
Menu ayam tidak pernah menjemukan. Ayam goreng terutamanya menjadi kesukaan sesiapa jua. Namun bosan juga makan hidangan tanpa berkuah. Ayam boleh dipelbagaikan menunya. Campuran serai dan daun limau purut memberi aroma rasa lagi pada masakan. Jom kita masak ayam sambal bali ini.
Ayam Sambal Bali
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 batang serai
5 helai limau purut
3 sudu cili kisar
3 sudu kicap manis-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu sos cili -BELI ONLINE DI SINI
Tonton DAPUR RASA LIVE: Resipi Mangolian Beef
Cara memasak:

1. Gaulkan ayam dengan garam.

2. Goreng ayam sehingga masak.


3. Tumis serai sehingga naik bau..kemudian masukkan bawang merah,halia dan bawang putih. Saya tumis dengan minyak goreng ayam tadi.

4.Masukkan cili kisar.
5.Masukkan sos dan kicap.
6.Masukkan daun limau purut

7. Masukkan ayam ke dalam kuali.

8. Masukkan garam,gula,dan secukup rasa. Gaul sebati.

9. Sedia dihidang.
Kredit : Hawa Aziz
Gulai Ayam Cincang Tanpa Santan Yang Sangat Sedap, Menu Jimat PKP.
Teringin Ayam Gunting Rangup, Ini Cara Paling Senang Membuatnya.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Bergedil Pucuk Ubi Sedap Gila, Confirm Sekejap Je Licin!

Pernah cuba Bergedil Pucuk Ubi? Biasanya Bergedil dihasilkan menggunakan ubi kentang, tempe, isi ayam atau ikan. Tapi kali ini resipi perkongsian saudari Ain Farhana agak istimewa dan lain macam. Guna pucuk ubi! Nampak sangat sedap dan membuka selera. Katanya menu ini pasti disukai ramai. Makan pula dengan ikan kering atau ikan pekasam goreng. Memang terbaik. Jom cuba.
CARA MASAK BERGEDIL PUCUK UBI YANG SEDAP & MUDAH

BAHAN A:
2 ikat pucuk ubi
Garam
BAHAN B:
1 biji bawang merah – beli online disini
4 ulas bawang putih – beli online disini
Segenggam ikan bilis – beli online disini
BAHAN C:
4 biji telur
1 sudu makan sos ikan – beli online disini
Sedikit perahan lemon
CARA MEMASAK BERGEDIL PUCUK UBI:
1.Bersihkan pucuk ubi dan asingkan batang kerasnya.


2. Masukkan pucuk ubi ke dalam periuk dan masukkan garam secukupnya. Rebus hingga masak. Garam dimasukkan bertujuan untuk membuang getah.

3. Bila pucuk ubi sudah masak dan hijau begini, angkat, toskan airnya dan basuh dengan air sejuk. Tapiskan dan tekan-tekan sedikit bagi mengurangkan air.

4. Gunting atau hiris pucuk ubi yang direbus tadi supaya lebih halus. Ia bertujuan bila dimakan, terasa lebih lembut. Malah ia juga bertujuan untuk elak pucuk ubi terburai bila dikepal nanti.

5. Satukan bahan-bahan B dan tumbuk hingga semua bahan mesra.

6. Hasil selepas ditumbuk. Tidak halus sangat, tidak kasar sangat. Sedang-sedang sahaja. Boleh kisar tapi jangan campur air.

7. Campurkan bahan B yang sudah ditumbuk tadi dekat pucuk ubi yang sudah digunting halus. Gaul mesra.

8. Selepas digaul kedua bahan tadi, perah air yang ada dekat pucuk ubi tu. Kepal-kepalkan anggaran segenggam penumbuk. Kemudian leperkan dengan cantik.

9. Rupa pucuk ubi yang sudah dikepal.

10. Untuk membuat bancuhan salutan telur, satukan bahan C. Perahan lemon boleh digantikan dengan perahan limau atau cuka. Garam tidak perlu kerana sos ikan telah masin. Pastikan telur dipukul sampai berbuih supaya nanti boleh membentuk tekstur rangup bila digoreng.

11. Panaskan minyak dalam kuantiti sederhana, celup kepalan pucuk ubi ke dalam bancuhan telur dan goreng hingga keperangan dan garing.

