Resipi Acar Buah Untuk 5kg. Simpan 2 Hingga 3 Hari Baru Lebih Sedap DiMakan

Share

Rasa masam manis acar buah memang memantapkan juadah yang dihidang. Campuran buah-buanhan jeruk dengan bawang, sos cili dan rempah kari padulah rasanya. Yang bestnya acar ni menjadi makin sedap bila dah dua tiga hari. Barulah mesra buah dengan ramuan.

Acar ni memang cukup sesuai dengan jamuan kenduri kendara atau untuk meraikan tetamu yang datang ke rumah. Kalau min, suka sangat makan dengan Nasi Minyak atau Beriani. Jom cuba resipi yang dikongsikan dalam FB Resepi Masakan ini.

RESEPI ACAR BUAH (5KG)*



BAHAN- BAHAN :

  • 3 kg buah-buahan jeruk kering berlainan jenis
  • 7 biji jeruk limau
  • 200gm jeruk mangga
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 cawan rempah kari ikan
  • 17 ulas bawang putih( sebiji2)
  • 17 ulas bawang kecil( sebiji2)
  • 30 biji cili api
  • 2 inci halia- mayang nipis panjang2
  • 1/2 botol sos cili
  • 1 cawan cuka makan
  • Gula (ikut rasa masing2)
  • Garam secukup rasa
  • 3 cawan minyak masak

BAHAN TUMIS

  • 1 sudu besar biji sawi
  • 1/2 sudu besar jintan manis
  • 5 tangkai daun kari – optional

CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hingga naik bau, masukkan cili kisar tadi dan kacau hingga sehingga pecah minyak
2. Kemudian masukan rempah kari ikan yg dibasahkan dgn sedikit air terlebih dahulu ye dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sedikit garam, cuka & sos cili..kacau lagi,lama2 sikit ye.
3. Masukkan gula, kacau seketika lagi.
4. Masukkan halia kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah2 jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukan buah2 yang lembut bersama bawang putih, bawang merah & cili api,kacau sehingga sebati.. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api, kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya.
7. Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.
8. Bolehlah di hidang.

FB : Resepi Masakan

Published by
Faridah Talib