Resipi berasaskan epal, pengemar epal boleh cuba empar resipi ini. Dah masuk minggu kedua, idea pun mula kering, apa lagi nak masak untuk keluarga. Ada mak-mak yang pada bulan puasa inilah nak cuba macam-macam resipi baru supaya anak-anak rasa teruja nak puasa.
Kalau anak-anak suka buah epal, boleh cuba resipi-resipi yang berasaskan buah epal. Jangan ingat epal hanya sesuai untuk buat jus atau salad saja. Macam-macam lagi boleh buat dengan buah epal. Selamat mencuba!
AYAM SOS EPAL
BAHAN-BAHAN AYAM SOS EPAL:
2 ketul ayam bahagian dada (potong kecil)
1 biji telur
5 sudu makan tepung jagung
Lada hitam – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
BAHAN UNTUK SOS EPAL:
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
1 ½ cawan air
¼ cawan jus lemon
2 sudu makan gula – boleh beli online di sini
1 sudu makan madu
1 biji epal (potong kiub kecil)
1/2 biji lemon (Parut kulit)
CARA MEMASAK AYAM SOS EPAL:
- Mula-mula, gaul sebati ayam, garam, lada hitam dan telur.
- Masukkan tepung jagung dan gaul sebati.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng ayam di dalam minyak panas hingga perang keemasan dan garing.
- Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Untuk menyediakan sos epal; Satukan air, pati ayam, jus lemon, gula dan madu. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan epal dan parutan kulit lemon dan masak hingga sos likat.
- Tuang ke atas ayam yang digoreng tadi. Taburkan bijan dan gaul sekata.
- Sedia untuk dihidangkan.
APPLE ALMOND MUFFIN
BAHAN-BAHAN:
250 gram tepung naik sendiri
100 gram gula kastor – boleh beli online di sini
60 gram mentega – boleh beli online di sini
225ml susu segar
1 biji epal dipotong dadu kecil (lebihkan epal jika suka)
Kepingan badam untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Kemudian masukkan tepung diselang-selikan dengan susu segar.
- Gaul sebati dan masukkan potongan epal ke dalam adunan.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan muffin.
- Taburkan kepingan badam di atasnya.
- Bakar dengan suhu 200˚C hingga perang keemasan. Panaskan oven sekurang-kurangnya 10 minit dahulu sebelum dibakar untuk memastikan suhu oven sekata dan muffin naik kembang dengan baik.
- Keluarkan dan sedia untuk dihidangkan.
BROWNIES EPAL
BAHAN-BAHAN:
2 biji epal dipotong kiub
250 gram mentega – boleh beli online di sini
200 gram gula perang – boleh beli online di sini
250 gram gula kastor – boleh beli online di sini
250 gram tepung Red Rose
5 biji telur
2 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula perang hingga kembang.
- Masukkan satu persatu telur sambil memukul adunan.
- Satukan tepung dan serbuk penaik, masukkan ke dalam adunan gaul sebati.
- Masukkan potongan epal ke dalam adunan dan tuang ke dalam loyang bersaiz 8cm x 8cm. Jika ingin mendapatkan lapisan yang sedikit nipis gunakan loyang 12cm x 12cm.
- Bakar dengan suhu 180˚C selama 35-40 minit.
- Angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.
APPLE SLICE FRITTER
BAHAN-BAHAN:
4 biji epal (potong dan buang tengahnya)
100 gram tepung gandum – boleh beli online di sini
1 biji telur
150ml susu segar
Secubit garam – boleh beli online di sini
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Satukan telur, susu segar, garam dan serbuk kulit kayu manis. Pukul sebati.
- Masukkan tepung dan gaul sebati hingga rata.
- Celupkan kepingan epal ke dalam adunan secara rata.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng kepingan epal yang telah disalut tadi hingga berwarna perang keemasan dan garing.
- Angkat toskan minyak. Ulangi langkah hingga selesai.
- Sedia untuk dihidangkan panas-panas.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official