12. Bergedil Pucuk Ubi siap disediakan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ain Farhana
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Macaroni Cheese Bakar, Sedap Sungguh Rasanya Macam Di Restoran

Sesekali tukar selera, kita buat Macaroni Cheese Bakar. Bukan sahaja anak-anak suka, kita sekeluarga pun gemar menikmatinya. Nak cita rasa Asia, boleh tambah sedikit cili kisar untuk rasai sedikit kepedasannya jika mahu. Jika tidak, kekalkan sahaja rasa aslinya mengikut cita rasa masing-masing.
Nak tahu cara menyediakannya? Mudah sahaja. Ikuti perkongsian resipi Macaroni Cheese Bakar ini daripada Puteri Hana Sofia. Memang tampak sedap dan menyelerakan. Jom kita buat untuk hidangan seisi keluarga.
MACARONI CHEESE BAKAR
BAHAN-BAHAN:
150g makaroni – Boleh beli online di sini
100g daging/ayam cincang
2 ulas bawang putih (cincang)
3 ulas bawang merah (cincang)
½ labu bawang Holland (cincang) – Boleh beli online di sini
6 sudu besar sos spageti – Boleh beli online di sini
3 sudu besar tomato puri – Boleh beli online di sini
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas)
Sayur campur
Daun sup
Serbuk oregano/mixed herb/Italian herb – Boleh beli online di sini
Gula
Garam

(BAHAN SOS PUTIH)
1 cawan susu segar – Boleh beli online di sini
1 sudu besar mentega
Serbuk oregano/lada sulah
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
12 keping slice cheese
Garam
Gula
CARA MEMASAK:
Rebus makaroni sehingga lembut dengan sedikit minyak dan garam. Tos dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan kesemua bahan sehingga naik bau.
Kemudian, masukkan pes cili. Kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam/daging cincang. Kacau sebentar.
Masukkan tomato puri, sos spageti,cili kisar dan sos cili.
Tambahkan garam, gula dan serbuk oregano secukupnya.
Masukkan sayur campur. Kacau sehingga sayur agak layu.
Masukkan pula tomato. Kacau sekejap.
Akhir sekali, masukkan makaroni. Gaul rata dan seimbangkan rasa.

CARA MEMBUAT SOS PUTIH:
Cairkan butter. Masukkan cheese. Kacau sehingga cheese cair.
Masukkan susu segar. Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan garam, gula dan oregano atau lada sulah secukupnya.
Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga sos menjadi pekat.
CARA MEMBAKAR MAKARONI:
Masukkan makaroni yang telah digoreng ke dalam loyang pembakar.
Tuangkan sos putih. Gaul rata. (Boleh tambahkan beberapa keping slice cheese di dalam makaroni.)

Taburkan cheese (cheddar, mozzarella, pizza topping) yang diparut ke atas makaroni.

Bakar pada suhu 170°c selama 20-30 minit menggunakan api bawah.

Selamat mencuba!
Kredit: Puteri Hana Sofia
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Lebihan Secawan Nasi Jadikan Kuih, Terhasillah Apam Nasi Lembut Gebu
4 Jenis Roti, Idea Untuk Buat Sarapan Atau Snek Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Rojak Ayam Terengganu. Sedap, Mudah, Memang Berbaloi Cuba

Sedapnya dapat makan Rojak Ayam yang dibuat sendiri. Boleh tambah sesuka hati bahan-bahan yang ingin kita masukkan. Resipi Rojak Ayam Terengganu yang dikongsi oleh saudara Muliadi Ramli ini, mudah je nak buat dan sesuai dinikmati bersama keluarga.
RESIPI ROJAK AYAM TERENGGANU YANG SANGAT SEDAP & MUDAH
BAHAN AYAM GORENG KUNYIT:
½ ekor ayam | dipotong 2
Serbuk cili – beli online di sini
Kunyit
Garam & perasa
*Ayam digaulkan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan perasa. Kemudian digoreng garing. Bila dah siap digoreng, boleh dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
BAHAN KUAH ROJAK:
300gm kacang tanah – beli online di sini
*disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak. Asingkan kacang dari selaput kulitnya. Kemudian dikisar tapi jangan terlalu hancur.
BAHAN KISAR HALUS:
2 biji bawang besar
6 biji bawang merah – beli online di sini
4 ulas bawang putih – beli online di sini
½ inci halia
½ lengkuas
2 sudu besar udang kering -beli online di sini
1 biji buah keras – beli online di sini
1 batang serai
2 senduk cili kering | dibuang biji & rebus – beli online di sini
1 keping nise – beli online disini
1 mangkuk air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Perasa
1 batang serai | diketuk
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Masukkan serai. Bila naik bau, masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak
2. Kemudian masukkan bahan kisar halus, tumis lagi sampai pecah minyak.
3. Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata.

4. Masukkan nise, air asam jawa dan tambahkan dua cawan air. Renehkan dengan api kecil hingga kuah nampak pekat.
5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Kacau-kacau sekejap. Tutup api. Siap.

BAHAN CUCUR ROJAK:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
Daun kucai
Daun bawang & daun sup
Tauge
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
1. Kesemua bahan disatukan. Masukkan air, gaul rata. Ketepikan untuk 30 minit. Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng, bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.
BAHAN SAYUR ROJAK:
Tauge | dicelur
Timun | dipotong panjang
Sengkuang | dipotong panjang
Salad
Cili besar merah & hijau
BAHAN LAIN:
1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang)
5 biji telur rebus (kalau suka, telur boleh digoreng selepas direbus)
Tauhu (disapu garam, kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan)
2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hendak dihidangkan)

Kredit resipi: Muliadi Ramli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official



