Menu Ayam Masak Bawang ni nampak sedap dan menyelerakan. Menerusi perkongsian saudara Mohd Rozmie beliau menunjukkan cara-cara memasak hidangan ini. Katanya menu ini adalah menu kegemaran kalau ke kedai mamak. Memang tak cukup seketul. Bau aroma rempah yang meresap ke dalam isi ayam tu buatkan selera bertambah. Sebab tu berderet orang beratur kat kedai mamak. Jadi beliau kongsikan resipi Ayam Masak Bawang stail mamak yang anda cuba masak sendiri di rumah. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1.Cuci bersih isi ayam dan masukkan bahan perapan. Jumlahnya ikut citarasa. Gaul rata dan perap selama 20-30 minit.
2. Rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.
3. Panaskan minyak goreng dulu bawang yang telah dimayang sehingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangit pula.
4. Bila bawang dah sedikit keperangan macam ni, angkat dan ketepikan dulu.
5. Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak.
6. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng tadi.
7. Ambil minyak goreng ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.
8. Kemudian masukkan pes bawang dan halia tadi. Kacau sebati.
9. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi.
10. Masukkan bahan sos. Kacau lagi bagi sebati dan pecah minyak.Masa ni bau aroma rempah ni akan harum semerbak.
11. Masa ni kena rajin kacau supaya rempah tak hangit. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi. Nampak kering, masukkan lagi sedikit air kacau lagi. Ulang 4 atau 5 kali.Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti makan tak sedap.
12. Bila rempah sudah masak elok, tambah 2 atau 3 cawan air biar berkuah pekat. (kepekatan ikut selera masing-masing). Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Ads
13. Bila perasa kuah sudah cukup, masukkan ayam goreng tadi dan gaul sebati.
14. Taburkan bawang goreng tadi dan gaul sebati lagi.
15. Bila sudah sebati dan meresap rempah ke dalam ayam, terus tutup api. 16. Ayam Masak Bawang yang selalu ‘top sale’ dekat kedai mamak sedia untuk dinikmati. Enak dimakan dengan nasi panas dan sayur kubis goreng.
Anak-anak memang sukakan lauk ayam. Masaklah macam mana pun, pasti laris. Salah satu menu ayam yang boleh anda cuba ialah Ayam Teriyaki. Ha…macam best je masak menu ala Jepun hari ni kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AYAM TERIYAKI
BAHAN-BAHAN:
500gm ayam
1 sudu makan air sejuk
1/2 cawan gula
1/2 cawan kicap cair
1/4 cawan cuka
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih| dicincang
1/2 sudu teh serbuk halia
Nasi jepun secukupnya
Sedikit bijan | disangai
CARA MEMASAK:
Dalam periuk kecil, campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan biarkan mereneh dan memekat.
Lumur ayam dengan sos dan bakar dalam ketuhar pada suhu 175C selama 25 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya.
Angkat dan taburkan sedikit bijan yang telah disangai.
Korang tahu tak kekacang boleh jadi sajian hidangan yang enak. Selain kacang tanah kekacang seperti pistachio, badam, kacang kuda dan lain-lain memang lemak dan lazat bila dimasukkan dalam bahan ramuan.
Sajian berasaskan sumber lemak tak tepu yang kaya dengan serat, vitamin E, omega 3 yang terkandung dalam kacang memang istimewa sekali. Ikuti resipi sihat ni darin Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini
1.SKEWED CHICKEN WITH SPICY PEANUT SAUCE
BAHAN-BAHAN :
250gm dada ayam | dipotong dadu
2 biji lada benggala | dipotong dadu
4 batang lidi sate
Bahan perapan :
½ cawan madu
4 sudu makan kicap cair/pekat
2 ulas bawang putih | dicincang halus
2.5 sm halia | dicincang halus)
¼ sudu teh garam
½ sudu teh daun parsli
2 sudu makan minyak zaitun
Bahan sos kacang berempah :
5 sudu makan mentega kacang
4 sudu makan air
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan kicap manis
1 ½ sudu kecil serbuk cayenne
1 ½ sudu teh serbuk cili
¼ sudu kecil gula
1/2 sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Campurkan kesemua bahan perapan, kacau sebati. 2. Gaulkan dengan ayam yang telah dipotong dadu. 3. Perapkan selama dua jam sehingga bahan perapan sebati dengan ayam tersebut. 4. Cili benggala dipotong dadu dan dicucuk secara berselang seli dengan ayam yg diperap tadi 5. Letakkan ayam dan cili benggal yang telah dicucuk lidi sate ke atas pemanggang, dan panggang selama 15 minit. Cara membuat sos kacang berempah : 6. Cairkan mentega kacang dengan sedikit air. 7. Campurkan minyak bijan, kicap manis dan serbuk cayenne serta serbuk cili. 8. Gaul semua bahan sehingga sebati, perasakan dengan garam, gula dan lada hitam. 9. Sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 1-2 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan :Ala sate tetapi dengan ramuan barat Keistimewaan : Daging dipanggang dengan sos berempah ramuan barat Anggaran kos : RM 8
Info Chef: Menu sihat menggunakan minyak zaitun dan ayam tanpa kulit. Penggunaan mentega kacang memberikan rasa yang lazat
2. STEAM SEABASS WITH JAPANESE TOFU & PISTACHIO
BAHAN-BAHAN :
1 ekor @ 450gm siakap | dibersihkan dan lapkan kering
Garam secukup rasa
50gm halia | dihiris halus
Daun bawang secukupnya | dihiris halus
140gm tofu Jepun (sebungkus) | dihiris bulat
200gm pistachio panggang | buangkan selaput dan kulit
2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK : 1. Perasakan ikan siakap dengan garam. 2. Letakkan halia, daun bawang dan tofu di atas pinggan, letakkan ikan siakap di atasnya. 3. Baki halia dan daun bawang ditaburkan lagi atas ikan. 4. Panaskan air di dalam kuali hingga mendidih. 5. Letakkan redai di atas air mendidih, tutupkan dan stimkan selama 8-10 minit. Padamkan api 6. Buangkan lebihan air yang jatuh di atas ikan 7. Campurkan dengan kicap soya, gula dan sedikit minyak dan tuangkan atas ikan. 8. Taburkan dengan kacang pistachio panggang.
Saiz hidangan : 4- 5 orang Waktu memasak :20 minit Cara memasak : Stim Jenis masakan : Ikan kukus Keistimewaan : Sajian mudah dibuat dan enak Anggaran kos : RM 13
Info sihat : Pilih ikan yang berdaging pejal untuk sajian yang enak. Khasiat ikan dan pistachio menjadikan ia sajian yang dipercayai dapat mengurangkan risiko sakit jantung dan tekanan darah tinggi.
3. CHICKEN VEGETABLE WRAP WITH PISTACHIO & CHIC PEAS
BAHAN-BAHAN :
1 sudu makan minyak sayuran
1 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
3 cawan ayam rebus tanpa kulit dan telah disiat-siat
3 cawan salad ‘iceberg lettuce’ | dicincang
¾ cawan tomato yang didadu
11/2 cawan keju cedar yang diparut
1 cawan pistachio panggang
1 cawan kacang pis hijau | toskan selepas dikeluarkan dari tin
6 keping tortillas (diperbuat dari tepung)
Penggemar makanan organik bolehlah beli kekacang organik ini di Love Earth:
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak di dalam kuali dengan api yang sederhana. 2. Masukkan bawang dan masak hingga lembut, kira kira 3 minit. 3. Masukkan bawang putih dan masak, kacau selama seminit 4. Masukkan ayam, kacau dan masukkan garam. Biarkan masak 1 hingga 2 minit. 5. Kemudian letakkan tortilla ditengah dua kertas/tisu gulung yang dilembabkan (paper towels) dan masukkan di dalam ketuhar mikro selama 10 saat untuk melembutkan tortilla 6. Sudukan dengan salad di atas setiap satu kepingan tortilla, kemudian letakkan ayam, sayurr, keju cedar, kacang pis dan pistachio. 7. Gulung dan kerat dua. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 5-6 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis Jenis masakan : Kudapan sandwich ala burrito Keistimewaan : Inti yang lebih lemak dengan kacang pis dan pistachio Anggaran kos : RM 5
Info Chef;Kandungan kacang pis dan pistachio dipercayai dapat meningkatkan kadar imunisasi badan dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi. Sajian rendah lemak yang menyihatkan.
4. BEEF STEW WITH PEANUT
BAHAN-BAHAN ;
900gm daging dipotong kiub
3 sudu makan minyak masak
4 kiub stok daging
4 cawan air
1 sudu teh rosemary kering
1 sudu teh selasih /parsli kering
½ sudu teh serbuk lada hitam
3 biji kentang saiz besar | dipotong kiub
4 biji lobak merah | dipotong ukuran 2.5 sm sekeping
4 batang saderi | dipotong 2.5 sm panjang
1 biji bawang besar | dicincang
2 sudu teh kanji jagung
2 sudu the air sejuk
100gm kacang kuda | direneh dan didih
CARA MEMASAK : 1. Di dalam periuk yang besar masakkan daging di dalam minyak masak dengan kepanasan sederhana hingga perang. 2. Kemudian masukkan air ke dalam periuk. Masukkan rosemary, selasih dan lada hitam serta kiub daging dan kacau rata. 3. Biarkan mendidih dan kemudian kecilkan api ,tutup dan biarkan mereneh selama sejam. 4. Masukkan kentang, lobak merah, dan bawang dan kacang kuda ke dalam periuk, Larutkan tepung jagung dengan 2 sudu teh air dan masukkan ke dalam stew daging. 5. Tutup dan biarkan mereneh lagi sejam. 6 .Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 2 jam Cara memasak : Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Lauk utama stew daging Keistimewaan : Stew daging berperisa dengan ramuan yang sebati meresap dalam daging Anggaran kos : RM 40
Info Chef: Sajian ini mengandungi kacang kuda yang mempunyai kandungan serat dan boleh membantu penghadaman dan system penceranaan.
5. COCONUT ALMOND SMOOTHIE
BAHAN-BAHAN :
1 1/4 cawan susu lemak rendah
1/2 cawan air kelapa
24 biji badam
1 1/2 sudu madu
2 sudu makan nata de coco
2 cawan ketulan kiub ais
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus. 2. Smoothie sedia untuk dinikmati
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 8 minit Cara memasak : Kisar Jenis masakan : Minuman dan ‘dessert’ Keistimewaan : campuran badam , air kelapa dan susu menjadikan ia ‘dessert’ mengenyangkan Anggaran kos : RM 8
Info Chef :Badam mengandungi lemak sihat , serat, protein , magnesium dan vitamin E . Khasiat badam dipercayai dapat membantu mengurangkan kolestrol, tekanan darah dan juga gula darah.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim
TERIMA KASIH :TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor. Emel :kagumas@yahoo.com.my. Laman web : http ://www.kagumas.com.my
Dalam episod Rasa Nostalgia Ramadan hari ini telah memaparkan gelagat pelakon cantik manis, Rita Rudaini bersama Cik Ala. Memang gamat studio dengan aksi spontan Rita. Dengan gelang penuh di tangan, tidak kering gusi dibuatnya.
Rita dan Cik Ala telah berkongsi resipi istimewa untuk berbuka puasa iaitu Gulai Lemak Ikan Kering Nanas. Resipi ini merupakan antara masakan yang sering dimasak oleh ibunya. Terbit rasa rindu di hati untuk menikmati hidangan dari air tangan ibu sendiri.
Tidak lengkap rasanya jika tiada hidangan pencuci mulut ketika berbuka puasa. Jadi, Rita dengan bantuan Cik Ala telah menyediakan Lepat Manis yang sedap dan menyelerakan ini. Memang layan makan ketika berbuka nanti.
Jangan lupa cuba menu yang mereka kongsikan ini. Memang sedap!
1. GULAI LEMAK IKAN KERING NANAS
BAHAN-BAHAN:
½ biji nanas | dipotong kecil
Asam keping
2 inci halia | ditumbuk kasar
4 biji bawang merah | ditumbuk kasar
2 biji bawang putih | ditumbuk kasar
1 kotak santan
300gram ikan talang tulang tengah | rendam dahulu
Minyak masak secukupnya
Rempah Cap O | dibancuh dengan air
CARA MEMASAK:
Masukkan santan ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk kasar tadi.
Bancuhkan rempah Cap O dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan juga asam keping. Kacau hingga sebati.
Tambahkan ikan masin. Kacau rata dan tambah air jika perlu.
Akhir sekali, masukkan nanas. Jangan biarkan terlalu lama kerana bimbang nanas menjadi lembik.
Tambahkan sedikit garam jika mahu. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau.
Siap dan sedia untuk dinikmati.
2. LEPAT MANIS
BAHAN-BAHAN:
Daun pisang
½ cawan santan
Sedikit garam
1 cawan gula melaka
Tepung beras
2 cawan tepung pulut
Minyak masak
CARA MEMASAK:
Untuk membuat doh, cairkan gula melaka di atas api perlahan terlebih dahulu.
Kemudian, bancuh tepung pulut, gula melaka yang telah dicairkan dan sedikit santan.
Uli dan adun sehingga menjadi sebati. Pastikan doh menjadi lembut dan tidak keras.
Untuk inti, masak santan di atas api. Masukkan sedikit garam, satu sudu tepung beras yang telah dicampur dengan sedikit air. Kacau sehingga santan menjadi pekat.
Untuk membalut kuih, ambil daun pisang dan sapukan sedikit minyak di atas daun pisang supaya tidak melekat.
Kemudian, letakkan adunan di atas daun dan ratakan.
Letakkan inti pada bahagian tengah dan balut denga kemas.
Kukus selama 45 minit.
Kuih lepat manis sedia dimakan.
Memasak dan Menyediakan Minuman Berbuka Dari LG PuriCare™
Setiap hari menyediakan sajian berbuka mahu pun bersahur, pastikan kita menggunakan air yang benar-benar bersih. Penggunaan air yang tidak bersih sangat mudah memberi risiko kesihatan kepada keluarga apa lagi setelah seharian berpuasa.
Penulen Air Tanpa Tangki LG PuriCare™ 4-WARD menyediakan air bersih yang segar untuk anda seisi keluarga. Jadi tidak perlu lagi tangki simpanan air di mana mikroorganisma yang berpotensi berbahaya dan dapat mengelakkan air direbus berulang-ulang bila mahu membuat minuman panas.
Saiznya yang tidak terlalu besar bukan sahaja tidak memakai ruang yang banyak, ia juga mudah dipasang. Muncungnya yang boleh bergerak ke atas dan bawah serta ke kiri dan kanan ini mempercepatkan lagi pergerakan tugas anda di dapur terutama kala mahu mudah memasak hidangan berbuka atau bersahur.
Anak-anak yang besar juga boleh diminta membantu menyediakan air minuman sejuk atau panas tanpa perlu menambah ais atau tanpa menghidupkan api gas untuk memasak air. Inilah kelebihan Penulen Air Tanpa Tangki LG PuriCare™ 4-WARD yang memberikan ia banyak keistimewaan. Nak tahu info lebih lanjut mengenai promosi Raya LG PuriCare™️, lawati laman webnya sekarang! (https://www.lg.com/my/promotions/lg-puriCare-raya-promo-dst)
Tonton Rasa Nostalgia Ramadan Sepanjang Bulan Ramadan Ini
Rasa Nostalgia Ramadan Musim Ketiga kembali memeriahkan suasana di sepanjang bulan Ramadan ini.
Menampilkan 23 orang selebriti terkenal tanah air yang akan berkongsi resipi-resipi nostalgia yang dimasak bersama orang tersayang, rakan baik atau keluarga terdekat, pastikan sangat mengujakan. Maklumlah aksi begini jarang dikongsi kepada umum. Memang mengujakan!
Jadi jangan lupa tonton rancangan ini setiap Isnin hingga Jumaat bermula 12 April 2021 pada jam 7 malam di Astro Prima.