Hidangan ayam lemon ini bukan saja sedap tapi antara lauk yang ringkas untuk disediakan. Rasa masam manis dengan tekstur ayam rangup dan tanpa cili memang sesuai untuk kanak-kanak atau mereka yang tak makan pedas.
Bahan-bahan
2 dada ayam-bersihkan dan keringkan
Bahan perap
3 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak bijan
Sedikit pepper
1 biji telur
Bahan salut-campurkan
5 sudu besar tepung
5 sudu besar breadcrumbs
Bahan sos
1 sudu besar sos plum
3 1/2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 sudu teh tepung jagung
Minyak secukupnya
1. Perap ayam dengan bahan perap selama 2 jam atau semalaman.
2. Salut dengan bahan salut lalu goreng hingga garing dan kekuningan.
3. Potong ayam dan letak atas pinggan hidangan.
4. Campur semua bahan sos, didihkan hingga pekat.
5. Tuang sos atas ayam dan hias dengan limau sebelum dihidangkan.
Sumber: Hairul Nizam Ijam