Hidangan Agar-Agar SantanPandanatau Agar-Agar Lumut ni antara manisan kegemaran orang tua dulu-dulu. Malah kanak-kanak pun suka sebab rasanya memang sedap. Walaupun nampak ringkas dan mudah, kalau salah cara memang tak menjadi. Nak cuba buat Agar-Agar Santan Pandan ni untuk hidangan keluarga? Resipi perkongsian saudari Alza Rysya Lee ni boleh anda cuba.
RESIPI AGAR-AGAR SANTAN / AGAR-AGAR LUMUT
BAHAN-BAHAN:
Ads
1 paket agar-agar tali (20gm atau 25gm)
5 cawan air
1 1/4 cawan gula pasir
Secubit garam
1 cawan santan
1 cawan pati pandan ( lihat cara perah pati pandan di bawah)
Sedikit pewarna hijau
1 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Kisar 7-8 helai daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil 1 cawan pati sahaja. Ketepikan.
2. Ambil loyang bersesuaian dan sejukkan dalam peti beku selama 10 minit.
3. Satukan santan, garam dan telur dalam bekas. Kocak / pukul perlahan ( jangan kisar guna blender). Ketepikan.
4. Dalam bekas berasingan, masak agar-agar, air pandan dan air hingga larut. Kemudian masukkan gula dan sedikit pewarna hijau.
Ads
5. Bila mendidih, masukkan bancuhan santan tadi. Kacau hingga betul-betul mendidih ( seakan hampir meruwap). Padamkan api.
6. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan di bawah kipas.
7. Bila bahagian atas agar-agar agak beku, masukkan dalam peti sejuk di bahagian bawah. Biar agar-agar mengeras sepenuhnya.
Memang sedap dapat makan bubur jagung sempoi untuk minum petang.Campur sagu pun sedap ikut citarasa masing-masing. Kalau pecah-pecahkan biskut wheat cracker campur dengan bubur jagung ni pun lagi sedap.
Bubur Jagung
Bahan-bahan:
1 tin cream styled corn (jenama Hosen)
1 tin jagung manis (jenama Hosen)
1 tin susu cair
1 helai daun pandan
2 sudu besar gula perang
Cara memasak:
1.Dalam periuk masukkan kedua-dua jagung dalam tin.
2.Tuang susu cair. Letakkan daun pandan dan gula perang.
Jumaat nanti seluruh rakyat Malaysia akan menyambut Hari Kemerdekaan negara yang ke 61. Bermacam-macam sambutan dirangka bagi memeriahkan lagi hari bersejarah ini dan salah satu yang menarik perhatian RASA adalah Mixed Fruity Pastry Cake perkongsian PuanLina Thomas ini. Walaupun tinggal di luar negara namun sambutan Hari Kemerdekaan tetap dirai oleh Puan Lina sekeluarga. Unik dan cantik kan? Susunan buah-buahan yang disusun menyamai Jalur Gemilang ni memang kreatif. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
JALUR GEMILANG MIXED FRUIT PASTRY CAKE
BAHAN-BAHAN:
100gm mentega – suhu bilik
150gm gula
2 sudu makan sour cream / yogurt
3 biji telur gred A – dipukul perlahan
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan jus lemon
Zest (parutan kulit) dari 1 biji lemon
210gm tepung gandum – diayak bersama 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
Sedikit buah-buahan – strawberi, pic & blueberi atau buah-buah lain yang jadi pilihan.
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C (350 ° F) dan letakkan rak di tengah-tengah.
Oles/sapu tepi dan bahagian bawah loyang springfoam (guna loyang cheesecake 9” atau 9×3 atau pun loyang bulat biasa) dengan mentega atau semburan minyak masak. Alaskan dengan kertas minyak. Sekali lagi griskan/oles mentega atau minyak pada kertas minyak juga.
Pukul mentega, sour cream dan gula hingga ringan dan lembut.
Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga sebati.
Seterusnya masukkan esen vanilla, jus serta zest ( parutan kulit) lemon. Putar hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Adun hingga sekata.
Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah disediakan dan susun buah-buahan mengikut kreativiti anda.
Jangan tekan kepingan buah-buah tadi. Hanya susun dan letak begitu sahaja diatas adunan kek.
Bakar kek selama 1 jam. Dalam 15 minit terakhir, tutup permukaan atas kek dengan aluminium foil bagi mengelakkan permukaan kek terlalu keperangan.
Setelah kek masak, biarkan sejuk dalam loyang selama 5-10 minit. Kemudian barulah dikeluarkan dari loyang dan disejukkan diatas redai/rak dawai.
Tabur sedikit gula aising atau snow dust diatas kek.
Tauhu yang diperbuat dari kacang soya ini memang kaya dengan protein bukan hanya enak dijadikan campuran dalam masakan tetapi ia juga sedap sebagai kudapan sihat atau dijadikan menu untuk bekal anak ke sekolah. Hari ini RASA kongsikan dua resipi mudah tauhu sebagai kudapan lebih sihat.
JEJARI TAUHU BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
3 keping tauhu | hancurkan
1 keping tauhu Jepun | hancurkan
1 biji telur
2 sudu makan tepung jagung
150gm daging kisar
1/2 hirisan daun bawang
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS MASTARD
2 sudu makan sos mustard
1 sudu makan mayones
1 sudu makan jus lemon
1 sudu makan madu
2 biji cili padi | hiris
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan untuk Jejari Tauhu. Gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang beralas plastik dan kukus hingga masak lebih kurang 10-15 minit.
Setelah sejuk, potongkan bentuk jejari.
Gaulkan dalam tepung gandum yang telah dicampurkan sedikit garam dan lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng Jejari Tauhu hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Untuk menyediakan sos campurkan semua bahan dan kacau rata.
Hidangkan Jejari Tauhu bersama Sos Mustard.
NAGGUT AYAM SOS LEMON
BAHAN-BAHAN:
3 keping tauhu
1 tiup tauhu Jepun
1 cawan isi ayam | carik halus
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS LEMON
1 sudu makan pati oren Sunquick
1 biji lemon | ambil jus sahaja
1 sudu makan tepung jagung | bancuh dengan 1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 ulas bawang putih | cincang
1 sudu teh mentega
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan untuk naggut. Gaul rata.
Masukkan dalam loyang yang beralas plastik dan kukus hingga masak lebih kurang 10-15 minit.
Setelah sejuk, potongkan bentuk empat segi tepat. Gaul dalam tepung yang dicampurkan dengan sedikit garam dan lada sulah. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng naggut hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Sementara itu panaskan mentega atas api kecil, tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan pati oren Sun quick dan jus lemon.
Kacau rata dan masukkan bancuhan tepung jagung.
Kacau rata hingga mendidih menjadi sos pekat. Tutup api.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.