Kalau masak bihun Singapore cuba letak cuka, rasanya memang sedap lain macam.
Menurut Siti Fatihah cara memasak bihun ini dipelajari daripada Chef Sherson Lian dalam satu program masakan. Memang enak, tak percaya boleh cuba.
Bahan-bahan
1 bungkus bihun -direndam
2 sb cuka
3 ekor sotong(saiz besar) -dipotong
15 ekor udang
3 keping fish cake -dipotong
15 biji fish ball -dibelah
2 sb udang Bari/jerangau)
1sdb lada sulah
2 biji telur
Segengam ikan bilis – direndam & ditumbuk asing
Sos ikan
Garam
Gula
2 sdb sos tiram
Bahan ditumbuk
1 sb udang kering (direndam dan ditumbuk bersama bawang)
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sdb lada hitam
Cara memasak
1. Tumis bahan yang ditumbuk sampai garing. Bila sudah garing masukkan lada sulah, sos tiram, gula dan garam.
2. Kemudian masukkan ikan bilis yang direndam dan ditumbuk. Simpan air rendaman ikan bilis.
3. Masukkan air rendaman ikan bilis, lauk, sayur dan pecahkan telur. Kacau
4. Masukkan cuka seterusnya masukkan bihun yang sudah ditos. Gaul sebati.
Kredit resipi & foto: Siti Fatihah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuetiau Kungfu, Makan Dengan Cili Padi Potong Memang Padu Rasanya
Selain kuetiau goreng, kuetiau ini juga sedap dimasak kuetiau kungfu. Dinikmati pula dengan cili padi potong. Fuh! Tak terkata sedapnya.
Bagi yang kurang gemarkan pedas, nikmati sahaja rasa aslinya tanpa cili padi potong. Itupun memang dah sedap. Gandingan kuetiau yang digoreng bersalut telur dan dicurahkan kuah ala sup pekat memang membangkitkan selera.
Lihat sahaja resipi perkongsian daripada Nuraini Munawar ini. Memang licin pinggan dibuatnya. Rugi kalau tak buat.
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak – Boleh beli online di sini
5 biji telur
Secubit white pepper – Boleh beli online di sini
2 – 3 paket kuetiau (bahagikan kepada 5 bahagian)
CARA MEMASAK:
Pukul sebiji telur dan letakkan white pepper.
Cuci dan toskan kuetiau hingga kering. Kemudian, ambil 1 bahagian kecil kuetiau dan masukkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi. Kacau rata.
Masukkan ke dalam minyak yang telah cukup panas.
Biarkan sehingga warna bertukar keperangan. Terbalikkan.
Kemudian, angkat dan ketepikan.
(NOTA: Jika boleh, alaskan tisu masak/ tisu dapur untuk menyerap minyak gorengan kuetiau tadi.)
BAHAN UNTUK KUAH:
3 biji bawang putih (diketuk) – Boleh beli online di sini
1 bahagian fillet ayam (dalam resepi ini tiada kerana bahan dalam peti sejuk tiada ayam)
15 ekor udang
5 ekor sotong putih
5 biji anak jagung (baby corn)
Lobak merah – Boleh beli online di sini
1 pokok sawi
½ sudu white pepper
2 sudu sos tiram – Boleh beli online di sini
Sedikit garam
1 kiub ayam – Boleh beli online di sini
2 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air) – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Panaskan sesudu besar minyak masak.
Tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan sos tiram supaya rasa sedap dan warna tak pucat.
Masukkan pula air dan kiub ayam.
Kemudian, masukkan isi ayam, lobak merah dan anak jagung.
Masak sehingga agak empuk.
Kemudian, masukkan udang, sotong dan sayur.
Masukkan setengah sudu white pepper berserta sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung jagung. Bancuhan sederhana pekat sahaja. Boleh agak-agak kuah banyak mana. Fungsi tepung jagung adalah untuk memekatkan kuah.
Apabila dah siap, boleh curahkan kuah ke atas kuetiau tadi. Makan dengan cili padi potong pun lazat.
Selamat mencuba dan menjamu selera.
Kredit: Nuraini Munawar
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kuih Tiram Nipis Dan Rangup Turun Temurun, Boleh Buat Niaga
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Sajian Barat Kesukaan Rakyat Malaysia. Homemade Lagi Sedap Lagi Jimat.
Makanan barat ni sebenarnya ringkas aje buatnya. Terutama menu snek dan kudapan, punyalah sedap boleh kenyang sampai ke malam. Tapi hati-hati tak boleh makan selalu nanti gemuk la pulak.
Apa pun sajian sebenarnya memang tak boleh ‘terlebih’makan. Okay, ni dia resipi ori dari barisan tenaga pengajar Chef Muhammad Aizat Sha’rani dan team chef Sg Academy yang terletak di Putra Majestik, Jln Kasipillay, Kuala Lumpur.
Buat sendiri kan lagi jimat…
1. MAC N CHEESE PRAWN
BAHAN-BAHAN:
- 500 gm makaroni
- 50 – 80 gm mentega
- 2 sudu makan tepung gandum
- 500ml susu segar
- 250 gram keju parut (shredded)
- 6 ekor udang | dibuang kulit
- Setangkai daun parsli | dicincang
- Garam secukup rasa
- Lada sulah atau lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masak makaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.
2. Udang direbus. Angkat dan tos.
3. Cairkan mentega di di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.
4. Perlahan-lahan tuang susu sambil kacau.
5. Masukkan udang dan cendawan.
6. Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api dan biarkan mereneh selama 2 minit. Tutup api.
7. Masukkan keju dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.
8. Tuangkan sos keju ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata
9. Tabur garam dan lada hitam secukup rasa
10. Masukkan daun parsli dan kacau rata.
11. Teruskan hidang sementara masih panas.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 25 hingga 30 minit
Cara memasak: Rebus dan reneh
Jenis masakan: Sajian barat
Keistimewaan: Rasa yang begitu enak berkrim dengan udang segar.
Info Chef : Selain udang anda boleh menggantikan dengan makanan laut yang lain atau pun ayam
2. BELGIUM WAFFLES
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji telur gred A
- 1 cawan tepung serbaguna @gandum
- 2 sudu teh serbuk penaik
- 3/4 cawan susu segar
- 1/2 cawan mentega | dicairkan
- 1 1/2 sudu makan gula kasterr
- 1/2 sudu teh esen l vanilla
CARA MEMASAK :
1. Panaskan pembakar waffle (waffle maker). Ayak tepung bersama baking powder.
2. Pukul telur hingga betul-betul kembang.
3. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
4. Apabila pembakar waffle maker sudah panas, masukkan sesenduk adunan bater dan ratakan.
5. Tutup penutup pembakar (waffle maker) dan masak sehingga waffle masak.
Saiz hidangan: 4 0rang
Waktu memasak:15 hingga 20 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Waffle Belgium
Keistimewaan: Sedap dimakan dengan krim dan buah-buahhan
Info chef: Waffle juga enak dimakan dengan madu, mentega, coklat , jem dan sirap maple.
3. FUNNEL CAKE FRIES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
4. CALZONE
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk doh :
- 300gm tepung gandum
- 6 gm yis
- 20 gm mentega
- 10 gm gula halus
- 1 sudu teh bread improver
- ¼ sudu teh garam
- 1½ sudu makan madu
- 170ml air
- 1 sudu makan mayonis
Bahan untuk inti ayam :
- 1 cawan isi ayam | dicincang halus
- 1 biji bawang besar | dihiris dadu
- 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
- 2.5 sm halia | ditumbuk halus
- 1 sudu makan pes cili
- 1 sudu makan rempah kari daging
- ½ sudu makan sos tomato
- Sedikit daun bawang | dihiris halus
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 5 biji cili padi
- ¼ batang lobak merah
- Sedikit parutan keju cedar
- Sedikit air
CARA MEMASAK :
Doh:
1. Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
2. Tambah mentega dan terus meNggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.Kemudian bulatkan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
Inti ayam :
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing.
5. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam cincang dan cili padi yang diketuk, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat.
6. Perasakan dengan garam dan secubit gula.Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
Calzone :
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bahagikan pada 4 bahagian sama besar, bulat-bulatkan.
8. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper.Sapukan permukaan doh yang dicanai dengan kuning telur agar mudah lekat bila di klim nanti.
9. Letak daun salad 1/4 bahagian inti ayam dan taburkan parutan keju, kemudian lipat dua dan tekan hujungnya biar bercantum. Buat hingga siap pada baki adunan.
10. Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, biarkan doh mengembang sedikit kemudian sapu kuning telur pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang
Waktu memasak:30 hingga 40 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Sajian berasal dari Itali
Keistimewaan: Inti yang lazat dengan kulit yang lembut
Info chef : Doh juga boleh dikelim seperti karipap di kelilingnya
5. SLOPPY JOE
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging cincang
- 3 ulas bawang putih | dicincang
- 1 biji bawang besar holland |dicincang
- 1 cawan sup tomato
- 1 cawan puri tomato
- ½ cawan sos cili
- 1/3 cawan gula perang
- 3 sudu besar kicap
- 2 sudu makan | boleh letak lebih jika suka
- 12 biji bun burger
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang besar, bawang putih hingga sedikit garing.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Campurkan semua bahan-bahan lain dan reneh 20 minit. Kacau sekali sekala
4. Sudukan daging cincang di atas roti burger.
5. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 12 biji burger
Waktu memasak:30 hingga 35minit
Cara memasak: Tumis
Jenis masakan: Burger
Keistimewaan: Tidak menggunakan kepingan daging burger sebaliknya daging cincang yang dimasak lazat
Info chef : Berbeza dengan burger daging biasa, sloppy joe burger hanya dilapisi daging cincang yang dimasak tanpa perlu meletakkan bahan lain. Anda boleh menambah keju jika suka.
RESIPI : CHEF MUHAMMAD AIZAT SHA’RANI, CHEF NADZIRAH ABDUL RAZAK DAN CHEF FARIBUS ANAK KANDAU
TERIMA KASIH : MR PRABHA, SG ACADEMY, Lot D-00-03A, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan
Meriah & Sedap Laksam Kedah. Ini Cara Buat Dengan Resipi Yang Betul
Tahukah anda, rupanya ada Laksam Kedah yang memang berbeza dengan laksam lain. Selain namanya laksam Kedah dan rupanya yang berwarna bendera negeri Utara sana, kaedah masakan juga berbeza.
Menurut wanita yang berkongsi resipi, Novelis Afieyza Isahak, beza kuah laksam Kedah, dia guna rempah dan cili kisar. Namun hasil kajian beberapa resipi yang dilakukan, kebanyakannya tak sama.
Ada yang masukkan bahan ni, ada yang tak masukkan. Jadi dia mengambil pendekatan untuk gabungkan semua. Senang cerita.
BAHAN LAKSA :
2 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
1/2 cawan tepung jagung*
2 cawan air panas suam
4 cawan air sejuk
Secubit garam
CARA-CARA:
Ayak bahan bertanda ( *), kemudian satukan dengan bahan-bahan lain. Kacau sebati. Kukus sehingga adunan tepung menggelembung dan boleh diangkat dan gulung.
BAHAN KUAH :
½ kg ikan sardin – rebus bersama asam keping dan sedikit garam. Isi tu, saya sarankan untuk tumbuk agar lebih rasa ikan. Kisar tulang ikan bersama air rebusan tadi.
½ kg santan – beli online di sini
1 paket kecil rempah kari ikan
*5 biji bawang besar
*1 inci lengkuas – beli online di sini
*4 batang serai
*Serbuk lada hitam – beli online di sini
*Sedikit daun kesum – beli online di sini
*1/2 bunga kantan
3 senduk cili kisar
Asam keping – beli online di sini
Garam & gula
1 sudu besar kerisik – beli online di sini
Air kosong
CARA-CARA:
1.Kisar bahan bertanda ( * ). Tumis cili kisar dan rempah kari ikan bersama sedikit air kosong sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan biarkan mendidih. Masukkan isi ikan, santan, asam keping, kerisik, garam dan gula. Tambah air jika kuah terlalu pekat. Kacau.
3.Tambah daun kesum dan bunga kantan. Biarkan mereneh dengan api perlahan. Tambah apa yang kurang mengikut selera masing-masing. Siap.
BAHAN SAMBAL:
6 tangkai cili besar – beli online di sini
3 tangkai cili padi – beli online di sini
2 inci belacan – beli online di sini
3-4 sudu cuka – beli online di sini
Sedikit air
CARA-CARA:
Kisar semua bahan. Kemudian, tumiskan dan tambah bahan perasa.
BAHAN SAMPINGAN:
Timun
Kacang panjang – beli online di sini
Bawang merah – beli online di sini
Kobis
Tauge
Limau kasturi – beli online di sini
Kredit resipi: Novelis Afieyza Isahak
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Buat Mi Goreng Basah Paling Sedap? Macam Ni Rupanya Cara Masak Betul
Resipi Pucuk Ubi Tempoyak Petai. Menu Kampung Popular Digemari Ramai
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: