Ayam cetti antara masakan India yang enak dimakan bersama dengan nasi, roti atau pun roti puri. Kaya dengan rasa rempah dengan kuah yang pekat sesuai untuk hidangan makan tengah hari membawa ke petang.

Resipi ayam Cetti 

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam potong ikut suka(kunyit garamkan dan goreng)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kerutuk(atau serbuk kari)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tomato
Buah pelaga, kayu manis ,bunga lawang
Gula, garam
Sedikit air

Resipi Ayam Cetti, Boleh Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti Pun Sedap

Ads
Cara membuat:

1. Tumbuk atau kisar bawang merah bawang putih dan halia

2. Tumis bahan kisar, daun kari bersama rempah 3 sekawan hingga wangi.

3. Masukkan rempah kerutuk, tumis lagi hingga pecah minyak kemudian masukkan
sos tomato,kicap dan sos tiram.

4. Tambahkan sedikit air masukkan ayam dan perasakan gula garam

Ads

5. Masak hingga sedikit pekat kemudian tutup api.

Resipi Ayam Cetti, Boleh Makan Dengan Nasi Atau Cicah Roti Pun Sedap

Ads

Kredit resipi & foto: Raja Amanina

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI