Resepi Singgang Tulang Sedap. Cepat Empuk Bila Masak Macam Ni

Share

Tulang sedap dimasak sup. Namun jika dah jemu, boleh cuba masak Singgang Tulang cara orang Kelantan. Bahan-bahannya sedikit berbeza dengan resipi Singgang Ikan namun rasanya sangatlah sedap sehinggakan anda tak mampu melupakannya. Gitu… Bagi anda yang nak cuba, Cikgu Afy Al Habibi ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!

 

RESIPI SINGGANG TULANG SEDAP

BAHAN-BAHAN:

BAHAN KISAR:

  • 1 tangkai cili kering beli online disini
  • 2 biji cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1/2 inci halia

BAHAN DIMAYANG:

  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah

BAHAN TUMBUK:

BAHAN PERASA:

  • 1 sudu makan garam
  • 1/3 keping manisan kecil atau gula melaka beli online disini
  • 1 sudu teh perencah secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan tulang dan toskan airnya.

2. Masukkan air ke dalam periuk. Kuantitinya agak-agak sahaja dan bersesuaian dengan tulang yang dimasak. Didihkan.

3. Kemudian tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kacau sebati.

4. Masukkan pula bahan yang dimayang dan tumbuk. Kacau lagi.

5. Masukkan juga dua keping asam gelugur.

6. Tambahkan bahan-bahan perasa dengan secukupnya. Semua bahan-bahan boleh disesuaikan mengikut cita rasa dan kuantiti kuah.

7. Masak sehingga daging dekat tulang empuk. Sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.

Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

Published by
Nur