Resipi jejari dan bebola kentang yang cukup mudah dan ringkas, itu yang paling mak-mak suka kan. Bila musim cuti sekolah ni, anak-anak pasti asyik nak mengunyah je.
Untuk mak-mak yang ada kentang di rumah, buat je kudapan enak ini hasil resipi daripada Shai Anne Ahemed. Walaupun nampak ringkas tapi sangat sedap.
1. Kentang direbus atau kukus terlebih dahulu. Kemudian, toskan.
2. Bila kentang dah sejuk, hancurkan atau lenyek-lenyekkan. 3. Kemudian, masukkan daun bawang/daun ketumbar yang sudah dihiris halus, tepung beras, tepung jagung, serbuk oregano, lada sulah, garam dan gula.
4. Gaul-gaulkan sehingga semuanya sebati. Bahagikan kepada 2 iaitu untuk buat bebola dan juga jejari. 5. Untuk buat jejari kentang, alaskan plastik di atas papan pencanai dan letakkan adunan. Tutup dengan plastik dan canai mengikut ketebalan yang diinginkan.
6. Kemudian, potong mengikut ukuran atau saiz jejari yang diinginkan. Manakala untuk bebola pula, ambil sedikit adunan dan letakkan cheese mozarela yang sudah dipotong dadu. 7. Gentelkan sehingga menjadi bentuk bebola.
8. Untuk menggoreng bebola, mula-mula celup tepung jagung atau tepung gandum. Kemudian. Celup telur dan akhir sekali celup bread crumbs (tepung jagung/tepung gandum – telur – bread crumbs).
Sesekali menjamah Nasi Ulam memang sedap. Nasi putih yang digaul bersama pelbagai jenis ulam-ulaman serta rencah ini ternyata sangat mudah dihasilkan. Malah rasanya yang enak juga membuatkan ia menjadi kegemaran ramai. Nak hasilkan menu ini untuk keluarga? Resipi Nasi Ulam Utara perkongsian saudari Ani Mizi ni antara yang terbaik yang boleh dicuba.
RESIPI NASI ULAM UTARA
BAHAN-BAHAN:
7-10 senduk nasi sejuk
BAHAN ULAM ( HIRIS HALUS):
Daun selom
Daun Kesum
Daun Kemangin
Daun Ulam Raja
Daun kunyit ( aneka ulam ni boleh ditambah pelbagai jensi lagi. Paling bagus guna ulam yang beraroma)
1 biji bawang besar
5-6 batang serai
BAHAN TUMBUK:
1kan tenggiri masam atau gelama masam – digoreng dan ditumbuk
½ inci lengkuas
15-20 biji cili padi
1 inci belacan
3 sudu makan beras – goreng tanpa minyak dan tumbuk halus
Kerisik
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan-bahan tumbuk ke dalam nasi dan gaul rata.
2. Kemudian masukkan aneka ulam-ulaman yang dihiris. Gaul rata.
3. Rasa nasi dan jika kurang rasa, boleh tambah garam atau isi ikan masin tumbuk dengan secukupnya.
Biasanya kalau nak buat mi, kedailah tempat kita mendapatkan mi tersebut. Jika ada kerajinan boleh saja buat mi sendiri secara manual dan ikut selera kita. Cuma selepas doh dipotong, taburkan sedikit tepung supaya ia tidak melekat bila tercampur. Boleh cuba buat ikut resipi berikut.
Dua kuih pencuci mulut ini memang sedap dimakan bersama dengan air kopi atau teh. Rasa lemak manis dan kenyal memang enak dikunyah sebagai pencuci mulut.
Jika getas rasa manis dari disira gula, kuih abuk-abuk pula dari gula merah pula. Jom cuba buat sendiri memang puas hati lah kan.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN :
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1cawan air | atau secukupnya
1sudu teh garam
Bahan sira gula :
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA MEMASAK :
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat, nanti susah nak bentuk).
Uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa. Panaskan minyak masak dan gorengkan kuih getas.
Dalam bekas/kuali yang lain, masakkan pula air dan gula hingga berbuih..
Biarkan betul-betul pekat (apabila sudah berbuih) baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi, tutup api, kacau dan golekkan dalam gula tadi hingga kering. Biar gula melekat pada kuih.
Saiz hidangan : 20- 25 keping , saiz nuget
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Lemak manis dan lembut serta kenyal teksurnya
INFO CHEF:Apabila campuran air dan gula sudah berbuih, itu tandanya ia sudah pekat dan boleh dimasukkan kuih getas di dalamnya. Jangan lupa tutup api dan biarkan gula menyalut kuih dengan rata.
KUIH ABUK -ABUK
BAHAN-BAHAN :
2 cawan biji sagu
2 cawan kepala parut putih
3 sudu makan gula merah
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
Basuh sagu dan toskan 5 minit.
Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
Campurkan gula merah dengan gula pasir.
Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang lemak manis.
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira