Bihun goreng limau purut boleh jadi sajian sarapan bagi yang mahukan menu bihun goreng dengan citarasa berbeza.

Keistimewaannya dah tentu pada aromanya yang wangi. Tapi yang pasti ia juga sedap dan pedas. Bagi yang suka rasa ala tomyam, tentunya akan menggemari masakan ini.

Cara Buat bihun goreng limau purut

Resipi Bihun Goreng Limau Purut Yang Sedap, Pedas & Wangi

Ads

Bahan-bahan

1 bungkus bihun – rendam hingga lembut
10 helai daun limau purut
4-6 tangkai cili padi kering – dipotong halus
2 biji telur
1 kiub ayam
Isi ayam, udang dan fishcake
Kubis -dipotong kecil
Lobak merah -dipotong mancis
Garam dan sedikit gula
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Resipi Bihun Goreng Limau Purut Yang Sedap, Pedas & Wangi

Bahan kisar

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5-6 biji cili padi

Resipi Bihun Goreng Limau Purut Yang Sedap, Pedas & Wangi

Cara memasak 

1. Daun limau purut dihiris halus.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, cili kering dan daun limau purut hingga wangi.

3. Masukkan isi ayam masak hingga empuk kemudian masukkan fishcake, udang, garam, gula dan kiub ayam. Masukkan air. Biarkan mendidih.

Ads

4. Masukkan bihun dan kedua jenis sayur. Tolak bihun ketepi, pecahkan telur dan kacau. Biarkan telur garing sekejap.

Resipi Bihun Goreng Limau Purut Yang Sedap, Pedas & Wangi

5. Gaul rata dan goreng hingga bihun serta sayur jadi lembut dan masak sekata.

6. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.

Ads

Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI