Akok merupakan kuih tradisi kegemaran orang Pantai Timur. Tapi ramai yang ‘gerun’ nak cuba buat sendiri kerana menganggap kuih ini susah dihasilkan.
Jangan risau. Kuih ni tak sesukar yang anda gambarkan. Menerusi perkongsian saudari Ain Niey, beliau telah menunjukkan cara mudah untuk membuat kuih Akok Kedut yang sedap hanya menggunakan acuan Kuih Cara dan masak guna dapur gas je.
Menarik kan? Tak perlu guna dapur arang dan sabut kelapa. Ikut cara ni lebih mudah dan sekejap sahaja cara memasaknya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH AKOK KEDUT HOMEMADE PALING MUDAH, GUNA ACUAN KUIH CARA
BAHAN A:
3 keping nise atau gula melaka saiz kecil – beli online disini
1 cawan air
2 helai daun pandan – simpul
Bebola keledek nampak seakan donat ball, tapi rasanya memang memang berbeza. Ada rasa lemak dari keledek dan tekstur yang rangup.
Bila digaul dengan gula halus lagi sedap rasanya. Kalau dihidang waktu moreh atau selepas tarawih boleh ralit makan sambil bersembang. Boleh cuba malam ini jika keledek memang dah ada di dapur, membuatnya mudah saja.
Cara buat bebola keledek rangup
Bahan-bahan bebola keledek rangup
500 gram keledek oren -dibersihkan
125 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit majerin
Sedikit garam
Gula kastor secukupnya
Cara membuat
1. Rebus keledek yang sudah dibersihkan hingga empuk. Kemudian tos seketika.
2. Sewaktu keledek masih panas lenyek keledek hingga hancur. Gaul sekali dengan garam. Selepas hancur dan biar kan seju.
3. Selepas keledek sudah sejuk baru baru campur tepung dan baking powder yang telah diayak. Gaul sebati hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
4. Ambil sedikit majerin dan uli sebati. Marjerin ini berfungsi untuk garing dan licinkan kulit bebola keledek nanti.
5. Seterusnya bolehlah bentukkan. Ambil sedikit doh dan buat bulan sebesar guli hingga selesai semua doh.
6. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng hingga kuning keemasan.
Taburkan dengan gula kastor sewaktu bebola keledek masih panas. Terus hidangkan.
Jika teringin nak makan rempeyek yang rangup, buat sahaja sendiri di rumah menggunakan kulit popia. Mudah sahaja sebenarnya cara membuatnya, tidaklah sesukar yang disangka. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Shal Anne Ahemed ini.
RESIPI REMPEYEK MODEN
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia (tidak kisah jenama apa pun)
Kacang tanah (disangai dahulu)
Ikan bilis
Sedikit tepung gandum dan air (bancuh)
Jintan manis dan jintan putih (dikisar bersama)
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong kulit popia kepada 4 bahagian.
2. Letakkan sedikit bancuhan tepung dan air pada kulit popia yang sudah dipotong tadi.
3. Kemudian, taburkan kacang, ikan bilis dan juga jintan yang telah dikisar.
4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan.
5. Siap!
Jika anda sedang mencari BLENDER baru yang berkualiti dan murah, boleh cari DISINI.
Siapa tahu kuih yang satu ini? Ada yang panggil kuih apam, karipap apam dan ada juga menamakan apam suri. Sangat mudah membuatnya, sesuai dimakan untuk sarapan pagi dan minum petang. Cuba sediakan ikut resipi ini.
Bahan untuk kulit
1/2 kg tepung gndum
1 biji telur ayam
1 sudu kecil yis
Garam secubit
Pewarna kuning
Air secukupnya
Cara membuat:
1.Kacau semua jangan terlalu cair.
2.Bila likat sikit macam lempeng, tunggu 15 minit hingga naik buih, boleh buat kulitnya.
Bahan inti
1 1/2 cawan gandum
2 1/2 sudu besar kastad
1 1/2 cawan gula
2 1/2 cawan air
pewarna pink
Cara membuat:
1.Masuk semua dalam kuali.
2.Jangan buka api lagi, kacau bagi tak nampak ketulan gandum kastad tu.