Ayam Masak Goreng Kari & Kentang
Bahan-Bahan:
- 1ekor ayam di goreng
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
- Serai
- Daun kari
- Bawang holland
- Rempah kari daging adabi + kari ikan babas
- Kentang
Bahan Kisar Dan Tumisan:
- Bawang putih
- Bawang merah
- Halia
- Cili padi
- Bawang holland mayang
- Bawang putih mayang
- Bawang merah mayang
- Serai
- Daun kari
Bahan-Bahan Kisar:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
Bahan Tumis Di Mayang:
- Bawang putih
- Bawang merah
- Bawang holland
- Serai
- Daun kari
Cara-cara:
1. Goreng ayam utk matikan air. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Kentang potong wedges dan goreng. 3. Setelah bawang kisar pecah minyak, masukkan rempah kari gaul rata kemudian masukkan air, garam, perasa dan gula. 4. Setelah bawang yang dimayang kekuningan, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak. 5. Tumis bahan yang dimayang hingga naik bau dan kekuningan layu. Kredit: Siti Hanisah Mohd Rashid