Apam persis aiskrim ni sangat menarik. Teksturnya yang lembut dan gebu serta dihiasi coklat berkacang yang enak. Memang unik!
BAHAN-BAHAN:
- 190gm tepung gandum | diayak
- 2 biji telur
- 60gm gula
- 90ml aiskrim soda
- 1/2 sudu teh ovalette
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna kegemaran
- Kon kertas secukupnya
- 100gm coklat masakan | dicairkan
- Badam panggang cincang | hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul gula dan telur sehingga gebu dan ringan.
- Masukkan tepung dan kaup balikkan sehingga sebati.
- Kemudian masukkan aiskrim soda dan gaul rata.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna kesukaan anda.
- Susun kon di dalam periuk kukusan dengan meletakkan hujung kon pada lubang kukusan.
- Paipkan adunan selapis demi selapis mengikut warna pilihan anda.
- Kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana sehingga apam masak. Biarkan seketika sehingga apam sejuk.
- Cairkan coklat masakan, tuang di atas apam dan taburkan badam dengan secukupnya.
- Masukkan ke dalam peti sejuk seketika untuk mengeraskan coklat.
- Tanggalkan kertas kon dan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Ketika mengukus, pastikan kon diisi dalam bekas kukusan paling atas manakala bekas kukusan lapisan kedua dibiarkan kosong bagi mengelakkan acuan basah.