Resipi Apam Berkuah Terengganu. Penuh Rasa Lemak Berempah

Share

Resipi apam berkuah Terengganu. Apam yang dimakan dengan kuah yang berempah dengan rasa lemak santannya. Memang sedap.

Pernah makan? Satu lagi kuih tradisi orang lama di Terengganu yang jarang dapat jumpa sekarang. Boleh buat sendiri lagi puas hati. Ikut resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini.

Resipi Apam Berkuah Terengganu

Bahan-bahan Apam:

Bahan A:

2 sudu besar gula merah  – boleh beli online di sini

1 ½ cawan air

2 sudu besar gula putih – boleh beli online di sini

1 keping nisang besar – boleh beli online di sini

3 helai daun pandan (optional)

**Masak semua bahan di atas hingga cair.

Bahan B:

11gm yis mauripan (1 pek) – boleh beli online di sini

 1/2 cawan air

1 sudu besar gula – boleh beli online di sini

**Masukkan yis bersama gula dan air. Kacau rata. Tunggu dalam10 minit hingga yis mengembang.

Bahan C:

220gm tepung gandum – boleh beli online di sini

150gm pisang (kisar halus)

220gm tepung beras – boleh beli online di sini

Resipi Kuah:

Bahan Kisar Halus:

1 labu bawang besar 

5 biji bawang merah – boleh beli online di sini

1 inci lengkuas – boleh beli online di sini

½ inci halia – boleh beli online di sini

Setengah inci kunyit – boleh beli online di sini

Bahan Tumbuk:

2 sudu kecil ketumbar (disangai)

1 sudu kecil jintan manis ( disangai terlebih dahulu) – boleh beli online di sini

2 sudu kecil lada hitam – boleh beli online di sini

3 ekor ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)

1 sudu kecil rempah masak cap ros (optional)

Sekotak kecil santan

1 sudu kecil kerisik – boleh beli online di sini

Nisang secukup rasa – boleh beli online di sini

1 sudu besar kelapa parut

Garam – boleh beli online di sini

Gula secukup rasa – boleh beli online di sini

Air

Minyak masak – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Untuk membuat apam; Campurkan kesemua bahan A, B dan C. Kacau rata sehingga tiada tepung berketul. Kemudian perap selama 1 1/2 jam.

Sapukan minyak pada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung pada pengukus dan acuan. Bila masak, sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan. Ketepikan.

Untuk membuat kuah; Tumis bahan kisar halus. Apabila naik , masukkan bahan tumbuk dan rempah. Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan 1 cawan air. Masukkan santan dan 1 cawan air lagi (kepekatan terpulang pada cita rasa). Kemudian masukkan ikan, kelapa parut dan kerisik.

Tambah nisang, garam dan gula. Kacau sebati. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat).

Setelah kuah masak, tutup api.  Siap untuk dihidang dengan apam.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Published by
Nurul Azwa