
Antara kuih paling lama bertahan, resipi turun temurun, bahannya mudah dan senang nak buat. Aromanya bakal merebak di seluruh rumah, wangi dan berlemak. Resipi biskut cornflakes crunchy ni bakal di kerumun oleh anak-anak kecil masa raya nanti!
RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES

BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g butter (suhu bilik)
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telor
CARA MEMASAK:

- Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati - Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
- Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
- Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah…
Nota: Boleh tambah coklat cip jika suka.
Kongsi resipi: Shahira Sharif
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Salad Kentang Sedap Penuh Rasa Lemak Berkrim

Salad kentang sedap penuh rasa lemak berkrim. Kalau versi Melayu, boleh panggil kerabu kentang.
Ia boleh dijadikan sebagai hidangan hidangan pembuka. Makan waktu sedang berehat selepas solat tarawih pun sedap.
Atau bagi yang tak suka makan makanan berat waktu sahur, boleh juga makan salad kentang ini. Hidangan ini boleh dimakan panas atau sejuk.
Menurut puan Siti Hazneza Abdul Hamid, yang berkongsi resipi ini, potato salad atau salad kentang ini seperti salad pembawa (carrier salad). Maksudnya salad yang boleh dijadikan alasan untuk masukkan bahan-bahan lain untuk dimakan.
Hendak tambah brokoli celur? Silakan.
Hendak tambah isi ayam? Silakan.
Hendak tambah sosej yang dicincang dan digoreng rangup? Silakan.
Okay, ini resipinya ye.
Salad Kentang Sedap Penuh Rasa Lemak Berkrim
Bahan-Bahan:

5 biji ubi kentang – rebus sehingga empuk
4 biji telur – rebus
1 labu bawang besar – cincang halus – boleh beli online di sini
¼ biji lobak merah – cincang halus
½ biji cili hidup (merah) – buang biji dan cincang halus – boleh beli online di sini
½ biji cili muda (hijau) – buang biji dan cincang halus
2 sudu makan daun bawang – dihiris
2 sudu makan daun sup – dihiris
1 batang saderi – dicincang halus
½ cawan mayones – boleh beli online di sini
1 sudu teh garam – boleh beli online di sini
1 sudu teh serbuk Rosemary/ oregano/ Italian herbs
2 sudu teh serbuk lada hitam kasar
1 sudu teh gula – boleh beli online di sini
2-3 sudu makan cuka/jus lemon/ jus limau nipis
Cara Memasak:

Dadukan ubi kentang yang telah direbus mengikut saiz yang memudahkan untuk dimakan. Ketepikan.

Dalam satu mangkuk, lecek telur rebus menggunakan garfu.

Kemudian tambahkan mayonis, garam, serbuk Rosemary/ oregano/ Italian herbs, serbuk lada hitam kasar, gula dan cuka/jus lemon/ jus limau nipis. Gaul rata.

Masukkan sayur-sayuran yang dah dicincang dan dihiris halus tadi dan gaul rata.

Setelah itu, masukkan ubi yang didadu dan gaul rata.

Siap untuk dihidang atau disimpan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup jika mahu makan sejuk.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kerabu Pucuk Selom Campur Sardin Ni Memang Sangat Sedap
Kerabu Bunga Kantan Ikan Bilis Menu Rare Begini, Gerenti Bertambah Makan
Resipi Kerabu Telur Masin Mudah & Sedap. 10 Minit Je Dah Siap.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Kuih Kapit dan Biskut Kacang Rangup Sedap. Snek Mesti Ada Di Raya Cina

Biskut kacang dan kuih kapit adalah antara snek mesti ada dihidangkan pada Tahun Baru Cina. Mudah sangat buatnya, buat berbalang pun cepat habis bila dibawa mengadap depan televisyen.
Rangup dan lazat, ni min kongsikan resipi biskut kacang dan kuih kapit coklat yang tersangat popular dihidangkan masa sambutan Tahun Baru Cina ni.
BISKUT KACANG (sukatan cawan)

BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega @ marjerin.
- 1 cawan gula aising (kalau tidak suka manis boleh kurangkan sedikit).
- 2 biji kuning telur.
- 1 sudu kecil esen vanila.
- 1 1/2 cawan tepung kastard.
- 1 cawan kacang tanah (sangai buang kulit dan blend halus).1 cawan tepung jagung.
- Tepung gandum cap ros.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega /marjerin dan gula aising, kacau sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila, kacau sebati.
3. Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan kacang tanah yang diblend, kacau sampai sebati.
4. Kemudian masukkan tepung gandum, uli sampai doh tidak melekat di jari.
5. Akhir sekali terap dan letak kuning telur di atas biskut, bakar pada suhu 160’C 15-20 minit.
Resipi : FB : Norhamidah Hassan
KUIH KAPIT COKLAT (sukatan cawan)

BAHAN- BAHAN:
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum
- 1 1/2 setengah cawan gula
- 1 sudut teh esen vanilla
- Secubit garam
- 1 biji kelapa | ambil dua cawan santan
Bahan inti :
- Coklat Nutella secukupnya | dimasukkan dalam piping plastik
CARA MEMASAK :
1. Pukul telur dan gula sampai putih
2. Masukkan vanila dan garam
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau sampai sebati.
4. Masukkan santan dan sebatikn.
5. Letak sesudu dalam acuan dan sepit sehingga masak.
6. Masukkan inti atau filling ke dalam piping beg
7. Bila kuih kapit masak, picitkan inti keatasnya ( rujuk gambar diatas )
8. Dan akhir sekali lipat

Bila sudah sejuk, paipkan pula inti dibahagian tepi kuih sepit untuk inti kelihatan penuh. Siap, selamat mencuba.
Resipi : careresipi.blogspot.com
Hmmmm…Sedapnya Bihun Sup Tulang Power!

Jika tidak menggunakan pressure cooker pastikan tulang direbus selama sekurang-kurangnya 2 jam untuk memastikan tulang betul-betul lembut dan lerai dengan sempurna.
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tulang dan daging.
- 1 bungkus bihun
BAHAN REMPAH TUMIS:
- 2 batang kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 biji bunga lawang
- 3 tangkai cengkih
BAHAN KISAR:
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 3 biji buah keras
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu makan lada hitam
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh jintan putih
- ½ batang lobak merah | potong dadu besar
- 2 biji kentang sederhana besar | potong dadu besar
- Tomato | potong 4
BAHAN SAMBAL CILI:
- 4 sudu besar serbuk cili | dibancuh dengan sedikit air
- 3 ulas bawang putih | dikisar
- 3 ulas bawang merah | dikisar
- ½ biji bawang besar | dikisar
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIASAN:
- 200gm lobak masin | dicelur
- 2 tangkai daun bawang
- 3 tangkai daun sup
- Bawang goreng
CARA MEMASAK SUP:
1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
3. Masukkan tulang, kacau dan biar sebentar.
4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
5. Bila sup sudah mula mendidih, masukkan lobak merah dan kentang. Masak sehingga empuk.
6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
7. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang.
CARA MEMASAK SAMBAL CILI:
1. Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar yang telah di kisar, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak sehingga pecah minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, lebihkan sedikit gula untuk rasa yang lebih sedap.
CARA CELUR BIHUN SUP:
4. Rendam bihun di dalam air yang di campur dengan satu sudu serbuk kunyit selama satu jam
5. Apabila bihun sudah lembut tapis dan celurkan di dalam air yang panas mendidih selama beberapa minit, jangan terlalu lama kerana bihun akan menjadi lembik.
6. Kemudian bilas dengan air bersih.
7. Hidangkan bihun bersama bahan hiasan dan sup.

