Resipi Bibimbap Sedap Guna Bahan Mudah & Ikut Selera Orang Malaysia

Share

Terasa nak cuba rasa Bibimbap macam yang dalam drama Korea? Saudari Zurina Zulkefli ada kongsikan resipinya. Istimewanya resipi ini, ia diolah mengikut selera orang Malaysia dan juga menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di kedai sahaja. Paling penting dalam Bibimbap ini ialah sos pedas manis, masin rumpai laut, kuning telur yang cair dan tekstur rangup sayuran yang berkhasiat. Nah..Bolehlah cuba masak sendiri. Jom cuba!

 

CARA BUAT BIBIMBAP SEDAP SECARA HOMEMADE

BAHAN SAYURAN BIBIMBAP:
1 timun jepun – hiris bulat dan goreng 2 minit
1 lobak merah – hiris panjang dan goreng 2 minit
Cendawan blackfungus/shitake – rendam, hiris panjang dan goreng 2 minit beli online disini


Bayam hijau – rebus dan tos
Telur ayam – goreng mata
Daging ayam – potong kecil memanjang, gaul bersama lada hitam dan goreng

(untuk mendapat aroma yang lebih, gunakan minyak bijan untuk goreng bahan diatas)

BAHAN NASI BIBIMBAP:
Beras sushi Sumo beli online disini
Kepingan rumpai laut beli online disini

CARA MEMASAK:
1. Masak beras sushi Jepun mengikut arahan pada paket. Sekiranya tiada, boleh guna beras biasa dan pastikan nasi dimasak sedikit lembut.

2. Hancurkan kepingan rumpai laut ke atas nasi. Saya beli rumpai laut panggang berperisa BBq di kedai RM2 atau 7-Eleven.

RESEPI SOS PEDAS MANIS:
Original menggunakan pes cili Korea Gochujang atau boleh guna sos pedas Adabi, tapi sekiranya tiada juga anda boleh ganti dengan

1 genggam cili kering beli online disini
2 labu bawang putih – buang kulit dan cuci bersih beli online disini
Sedikit air suam
4 sudu besar gula beli online disini
1 sudu besar garam beli online disini


1 sudu sos cili beli online disini
2 sudu besar kicap beli online disini
1 sudu besar bancuhan tepung jagung beli online disini
Sedikit biji bijan beli online disini

CARA MEMASAK:

1.Cili kering dibasuh bersih, potong kecil dan rendam dalam air panas. Kemudian tos.
2.Campurkan cili kering dan bawang putih ke dalam blender.


3. Masukkan sedikit air suam, gula, garam, sos cili dan kicap. Kisar sehingga hancur.
4. Setelah dikisar, masak semula di dalam kuali sehingga kering air dan masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga mendidih.
5. Akhir sekali taburkan sedikit biji bijan. Sos merah siap.

CARA SUSUNAN BIBIMBAP:
1.Ratakan nasi bercampur rumpai laut di dalam mangkuk.


2. Letak telur mata ke atas nasi.


3. Susun sayuran dan ayam yang dimasak ke atas bahagian putih telur. Jangan lupa letakkan 1 sudu besar sos pedas manis.


4. Sekiranya ada, boleh titiskan minyak bijan ke atas kuning telur. Taburkan biji bijan yg di sangai mengikut citarasa.
5. Bibimbap siap dan sedia dimakan.
6. Cara nak makan, cuma kacau kacau sahaja Bibimbap dan makan.

Kredit resipi & foto: Zurina Zulkefli

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur