Resipi Ayam Masak Bawang Stail Mamak Ni Memang Rugi Kalau Tak Cuba

Share

Menu Ayam Masak Bawang ni nampak sedap dan menyelerakan. Menerusi perkongsian saudara Mohd Rozmie beliau menunjukkan cara-cara memasak hidangan ini. Katanya menu ini adalah menu kegemaran kalau ke kedai mamak. Memang tak cukup seketul. Bau aroma rempah yang meresap ke dalam isi ayam tu buatkan selera bertambah. Sebab tu berderet orang beratur kat kedai mamak. Jadi beliau kongsikan resipi Ayam Masak Bawang stail mamak yang anda cuba masak sendiri di rumah. Pasti puas hati.

 

RESIPI AYAM MASAK BAWANG STAIL MAMAK PALING SEDAP

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam – potong 16
12 ulas bawang merah/kecil – dimayang
1 sudu teh jintan manis beli online disini
1 sudu teh jintan putih beli online disini
3 sudu makan serbuk kari beli online disini


2 sudu makan serbuk cili beli online disini
Rempah 4 sekawan
3 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
3 sudu makan sos cili beli online disini
2 sudu makan sos tomato beli online disini
2 sudu makan sos tiram beli online disini

BAHAN KISAR/TUMBUK HALUS:
7 ulas bawang merah/kecil beli online disini
5 ulas bawang putih beli online disini
1 inci halia

BAHAN PERAPAN:
Garam
Serbuk kunyit beli online disini
Serbuk kari beli online disini
Serbuk cili beli online disini
Lada sulah beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Cuci bersih isi ayam dan masukkan bahan perapan. Jumlahnya ikut citarasa. Gaul rata dan perap selama 20-30 minit.


2. Rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.


3. Panaskan minyak goreng dulu bawang yang telah dimayang sehingga sedikit keperangan. Jangan sampai hangit pula.


4. Bila bawang dah sedikit keperangan macam ni, angkat dan ketepikan dulu.


5. Guna minyak goreng bawang tadi, goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga masak.


6. Ketepikan dulu ayam yang telah digoreng tadi.


7. Ambil minyak goreng ayam tadi, tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari dan daun pandan.


8. Kemudian masukkan pes bawang dan halia tadi. Kacau sebati.

 
9. Masukkan serbuk jintan putih, jintan manis, serbuk kari dan serbuk cili. Kacau lagi.


10. Masukkan bahan sos. Kacau lagi bagi sebati dan pecah minyak.

Masa ni bau aroma rempah ni akan harum semerbak.


11. Masa ni kena rajin kacau supaya rempah tak hangit. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi. Nampak kering, masukkan lagi sedikit air kacau lagi. Ulang 4 atau 5 kali. Tujuannya supaya rempah betul-betul masak elok. Kalau rempah tak masak elok nanti makan tak sedap.


12. Bila rempah sudah masak elok, tambah 2 atau 3 cawan air biar berkuah pekat. (kepekatan ikut selera masing-masing). Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.


13. Bila perasa kuah sudah cukup, masukkan ayam goreng tadi dan gaul sebati.


14. Taburkan bawang goreng tadi dan gaul sebati lagi.


15. Bila sudah sebati dan meresap rempah ke dalam ayam, terus tutup api.

16. Ayam Masak Bawang yang selalu ‘top sale’ dekat kedai mamak sedia untuk dinikmati. Enak dimakan dengan nasi panas dan sayur kubis goreng.

Kredit resipi & foto: Mohd Rozmie

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur