Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Comel Macam Limau Betul

Share

Sambutan perayaan Tahun Baru Cina kali ini pastinya sedikit berbeza disebabkan virus Covid 19. Namun kemeriahannya pasti boleh dirasa dengan menyediakan pelbagai sajian yang boleh membangkitkan kemeriahan perayaan. Macam biskut yang unik ni. Biskut Limau Pokkan Mandarin; persis limau yang sebenar. Pasti anak-anak tak sabar nak rasa. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang anda perlukan.

CARA MEMBUAT BISKUT LIMAU POKKAN

BAHAN-BAHAN:

CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, gula dan kuning telur hingga sebati.
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain ( kecuali bunga cengkih). Adun hingga sebati.
3. Cubit doh dan golekkan dalam penapis untuk mendapatkan corak seperti kulit limau.


4. Cucuk bunga cengkih bagi membentuk seakan tampuk limau.


5. Sapu glase atau eggwash. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga biskut masak. (suhu & masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing.)


6. Selamat mencuba!

BAHAN EGGWASH

  • 1 biji kuning telur
  • 2 sudu makan susu segar

CARA MEMBUAT:

  • Satukan bahan-bahan diatas dan kacau rata. Sapu pada biskut.

Kredit resipi & foto: Amanda Rania Zafreen

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur