Resepi Tauhu Berlauk Yang Mudah Dan Sedap. Gerenti Jadi!

Share

Resepi tauhu berlauk ini memang sedap sungguh jika dibuat makan santai petang-petang untuk seisi keluarga. Jom kita cuba resipi daripada Bonda Kynn ini, tak susah pun cara nak buatnya.

RESIPI TAUHU BERLAUK

 

BAHAN-BAHAN:

  • 2 ketul isi ayam
  • 3 keping tauhu petak
  • 4 ketul tauhu telur
  • 3 biji telur
  • Bawang holland
  • Carrot
  • Daun sup

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Kisar tauhu petak, isi ayam, tauhu telur dan telur hingga sebati. Kisar sehingga hancur dan halus ya.

 

2. Masukkan ke dalam bekas. Campurkan sekali lobak merah, bawang holland dan daun sup yang dicincang halus.

3. Kemudian, masukkan garam, ajinomoto, serbuk lada hitam dan seketul kiub ayam. Kalau ada lada sulah, boleh juga masukkan.

 

4. Gaul sebati.

 

5. Masukkan ke dalam acuan dan kukus. Kukus dalam 15 minit. Jika isi terkeluar dari acuan, itu bermakna dah masak.

 

6. Ini rupanya bila dah siap kukus.

 

7. Pecahkan telur, ambil tauhu yang dah siap dikukus tadi, celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan.

 

8. Angkat dan toskan.

 

9. Siap! Lebih sedap dimakan bersama sambal kicap. Sambal kicap anda boleh kisar kicap, gula, bawang putih dan lada mengikut tahap kepedasan anda.

Jika anda memerlukan AIR FRYER baru yang berkualiti pada harga yang murah, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: CEK KYNN VIA ILHAM RESIPI

ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI:

Published by
Naqiyatul Uzma