Resipi ayam lemon rangup ini kalau dimasak dan dihidangkan di rumah confirm akan jadi kesukaan anak-anak.

Rasanya yang masam manis dan sedikit pedas bersama ayam rangup cukup sedap sekali. Ayam lemon ini boleh dijadikan lauk atau diratah begitu saja pun boleh.

Resipi ayam lemon yang sedap dan rangup

Bahan-bahan untuk ayam goreng

Ayam – dibersihkan dan dipotong
Tepung ayam goreng Bestari

Bahan-bahan sos lemon

Bawang putih
Sos lemon
Cili flakes
Garam
Gula
Bijan (sagai dulu)

Ads

Resipi Ayam Lemon Rangup Yang Sedap Diratah, Buat Lauk Pun Boleh

Cara membuat ayam lemon

1. Masukkan ayam dalam bekas, kemudian tuang tepung ayam goreng. Gaul hingga semua ayam disaluti tepung.

2. Panaskan minyak dan goreng sehingga rangup dan masak. Sekiranya menggunakan ayam saiz besar, pastikan api tidak terlalu kuat agar bahagian dalam ayam masak sekata.
Angkat dan ketepikan.

Resipi Ayam Lemon Rangup Yang Sedap Diratah, Buat Lauk Pun Boleh

3. Seterusnya boleh buat sos lemon, kupas bawang putih dan cincang halus.

4. Kemudian, sangai bijan sehingga kekuningan dan ketepikan.

5. Di dalam kuali, tumis bawang putih menggunakan mentega. Pastikan api perlahan supaya tidak cepat hangus.

Resipi Ayam Lemon Rangup Yang Sedap Diratah, Buat Lauk Pun Boleh

Ads

6.Masukkan cili flakes dan kacau sehingga sebati.

7. Tuangkan sos lemon. Sekiranya kuantiti ayam banyak, boleh tuang semua sos. Sos akan rasa masam, manis dan sedikit pedas.Resipi Ayam Lemon Rangup Yang Sedap Diratah, Buat Lauk Pun Boleh

8. Masukkan ayam goreng rangup dalam kuali dan gaul sebati.

9. Akhir sekali taburkan bijan di atas ayam. Sedia untuk dihidangkan.

Ads

Resipi Ayam Lemon Rangup Yang Sedap Diratah, Buat Lauk Pun Boleh

Kredit resipi & foto: Siti Nornaim Keng

Artikel berkait: Salad Ayam Lemon Lada Hitam, Lengkap Protein & Sayur

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI