Resipi Bihun Goreng Kampung Sedap & Lembut Macam Mak-Mak Masak

Share

Bihun Goreng Kampung begini memang sedap dan membuka selera. Tidak menggunakan banyak bahan masak, ia sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan digemari ramai. Sangat mengenyangkan. Bagi anda yang menggemari sajian bihun goreng, resipi perkongsian saudari Adilah Razak ni memang patut dicuba. Jom lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.

 

CARA MASAK BIHUN GORENG KAMPUNG

BAHAN-BAHAN:
½ bungkus bihun – direndam hingga lembut & toskanbeli online disini
2 1/2 biji bawang besar holland – dihiris dadu beli online disini


10 ekor udang
Lobak merah – hiris (optional)
Kubis – dihiris (optional)
1 sudu makan sos ikan beli online disini
3 sudu makan cili kisar beli online disini
3 sudu makan sos tiram beli online disini
2 sudu makan sos tomato beli online disini
4 biji cili merah – dihiris 

BAHAN TUMBUK:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ikan bilis beli online disini

BAHAN HIASAN:
Daun bawang – dihiris
Bawang goreng beli online disini

 

Dapatkan MUZY STAINLESS STEEL DRILL-FREE RACK dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

 

CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan tumis bawang besar holland.


2. Kemudian masukkan pula bahan tumbuk.
3. Masukkan pula cili kisar dan udang.
4. Bila sudah pecah minyak masukkan sedikit air dan kacau.
5. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato. Sebatikan.

6. Perisakan terlebih dahulu dan barulah dimasukkan bihun yang telah ditoskan.
7. Kacau hingga sebati dan rata kemudian masukkan pula sayur.
8. Apabila bihun sudah kering dan masak, bolehlah dimasukkan hirisan cili.
9. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama taburan bawang goreng & daun bawang.

Kredit resipi & foto: Adilah Razak

 

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur