Resipi Apam Puteri Ayu Cheese Coklat. Gebu & Sangat Sedap.

Share

Apam Puteri Ayu Coklat Cheese perkongsian Opah Mas Cotek ni memang memukau selera. Nampak gebu dan sedap. Bagi anda yang menggemari keju, pun boleh mengolahnya menjadi Apam Puteri Ayu Coklat Cheese. Bagi yang kurang gemar keju, bolehlah masak apam coklat sahaja. Lengkap resipi dan panduan pembuatannya. Bolehlah cuba untuk sajian keluarga petang ni.

 

CARA MASAK APAM PUTERI AYU CHEESE COKLAT 

 

BAHAN A ( Satukan semua bahan & ayak. Ketepikan.):

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat

 

BAHAN B ( satukan semua bahan & masak guna api perlahan hingga gula larut.)

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan susu cair
  • 3/4 cawan susu pekat manis

 

BAHAN C ( kisar @ pukul):

  • 4 biji telur

 

BAHAN ADUNAN CHEESE:

  • 250gm cream cheese / krim keju
  • 80gm gula kastor
  • 25ml susu cair (gantikan dengan air pun boleh)
  • 40gm tepung gandum
  • 1 biji telur

 

CARA MEMASAK:
1. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Selang selikan dengan Bahan C.
2. Sebatikan campuran tadi. Ketepikan.
3. Satukan kesemua bahan adunan keju dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan ke dalam piping bag supaya mudah dimasukkan ke dalam acuan.


5. Ambil acuan kuih dan sapu sedikit minyak.
6. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih.
7. Paipkan adunan cheese ke dalam acuan (agak-agak nak tebal mana lapisan keju nya). Kukus selama 3 minit.

8. Angkat kemudian tuang adunan coklat hingga 3/4 paras acuan. Kukus lagi selama 5 -10 minit.
9. Angkat dan sejukkan apam. Sedia untuk dihidangkan.

NOTA:

  • Adunan ini akan menghasilkan 50 biji

Kredit resipi & foto: Mas Cotek

 

Nak cari PERIUK KUKUSAN baru? Pilih je DISINI. Banyak pilihan & harga pun murah.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur