Anda suka makan Ayam Madu macam di restoran Nasi Kandar? Jom cuba masak sendiri Ayam Madu ala Mamak perkongsian saudari Adnil Sam. Melihat gambarnya sahaja sudah cukup untuk membayangkan keenakannya. Jom cuba! Tak perlu lagi nikmati di restoran. Anda sendiri boleh masak hidangan enak ini di rumah.
CARA MEMASAK AYAM MADU ALA MAMAK
BAHAN-BAHAN AYAM GORENG MAMAK:
BAHAN-BAHAN KUAH MADU:
BAHAN-BAHAN PENUMIS:
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung jagung, tepung beras bersama bawang putih dan halia. Gaul rata.
2.Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit, garam dan perahan air limau nipis. Kacau rata.
3. Masukkan ayam dan sedikit air. Perap selama 20 – 30 minit.
4. Gorengkan ayam hingga garing dan angkat. Ketepikan.
5. Untuk kuah madunya, panaskan sedikit minyak lebihan gorengan ayam tadi bersama minyak jagung dan marjerin.
6. Tumiskan bahan-bahan penumis terlebih dahulu.
7. Masukkan pes buah kurma, gula, madu, serbuk cili,serbuk kari, sos cili, sos tomato, air panas, cuka dan perahan jus oren.
8. Perasakan dengan garam dan kalau suka, boleh renjiskan sedikit aji.
9. Biarkan hingga masak dan pekat. Rasa terlebih dahulu kesedapan kuahnya.
10. Tuangkan ke atas ayam yang sudah dikerat-kerat dan siap untuk dihidangkan.
11. Ayam Madu ala Mamak sedia untuk dihidang bersama nasi dan acar timun.
Kredit resipi & foto: Adnil Sam
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official