Anda suka makan agar-agar? Jika ya, resipi Agar-Agar Lumut Gula Merah perkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ni anda kena cuba. Kalau makan masa sejuk-sejuk, memang layan sungguh. Nak buatnya pun sangat mudah. cubalah. Pasti puas hati.
AGAR-AGAR LUMUT GULA MERAH
BAHAN-BAHAN
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dan masukkan agar-agar tali. Biarkan hancur dan larut.
2. Kemudian masukkan gula merah, gula dan esen vanilla. Masak sehingga mendidih.
3. Dalam bekas lain, satukan santan dan telur. Kacau kemudian tuang ke dalam periuk. Masak selama 5 minit menggunakan api perlahan.
4. Kuatkan api sehingga naik buih. Padamkan api dan tuang campuran ke dalam loyang.
5. Sejukkan agar-agar dan boleh dipotong apabila mengeras.
Kredit resipi & foto: Tengku RosElyza Raja Muhammad
JANGAN LUPA TRY