Resipi Ayam Sambal Bali Enak Dimakan Bersama Nasi Panas

Share

Menu ayam tidak pernah menjemukan. Ayam goreng terutamanya menjadi kesukaan sesiapa jua. Namun bosan juga makan hidangan tanpa berkuah. Ayam boleh dipelbagaikan menunya. Campuran serai dan daun limau purut memberi aroma rasa lagi pada masakan. Jom kita masak ayam sambal bali ini.

Ayam Sambal Bali
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
1 biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 batang serai
5 helai limau purut
3 sudu cili kisar
3 sudu kicap manis-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
3 sudu sos cili -BELI ONLINE DI SINI

Tonton DAPUR RASA LIVE: Resipi Mangolian Beef

Cara memasak:

1. Gaulkan ayam dengan garam.

2. Goreng ayam sehingga masak.

3. Tumis serai sehingga naik bau..kemudian masukkan bawang merah,halia dan bawang putih. Saya tumis dengan minyak goreng ayam tadi.

4.Masukkan cili kisar.


5.Masukkan sos dan kicap.
6.Masukkan daun limau purut



7. Masukkan ayam ke dalam kuali.

8. Masukkan garam,gula,dan secukup rasa. Gaul sebati.


9. Sedia dihidang.

Kredit : Hawa Aziz

Published by
Putri Adila Saari