Resipi Biskut Mentega Kurma, Rapuh dan Sedap Dijadikan Kudapan

Share

Kurma atau tamar adalah sejenis buah di tanah Arab. Selain dimakan begitu sahaja, kurma juga sedap jika dijadikan sebagai bahan pelengkap dalam resipi biskut.

Melalui facebook, Samsiah Hj Mat Ali berkongsi resipi membuat biskut mentega kurma yang kelihatan amat sedap. Jom kita cuba resipinya yang boleh dikatakan mudah juga untuk diikuti.

Jom kita lihat resipinya.

BISKUT MENTEGA KURMA

BAHAN-BAHAN
100 gram kurma
125 gram mentega
40 gram gula perang
1/2 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan tepung gandum

Bahan-bahan ini boleh dapat 34 biji biskut.

CARA MEMBUAT


1. Potong kurma mecil-kecil. Buang bijinya. Ketepikan.


2. Dalam mangkuk, masukkan mentega, gula perang dan esen vanila. Gaul sebati.
3. Kemudian masukkan susu tepung, tepung jagung, tepung beras, serbuk penaik, soda bikarbonat dan tepung gandum. Gaul sebati sehingga menjadi doh.
4. Masukkan kurma tadi. Gaul lagi.


5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
6. Kemudian, ambil sejemput menggunakan sudu. Letakkan di atas dulang pembakar. Buat sehingga habis adunan.


7. Bakar pada suhu 140 darjah selsius selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
8. Siap!

Selamat mencuba!

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/maOccRxV5-k

Sumber: Samsiah Hj Mat Ali melalui Rasa Share Resipi

Published by
Maryam Elyas