Ambil 1/2 dari Bahan A (putih telur) masukkan ke dalam Bahan B. Gaul rata.
5. Kemudian masukkan ke dalam baki Bahan A. Kaup balikkan hingga semuanya sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang. Hentak loyang sekali dua sebelum dibakar.

7. Bakar Kek Chiffon Oren pada suhu 170C selama 1 jam menggunakan api atas bawah.

8. Bila sudah masak, keluarkan kek dari ketuhar dan terus terbalikkan atas redai kek. Biarkan kek betul-betul sejuk (lebih kurang 45 minit).

9. Ambil pisau, sisipkan keliling kek dan keluarkan dari loyang.

10. Sedia untuk dinikmati.

PESANAN DARI OPAH:
- Loyang tidak perlu dilenser dengan marjerin, minyak atau sebagainya.
- Opah guna loyang saun 22cm @ 9 inci.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Koleksi Resipi Aneka Biskut Raya Berasaskan Cornflaskes.

Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara kuih raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
1. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES

BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g butter (suhu bilik)
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:

- Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati - Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
- Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
- Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah…
Nota: Boleh tambah coklat cip jika suka.
Kredit resipi & foto: Shahira Sharif
2. CORNFLAKES MADU KARAMEL

BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cornflakes
- 250gm gula
- 250gm marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK:
- Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
- Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
- Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
- Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
- Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.
Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana
3. CORNFLAKES MADU

BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
4. CORNFLAKES COKLAT

BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
5. CORNFLAKES KISMIS BADAM CRUNCHY COOKIES

BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes | diramas kasar
- 200gm mentega atau marjerin
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 2 kotak kecik kismis kuning lego
- 1/2 cawan badam hiris (dipanggang sebentar)
CARA MEMASAK:
- Gula dan mentegadipukul dalam 5 minit. Boleh guna pemukul dan masukkan telur.
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes,kismis, badam serta baking powder. Gaul sebati.
- Panaskan ketuharterlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
- Sapu nipis permukaan loyang dengan marjerindan sudukan sedikit adunan pada loyang. Buat sampai habis.
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Anida Azmi
6. CORNFLAKES CHOC CHIP

BAHAN A:
- 200gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil butter oil
(* kacau pakai senduk kayu hingga sebati)
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
(* ayak tepung gandum& tepung jagung bersama baking powder)
BAHAN C:
- 2 cawan cornflakes | diramas halus
- 1/2 cawan choc chip
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan B ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Kemudian masukkan bahan-bahan C. Uli lagi hingga sekata.
- Bentukkan doh dan susun atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Fatimah Ishak
7. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES

BAHAN A:
- 200gm mentega
- 50gm shortening
- 80gm gula aising
- Secubit garam
(Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
- 175gm tepung naik sendiri
- 150gm tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh serbuk koko
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
- 50gm cornflakes ( ramas kasar)
- 50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
- 80gm coklat chips
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
- Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
- Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
- Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
- Bakar selama 20-25minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
5 Kek Tanpa Oven, Gerenti Lembab dan Gebu Padat.

Raya dah nak dekat, nak masak kek tiba-tiba baru perasan oven rosak. Maklumlah guna oven pun jarang-jarang, mahu tak ‘mogok’ oven tu. Jangan panik, pengukus kan ada.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahanlama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Samada kek buah , pandan, coklat, brownies apa sahaja jenis kek ia boleh dimasak menggunakan teknik kukus. Jom cuba ‘kehebatan’ kek kukus dari Norbaini Rahwi, penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21 dengan koleksi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS PANDAN GULA MELAKA

Bahan-bahan :
Bahan A :
- 4 biji kuning telur
- 2 biji putih telur
- 100 gm gula kastor
- ½ sudu kecil garam
Bahan B :
- 125 gm tepung gandum | diayak
- 25 gm tepung jagung | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
- 25 ml susu segar
- 25ml perahan air daun pandan
Bahan D :
- 35 ml minyak jagung/masak
Bahan untuk topping :
- 400gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 10 gm kelapa kering yang telah di gaul dengan pes pandan
- Sedikit gula Melaka | telah dicairkan.
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 15 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 .Akhir sekali masukkan bahan D, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 bahagian.
Buat topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
2. Sapukan krim di setiap potongan dan ditaburkan kelapa kering dan disirakan gula Melaka. Lakukan sehingga bahagian atas.
3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara dua bahagian dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 15 sm @ 6 inci
Waktu memasak: 15- 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan :Rasa pandan yang mewah dengan krim, kelapa kering dan gula Melaka
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Untuk kek yang gebu dan ringan bagi kek kukus, cara pembuatan yang digunakan adalah secara kek span. Jika dibuat secara method kek mentega (butter cake) kek akan padat dan kurang enak rasanya.
2.KEK KUKUS MARBLE ZEBRA

BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 8 biji kuning telur
- 2 biji putih telur
- 115 gm gula kastor
- ½ sudu makan ovalet
Bahan B:
- 130 gm tepung gandum }diayak sekali dengan serbuk penaik
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 100gm minyak jagung/masak
- 25 ml susu segar
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh coklat emulco
- ½ sudu teh kopi emulco
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersize 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan susu segar. Gaul hingga sebati
4. Masukkan minyak jagung,kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan esen vanilla
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan bahagian lagi digaul bersama coklat dan kopi emulco.
7. Sendukkan berselang seli dengan satu senduk/1/2 cawan ke dalam loyang.
8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasanya tidak ubah seperti kek mentega marble, menariknya kek ini hanya dikukus dan tidak dibakar.
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Jangan menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang, ia akan menyebabkan kek mengecut.
3.KEK KUKUS COKLAT BADAM

BAHAN-BAHAN :
Bahan A
- 5 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 25gm serbuk badam | diayak
- 15gm serbuk koko | diayak
- ¼ sudu teh serbuk penaik | diayak
- 65 gm coklat gelap compound/ coklat masakan | dicairkan
- 50 ml susu segar
- 25 ml minyak jagung/masak
Bahan topping :
- 400 gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 50 gm Nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
3. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak ke dalam ramuan akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
4.KEK KUKUS BUAH

BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 310 gm gula kastor
- 60 gm air panas
- 250 gm mentega
- 500 gm buah-buahan campur
- 1 sudu teh krim tartar
- 2 sudu teh baking soda
Bahan B:
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 3 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh oren emulco
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 20 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 .Masak gula halus sehingga perang dan larut, kemudian masukkan air panas secara perlahan-lahan. Gaul rata.
3. Masukkan mentega dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan buah-buahan campur dan renehkan sebentar sahaja bersama dengan krim tartar dan baking soda. Sejukkan.
5. Setelah sejuk masukkan Bahan B dan gaul rata.
6.Kemudian masukkan telur dan pukul sedikit telur sebelum di campurkan ke dalam adunan.
7. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat emulco, di kacau hingga rata.
8. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 4 jam.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 4 jam
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek kukus ini tidak terlalu manis dan boleh di sejuk bekukan.
Anggaran kos: RM20
INFO CHEF : Seperti juga kek kukus yang lain, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis ke dalam adunan kek buah.
5.BROWNIES KUKUS KEJU

BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 115 gm putih telur
- 110 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B :
- 80gm tepung gandum | diayak
- 20gm serbuk koko | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
- 70 ml minyak jagung/masak
- ½ sudu teh esen vanilla
- 4 keping keju cheddar
- 50 gm cip coklat
- Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari pengukus supaya brownies tidak basah.
Jumpa Resipi Kek Batik Coklat Cheese Sedap, Terus Tak Pandang Yang Lain

Ada banyak versi kek batik. Tapi kalau dah jumpa yang menjadi favourite, mesti dah tak nak buat yang lain. Contohnya kek batik coklat cheese ini.
Seperti yang dialami wanita ini, Mas Dalina, tidak berpaling dengan resipi kek batik lain selepas dah jumpa yang kena dengan selera.
Lagi-lagi bila kek batik yang dibuatnya, menjadi favourite anak-anak juga.
KEK BATIK COKLAT CHEESE

LAPISAN BAWAH:
2/3 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar – beli online di sini
250g mentega (saya guna Anchor) – beli online di sini
250g susu pekat (lebih kurang ½ tin, ikut kemanisan masing-masing) – beli online di sini
125g milo – beli online di sini
3 sudu besar serbuk koko (saya guna callebaut)
½ sudu kecil serbuk nescafe (saya tak letak)
Biskut marie (lebih kurang 2 peket sekali dengan lapisan atas nanti) – beli online di sini
TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live
TONTON Mango Baked Cheesecake | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Alas loyang (saya guna 8″x2″) dengan plastik atau aluminium foil. Saya suka guna aluminium foil sebab lebih stabil. Guna tupperware pun boleh.

2. Masak air dan agar-agar. Kacau hingga larut dan mendidih.
3. Masukkan mentega, gunakan api paling kecil. Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit, gaul sehingga sebati.

4. Masukkan serbuk koko. Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Padam api.
5. Susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat. Ulangi langkah sehingga adunan habis lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
LAPISAN ATAS
Biskut marie – beli online di sini
200ml susu segar | dipanaskan
250g cheese cream (suhu bilik)
10ml susu segar
½ cawan gula halus – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
2. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan. Panaskan 200ml susu segar, padamkan api.
3. Keluarkan loyang berisi kek batik tadi. Percikkan sedikit susu suam-suam panas tadi ke atas biskut lapisan atas.

4. Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut.
5. Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suampanas), terus susun dalam bekas (celup 1 saat je)
6. Sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan cheese. Saya ayakkan serbuk milo saja.
7. Simpan semula di dalam peti. 1-2 jam dah boleh potong dah. Tak perlu semalaman.

Kredit resipi: Mas Dalina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sekejap Je Dah Siap, Cucur Kucai Rangup Di Luar Lembut Di Dalam
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:


