Agar-Agar Lumut ni adalah antara manisan klasik yang menjadi kegemaran ramai tidak mengira usia. Tua atau muda, semuanya suka. Rasanya yang lemak manis, tak jemu untuk dimakan. Walaupun nampak ringkas dan mudah, kalau salah cara memang tak menjadi. Nak cuba buat Agar-Agar Lumut klasik ni untuk minum petang? Resipi perkongsian saudari Ada Shuhadah Ghazali ni antara yang boleh dicuba.
CARA MASAK AGAR AGAR LUMUT KLASIK YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 cawan air
20gm agar-agar – beli online disini
1 kotak kecil santan – beli online disini
4 helai daun pandan – kisar untuk dapatkan 2 cawan air pandan
2 biji telur
1 ¼ cawan gula (nak manis boleh lebihkan)
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1.Satukan agar-agar, air, air pandan dan gula. Masak sampai mendidih dan larut.
2. Dalam mangkuk berasingan, satukan santan dan telur. Kacau dengan garpu hingga sebati.
3. Tambahkan juga garam untuk mendapatkan rasa yang lebih berlemak.
3. Bila agar-agar sudah mendidih, masukkan bacuhan santan dan telur tadi. Jangan kacau lagi.
4. Bila adunan nampak nak mendidih, barulah boleh dikacau.
5. Tutup api dan boleh tuang adunan ke dalam acuan. Biar agar-agar mengeras sebelum dipotong dan dinikmati.
Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.
Bila masuk Bulan Muharram ramai yang akan teringatkan dengan Bubur Asyura. Bubur Asyura ialah bubur yang dibuat dengan pelbagai campuran ramuan pada 10 Muharram iaitu pada Hari Asyura. Ia juga dikenali sebagai sugha.
Bubur Asyura mesti mempunyai 10 jenis ramuan, jikalau lebih atau kurang, maka bubur tersebut bukan Bubur Asyura. Setiap negeri, terutama negeri-negeri di semenanjung Malaysia, mempunyai Bubur Asyura yang berlainan rasa dan ramuan. Hal ini, menyebabkan pelbagai cara untuk membuat Bubur Asyura. Jadi buatlah pilihan bubur negeri mana yang jadi pilihan kamu!
1. RESIPI BUBUR ASYURA
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
1 cawan kacang hijau*
1/2 cawan kacang tanah*
1 biji ubi keledek* * Direbus sehingga lembut kecuali ubi keledek separuh masak
1 cawan jagung/carrot
6 cawan santan
6 biji pisang masak di potong
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung beras bersama santan, gula merah, gula, serta garam. 2. Tapiskan bahan tersebut ke dalam kuali dan masak sehingga mendidih dgn menggunakan api yg kecil. 3. Kemudian masukkan bahan yang telah direbus tadi dan kacau lagi sehingga bubur pekat(kental) dan adunan berkilat. 4. Masukan pisang diakhir sekali 5.Tuangkan dlm loyang/bekas dan ratakan. 5. Biar sejuk sebelum dipotong untuk dihidangkan.
2 cawan / lebih daging lembu kisar / daging ayam kisar / yg cincang ( ida letak ayam je, boleh juga letak dua2 sekali )
1 sk serbuk lada putih
1 sk / lebih serbuk lada hitam
sedara mara kekacang (kacang tanah, kacang kuda dll – direndam semalaman)…..ida tak letak pon sbb tak der stok kt dapur & tak plan nk buat ari tu )
sedikit daun sup / jika tak der boleh letak daun saderi..dipotong halus
Kentang n carrot secukupnya – dipotong dadu
Garam+gula secukup rasa
Bawang goreng
4 sb rempah soto ( jika tiada, boleh letak serbuk rempah sup + serbuk rempah kurma )
1 pkt sup bunjut
Rempah 4 sekawan
Air secukupnya
Serbuk perasa jika suka cth serbuk pati ayam
1/2 sk serbuk jintan putih ( ni ida tambah )
BAHAN HIRIS:
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 labu bawang besar
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak, tumis set rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan hiris, tumis seketika baru masukkan bahan kisar…..tumis hingga sedikit garing & naik bau.
Bancuh perencah soto / sup ngan ½ cawan air, masukkan dlm tumisan tadi…..tumis seketika
Masukkan daging ayam, masukkan lada hitam/putih n sup bunjut dan sedikit air dulu.,…kacau seketika masukkan beras, kekacang jika suka, air secukupnya, sedikit garam dulu, sikit gula & serbuk pati ayam jika suka……biar ia mendidih
Apabila nampak beras hampir kembang, baru masukkan kentang+carrot slps kentang, carrot n kekacang lembut, masukkan santan dan tambahan air masak jika nampak terlalu pekat.( masak cam buat bubur nasi gitu ) perasakan dgn garam secukupnya
Bila dah masak, tabur bawang goreng dan daun sup / daun saderi…. (*keluarkan set rempah 4 sekawan n sup bunjut dari bubur ) Sedia dihidangkan panas2 cthnya bersama telur dadar halus, daun sup/daun saderi dan serunding ikan/daging/ayam ( ida tambah serunding ikan )
1 kg bawang merah(500 gm dimesin ,500 gm dijadikan bawang goreng)
1 kg gula
1 kg daging
1 ekor ayam [potong kecil]
2 kg santan
250 gm kacang hijau
500 gm ubi keledek
250 gm kerisek
5 btg serai
5 cm halia
5 ulas bawang putih
6 s/b rempah asyura [rempah khas untuk bubur asyura]
garam
TOPPING/HIASAN:
kelapa goreng
isi ikan hancurkan
telur dadar hiriskan
CARA MEMASAK: 1. Masakkan beras, kacang, keledek,daging dan ayam sehingga lembut dan hancur. 2. Mesinkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai. 3. Masukkan dalam rebusan beras dan daging tadi. 4. Masukkan rempah, kerisek, bawang goreng dan santan. 5. Masukkan garam dan kacau sehingga rata dan masak pekat. 6. Tuangkan dlam loyang atau bekas kecil. 7. Sejukkan dan boleh dihidangkan
7 kg beras Malaysia beras bersamaan 2 gantang beras
1 kg ubi keledek
1 kg kacang hijau
7/8 kg santan pekat
8-10 kg isi ayam atau daging lembu yang direbus dan dicarik-carik isinya.
