Menu ayam tidak pernah menjemukan. Ayam goreng terutamanya menjadi kesukaan sesiapa jua. Namun bosan juga makan hidangan tanpa berkuah. Ayam boleh dipelbagaikan menunya. Campuran serai dan daun limau purut memberi aroma rasa lagi pada masakan. Jom kita masak ayam sambal bali ini.
Ayam Sambal Bali Bahan-bahan: 1 ekor ayam 1 biji bawang besar 1 inci halia 3 ulas bawang putih 2 batang serai 5 helai limau purut 3 sudu cili kisar 3 sudu kicap manis-BELI ONLINE DI SINI 3 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI 3 sudu sos cili -BELI ONLINE DI SINI
3. Tumis serai sehingga naik bau..kemudian masukkan bawang merah,halia dan bawang putih. Saya tumis dengan minyak goreng ayam tadi.
4.Masukkan cili kisar. 5.Masukkan sos dan kicap. 6.Masukkan daun limau purut
7. Masukkan ayam ke dalam kuali. 8. Masukkan garam,gula,dan secukup rasa. Gaul sebati.
Sayur goreng jawa style antara masakan yang juga menjadi kegemaran ramai. Lengkap ada lauk dan sayur memang tak perlu nak buat banyak-banyak lauk.
Cara memasaknya lebih kurang seperti sambal goreng jawa cuma tidak menggunakan lengkuas dan kicap dalam masakan ini.
Sesuai kalau nak cuba buat masakan ini dan makan bersama keluarga. Orang jawa tentu dah biasa. Yang suka dengan selera jawa boleh cuba juga. Memang sedap tak menyesal orang kata.
SAYUR GORENG JAWA STYLE
BAHAN A DIKISAR HALUS):
1 1/2 biji bwg besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai
Sedikit belacan
BAHAN-BAHAN B:
7 batang kacang panjang
1 plastik tempe panjang
2 keping tauhu
1 paket suhun & fucuk
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 biji santan
Garam gula secukupnya
Asam jawa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Goreng tempe, tauhu dan kacang panjang
2. Tumis bahan-bahan A.
2. Sudah agak garing masukkan cili kering kisar.
3.Masak sampai pecah minyak
4. Masukkan santan,perasakan dengan garam,gula & asam jawa
5. Biarkan sehingga agak pekat dan mengelegak, kalau hendak kering sikit biarkan lagi sehingga agak kering. Sebalinya kalau suka basah.
6. Masukkan kesemua bahan yg digoreng,suhun & fucuk serta cili
Seakan-akan rupa kuih bom, tetapi kuih Nan Gua Bing atau kuih tradisional Cina ini menggunakan buah labu dan berintikan kacang merah.
Resipi yang dikongsikan Shahmila Radha ini, Nan Gua Bing ni memang kuih tradisonal orang cina.
Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg. Rasanya crispy di luar, cair di dalam. Lemak manis gitu. Tambah pula roll dalam sesame seeds memang crunchy!
NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE)
BAHAN-BAHAN:
Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar) 2 senduk tepung pulut – beli online di sini 1 sudu besar gula icing/gula pasir – beli online di sini
1. Gaul semua bahan di atas. Jangan campur dengan air. Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut.
2. Kalau nak kuihnya keras sikit, lebihkan tepung pulut. Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng. 3. Bila dah siap, doh dia jadi macam dalam gambar. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok!
4. Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah.
5. Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair. 6. Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan cair.
7. Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang.
8. Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh. 9. Guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, nanti kuih cepat hangus. Bila dah nampak warna bertukar keemasan, kena cepat-cepat angkat!
10. Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.
11. Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!
Tak lama lagi kita bakal menyambut Ramadan. Bubur lambuk menu kemestian buat mereka yang menggemarinya. Kesedapan bubur lambuk kampung baru memang buat kita terkenang-kenang. Nah buat yang merinduinya, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Datin Shida. Pasti terubat rindu kalian semua.
Bubur Lambuk
Bahan-bahan A
2 pot beras dicuci bersih
Air secukupnya
Bahan-bahan B:-
Bahan tumis :-
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Lada hitam
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Bahan-bahan kisar:-
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia
2 sudu makan udang kering (dikisar)
1 paket rempah sup (dijadikan pes)
300gm daging ( dipotong dadu & nipis)
1 liter santan
2 sudu makan minyak sapi
2 helai daun pandan
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
1.Rebus beras dengan air & simpulkan daun pandan masak sehingga beras hampir menjadi bubur
2.Di dalam kuali berasingan panaskan minyak & tumis bahan-bahan B.
3.Kemudian masukkan bahan-bahan kisar & sehelai simpulan daun pandan, tumis hingga naik bau
4.Masukkan rempah sup yang telah dijadikan pes & tumis sehingga naik minyak
5.Masukkan daging yang telah dipotong dadu nipis2-nipis dan kacau rata
6.Campurkan bahan-bahan B ini ke dalam Bahan A dan kacau sebati
7.Apabila bubur dah hampir masak masukkan santan, minyak sapi & akhir sekali garam secukup rasa
8.Hidangkan bersama-sama daun bawang, bawang goreng & daun sup.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour