Makan berlauk acar ikan talang memang menyelerakan. Boleh bertambah makan nasi. Kalau dah teringin, jomlah masak dan cari ikan talang kering sebagai watak utama untuk menu ini. Buah-buah kering sebagai optional, nak masukkan boleh, tak nak masukkan pun boleh. Tapi kalau tambah lagi sedap.
ACAR IKAN TALANG
Bahan-bahan:
500g ikan talang kering- potong ikan talang jangan kecil sangat jangan besar sangat. Ambil bahagian isi. Lepas siap potong, rendam sekejap kemudian cuci hingga bersih.Keringkan,goreng isi tadi hingga garing. Dah siap toskan minyak, minyak yang goreng simpan.
Bawang besar, bawang putih dan halia. Kuantiti agak sesuai dengan kuantiti ikan.
Ads
Cili kering -dikisar
Bawang merah dan putih belah dua, halia potong mancis. Rendam semua ni dalam cuka. Jangan banyak sangat cuka. Nanti masam dan bau cuka.
Gula Melaka, lobak masin (basuh dulu), biji sawi, halba, kari ikan. Kemudian ambil serba sikit jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar, sangai sekejap dan kisar halus.
Cara memasak:
1.Panaskan minyak bekas goreng ikan talang tadi ni, tumis biji sawi dan halba. Dah naik bau masukkan bahan-bahan kisar tadi, bawang dan halia. Dah garing elok baru masukkan cili kisar. Tumis sampai betul-betul pecah minyak, baru la masukkan serbuk kari dalam 2 sudu, dan jintan yang dikisar tadi ni. Goreng sehingga pecah minyak. Baru masukkan gula Melaka. Masak lama sikit pun ok.
2. Bila bahan tumis dah masak elok, masukkan bahan-bahan yang direndam dengan cuka tadi. Masukkan sekali dengan cuka yang rendam tu.
3.Masukkan buah-buahan kering.
4.Masukkan lobak masin.
Ads
5.Masukkan ikan talang goreng tadi.Gaul sebati. Biarkan ia masak sampai pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali sekala, jangan sampai hancur ikan. Biarkan acar ni atas api perlahan, bagi semua rasa sebati. Lagi lama lagi elok dan sedap.
6.Akhir sekali tabur bijan. Siap untuk dihidang. Sejukkan betul-betul sebelum letak dalam bekas. Kredit:Norshakinah Shaleh
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
500gm cream cheese 1 kotak kecil cooking/whipping cream 3 biji telur gred B 3 sudu besar penuh gula – beli online di sini 2 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini 2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini *Kisar semua bahan di atas dalam pengisar hingga sebati dan gebu.
1. Masukkan bahan kisar dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil.
2. Dengan menggunakan instant pot, masukkan 1 cawan teh air.
3. Masukkan adunan kek dan set masa memasak selama 28 minit menggunakan menu pressure (kalau masak menggunakan ketuhar, guna teknik water bath atau boleh juga kukus).
Negeri Kelantan memang terkenal dengan pelbagai sajian makanan yang sedap-sedap. Bila tiba bulan Ramadan,lagi meriah. Salah satu hidangan popular bila tiba bulan puasa ialah aneka colek. Colek bermaksud pencicah.
Colek ni ada bermacam jenis. Ada colek buah, colek kerang, colek ayam, perut, colek campur dan banyak lagi. Memang sedap! Bagi yang nak cuba, ni ada resipi Colek Air Lada yang memang serbaguna. Boleh buat cicah tauhu, paru goreng, kerang, keropok, makanan bergoreng dan sebagainya.
COLEK AIR LADA
BAHAN KISAR HANCUR:
6 tangkai cili merah
2 labu bawang putih jeruk saiz kecil
Sedikit air
BAHAN LAIN:
1/2 senduk cuka
1 gelas besar air
1 senduk gula
2 sudu makan gula melaka hancur
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan bijan sangai
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk diikuti cuka dan air.
2. Kemudian perasakan dengan gula, gula melaka dan garam. Kacau sebati. Bahan perasa boleh diubah mengikut citarasa masing-masing. Teruskan masak menggunakan api perlahan.
3. Bila colek mendidih beberapa kali, padamkan api. Biarkan sejuk pada suhu bilik dan barulah dimasukkan bijan. Kacau rata.
4. Siap! Sedia dinikmati bersama aneka hidangan bergoreng, kerang, tauhu, paru dan sebagainya.
Lazimnya, acar buah akan ditemui di majlis-majlis kenduri kahwin. Memang enak gandingannya dimakan bersama nasi minyak dan ayam masak merah. Namun, jika sesekali teringin atau ingin bawa untuk bercuti, boleh saja kita masak acar buah ini.
Menurut Acu Ija yang berkongsi resipi Acar Buah yang cantik merah kuahnya ini acar ini tahan berbulan-bulan jika disimpan di dalam peti sejuk. Sesuai juga untuk dibawa bercuti. Jom kita cuba buat. Boleh buat stok. Bila teringin, ambil saja di dalam peti sejuk. Buat ratah sahaja pun sedap ni.