3 tin jagung dalam tin.
9 kg gula ( boleh dikurangkan)
250 gram garam
1 keping halia. (kisar)
20 batang serai (kisar)
2 kg rempah asyura
CARA MEMASAK:
Masak air di dalam kawah. Bila mendidih masukkan beras yang telah dibersihkan, kacang hijau dan ubi keledek. Kacau sehingga betul-betul pekat, barulah dimasukkan santan. Kacau lagi barulah di masukkan gula. Kacau lagi sehingga bubur menjadi semakin likat.
Masukkan serai dan halia yang dikisar dan tumis dengan sedikit minyak di dalam kuali lain. Bila telah wangi dan masukkan rempah asyura. Masukkan bahan yang ditumis ini di dalam kawah. Kacau sehingga bertambah likat.
Masukkan isi daging/ayam dan kacau lagi. Masukkan jagung dan akhir sekali garam.
Nota : Sedapnya makan bubur asyura/ “SUGHO” dalam tempurung kelapa/ “purung nyor”
Kredit resipi: Chef Ustazah
6. RESIPI BUBUR ASYURA PERAK
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung beras
1kg gula pasir
½kg gula merah (masak dan ditapis)
½kg kacang kuda (direbus)
1kg kacang hijau (direbus)
½kg kacangtanah(digoreng tanpa minyak)
2kg ubi keledek (dipotong kecil dan direbus separuh masak)
2kg pisang
3 tongkol jagung segar
1kg pati santan
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan
CARA-CARA:
Bancuh tepung beras bersama 7 liter mair,kacau di atas api. Masukkan pati santan dan daun pandan.Kacau lagi sehingga pekat.
Masukkan gula pasir,gula merah dan garam.
Masukkan kacang hijau,kacang kuda, jagung dan keledek.
Masukkan kesemua bahan yang lain dan kacau sehingga masak.
Bila sudah masak tuang ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.
p/s : boleh dimasukan isi durian..lagi bertambah sedap
500 gm pati santan ( 2 biji kelapa diambil santan nya)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Kesemua kekacang tadi yakni kacang tanah, kacang merah, kacang hijau dan biji gandum direbus hingga empuk. 2. Setelah semua kacang empok baru masukkan gula putih, gula kabong atau gula melaka dan sedikit garam. 3. Kemudian masukkan jagong, pisang raja atau pisang tanduk yang telah dipotong nipis serta ubu keledek yang telah dipotong dadu. 4.Setelah ubi keledek lembut barulah kita masukkan biji sagu serta santan. 5.Setelah puas hati agak2 sejam atau 2 jam dari waktu masukkan biji sagu maka bubur asyura akan pekat. Pekatnya sehingga jika ia sejuk ia akan beku dengan cepat (macam, bekunya agar2 jer…bukan beku keras macam air batu) bolehlah dicedok dan masukkan dalam bekas seperti dulang atau talam. 6. Dah siap….kalau nak hantar ke Surau atau Masjid masukkan dalam bekas plastik cantik2….mudah2an sedekah anda dikira pahala ibadah juga kerana tak semestimnya pada hari asyura saja kita dibenarkan buat bubur asyura kan.
So bila terasa nak buat bubur asyura samaada nak makan sendiri atau nak hantar kepada jiran tetangga. Buatlah kerana setiap pekerjaan yang bermula dengan niat kerana Allah ta’ala akan diberikan ganjaran kebaikan jua.
Nota Kaki: Selamat mencuba!! Resepi ini boleh dimakan seramai 2 keluarga atau lebih. Jika nak masak untuk dimakan oleh 50 orang (50 bekas plastik) maka gandakan bahan2nya kepada 2 kali ganda.
Puasa dah nak dekat. Ada yang belum mengganti puasa ke? Petang ni teringin pula nak buat kuih yang buat kecur liur di kala bulan puasa ialah Popia Sira Rangup. Siapa yang nak ambil kesempatan berniaga pun boleh dengan resipi ini.
Bahan Inti: Kobis, sengkuang, lobak merah, tauge *tak suka tauge tak perlu letak
Cara membuat: 1.Gaul rata semua bahan 2.Letak inti atas kulit popia, gulung dan goreng.
Bahan Sira: 9 sudu cili giling 10 sudu gula-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu sos cili ½ sudu garam Sedikit bijan
Cara memasak bahan sira: 1.Panaskan minyak, masukkan cili giling dan kacau. 2.Masukkan gula. 3.Masukkan sos cili. 4.Masukkan garam. 5.Dah masak boleh tabur biji bijan.
Tip popia rangup: *Gulung popia padat-padat *Pastikan minyak betul- betul panas dan goreng dengan api perlahan. Kredit : Zaky Mat Ali
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira