Selepas meneliti resipi dan video yang disediakan oleh Nurul Jannah di facebook Rasa Share Resipi, memang agak lama proses membuat apam lenggang.
Rendam beras 10 jam. Selepas itu, proses penapaian pula ambil masa semalaman. Boleh tahan lama.
Namun, sangat berbaloi kerana sangat sedap rasa apam lenggang ini. Lemak manis dan rangup di tepi apam memang sedap!
Ads
Jom cuba!
APAM LENGGANG (THENGAI PAAL APPAM)
BAHAN APAM
3 pot beras
1sb urad dhal
1/2sk halba
air suam secukupnya
air kelapa secukupnya
1 mangkuk kelapa parut muda
1 mangkuk nasi sejuk
2 sudu besar gula pasir
Garam secukupnya
Ads
BAHAN KUAH SANTAN
1 biji kelapa parut putih
3 sudu besar gula
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
1. Elak guna beras basmathi. Guna beras biasa saja. Basuh beras dan toskan airnya. Masukkan dalam bekas besar.
2. Masukkan kacang urad dhal, halba dan air. Rendam selama 10 jam.
3. Selepas 10 jam, toskan air rendaman tadi.
4. Masukkan air kelapa, kelapa parut, nasi sejuk dan gula. Gaul rata.
5. Masukkan adunan tadi dalam pengisar. Kisarkan sehingga betul-betul halus. Masukkan dalam bekas besar yang lain.
6. Taburkan sedikit garam dalam adunan yang telah dikisar halus tadi.
7. Gaul rata adunan menggunakan tangan supaya proses penapaian lebih mudah berlaku.
8. Tutup adunan ini dan simpan semalaman.
9. Adunan akan jadi pekat. Gunakan senduk, gaul sebati adunan tadi.
10. Untuk kuah santan, kisar kelapa parut sehingga halus. Perah dan tapiskan santannya.
11. Masukkan gula dan garam dalam santan. Gaul rata. Masak santan dengan api perlahan. Tak perlu sampai mendidih. Cukup setakat panas sahaja.
12. Panaskan kuali. Letakkan sesenduk bancuhan beras. Lenggangkan menjadi bentuk bulat. Tutup kuali. Apabila sudah masak, angkat.
13. Ulangi sehingga bancuhan habis.
14. Siap!
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Rupa macam karipap tapi sebenarnya apam puri. Tapi yang paling best intinya kastad, wow sedapnya.
Bahannya pun tak rumit, lembut aje teksturnya, kalau tak nak manis boleh kurangkan gula dalam inti kastad tu. Berbaloi untuk dicuba, boleh buat warna warni barulah nampak menarik dan menambat selera.
APAM PURI INTI KASTAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti : 1 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 sudu besar tepung kastard – beli online DI SINI 1 cawan gula (taknak manis boleh kurangkan) 3 cawan air Pewarna kuning -beli online DI SINI
Bahan kulit : 2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 setengah cawan air 1 biji telur 1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI sedikit garam Pewarna ikut suka -beli online DI SINI
CARA MEMASAK : Penyediaan inti : 1. Satukan semua bahan kacau sebati lepas itu tapis. 2. Tuang dalam periuk atau kuali. 3. Masak dengan api perlahan. 4. Kacau sampai pekat lepas itu angkat ketepikan.
Penyediaan kulit : 1. Satukan semua bahan kemudian tapis. 2. Kemudian panaskan pan sapu minyak sikit, dah panas boleh la tuang sikit adunan tepung tadi. 3. Bila dah masak boleh letak pada acuan karipap dan letak inti tadi. 4. Lepastu siap dikapit.
Selamat mencuba
Kredit Masni Bahari Via : FB Resepi Masakan Terkini
Kalau selalu sediakan nugget sejuk beku untuk anak, selepas ini boleh lupakan dan gantikan dengan chicken donut atau donut ayam ini pula. Ianya rangup dan juga enak, anak-anak confirm suka.
Lagi menarik cara menyediakannya juga mudah, hanya menggunakan roti keping dan isi ayam bersama rempah yang sedia ada di rumah.
Cara buat chicken donut guna roti keping & isi ayam
Bahan-bahan
4 keping roti
250g dada ayam
1 sdk serbuk lada hitam
1 bji telur
1 sdk stok ayam
1 sdk serbuk cili
1 sdk cili flakes (jika mahu pedas)
1 sdk serbuk halia
Sedikit garam
Tepung jagung
Cara membuat
1. Terlebih dahulu kisar kering roti hingga hancur.
2. Kemudian masukkan dada ayam, bersama bahan-bahan yang lain kecuali tepung jagung dan serbuk roti. Kisar hingga hancur dan halus semuanya.
3. Keluarkan adunan dan letak dalam bekas. Sapukan sediki minyak pada telapak tangan supaya adunan tidak melekat sewaktu membentuk adunan.
4. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan buat lubang di bahagian tengah seperti donut. Selepas siap dibentuk, letak atas dulang yang dilapik plastik supaya tidak melekat.
5. Selepas selesai dibentuk salut chicken donut dengan tepung , kemudian salut dengan serbuk roti sebelum dicelup dalam bancuhan telur.
6. Boleh terus digoreng hingga keperangan. Angkat, tos dan sedia dihidangkan.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.