Sedapnya Biskut Snow Almond ni. Anda dah mula tercari-cari resipi bisktu raya? Maklumlah, Hari Raya Aidilfitri pun bakal menjelang tiba. Salah satu biskut popular yang boleh dicuba adalah Biskut Snow Almond perkongsian saudari Puan Eha. Mudah buat dan rasanya sedap. Selamat mencuba!
Sana sini orang duk cuba buat Soft Cookies. Anda dah cuba ke belum? Jika belum jom ‘try’ resipi perkongsin Kak MJ ni. Sedap, mudah dan sangat ringkas. Kak MJ juga kongsikan tip supaya biskut tu kekal bentuk bila dibakar dan Nampak cantik. Tak ada la nipis dan nampak benyek sangat kan. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MEMBUAT SOFT COOKIES YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1 buku mentega (empunya resipi guna mentega unsalted 227gm) – beli online disini
1 cawan gula perang/ brown sugar – beli online disini
1/2 cawan gula kastor (boleh dikurangkan jika suka) – beli online disini
1 biji telur saiz jumbo (kalau telur kecil, boleh guna 2 biji)
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum – beli online disini
2 sudu besar tepung jagung – beli online disini
1 sudu teh baking soda – beli online disini
1/2 cawan chocolate chip – beli online disini
Toppings jika suka (coklat berwarna, biskut atau marshmallow)
CARA MEMASAK:
1.Cairkan mentega hingga keluar selaput putih. Kemudian matikan api.
2. Dalam bekas berasingan, satukan gula perang dan gula kastor. Kemudian tuang mentega tadi semasa masih panas. Sebatikan.
3. Tambahkan telur dan esen vanila. Kacau.
4. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking soda. Uli sebati.
5. Masukkan juga coklat chip dan juga topping jika ada. Uli sebati.
6. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, bulatkan dan susun dalam loyang atau tray yang dialas dengan baking paper. Jika suka, boleh letak topping kegemaran.
7. Bekukan doh minimum satu jam (di bahagian chiller) sebelum dibakar. Jika nak biskut kekal bentuknya, bekukan semalaman.
8. Keluarkan doh dari loyang, susun dalam dulang pembakar yang telah dialas baking paper dan bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit.
Tengok rupa biskut ni alahai nampak comel aje. Macam pisang emas kuning dengan tompokan coklat.
Ni lah biskut pisang atau Banana Cookies ada rupa pisang emas kan, tapi sebenarnya disadur coklat berwarna kuning dan coklat. Tu yang sedap sangat tu. Ada inti kacang pulak tu. Ni resepi yang dikongsikan oleh Zaimah Zakaria. Jom semak resipi biskut sedap ni.
BANANA🍌 COOKIES🍪
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
170gm mentega
60gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen pisang
* Kacau dengan senduk sahaja semua bahan-bahan di atas
Bahan B :
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm susu tepung
Bahan inti :
Kacang tanah secukupnya | disangai dan ditumbuk
Gula secukup rasa
* Campurkan dan gaulkan sekali
CARA MEMASAK : 1. Ayak semua bahan., masukkan ke dalam bahan A.
2. Uli sampai jadi doh, kalau nak sama besar timbang doh 15gm tiap satu
3. Masukkan inti kacang tanah yang dicampur dgn gula
4. Bentukkan doh jadi bentuk pisang
5. Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama 30 minit
Bahan Coklat
Coklat putih dicampur beberapa titik pewarna lemon kuning
Dark coklat
* Masak coklat guna kaedah ‘double boil’,celup biskut satu-satu dalam coklat kuning, coklat dah keras baru sapu dark coklat.
Kek gebu lembut dengan ramuan kacang memang enak sekali. Lagi pulak kalau empunya resipi tu berjiwa seni seperti bekas ‘guitarist’ Fadzil Mohd Salleh.
Jika dahulu Fadzill mengalirkan bakat seni ke muzik dalam band Metropolitan yang popular dengan lagu “Fikirkan Boleh” era 1990an dulu, kini jiwa seni itu itu dialirkan ke pembuatan kek yang lazat dan cantik.
Min dah rasa kek buatan Dill Cakes memang terbenam gigi menggigit dek lembutnya. Dalam masa yang sama ada rasa rangup pulak. Jom kita cuba buat kek gebu hebat berasaskan kacang yang super sedap ni.
1. BERYL’S PECAN CHEESE
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanila
Bahan crust @ kerak:
150gm biskut Marie
75gm mentega | cairkan
Bahan sirap coklat :
250gm coklat Beryls Coin | dicairkan menggunakan kaedah double boiled
250gm kacang Pecan | dibakar
½ diracik halus
½ belah dua
CARA MEMASAK : Cara membuat crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 15sm @ 6 inci. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara membuat kek keju :
1. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati.
2. Masukkan kacang pecan yang telah diracik bersama dengan coklat yang telah dicairkan. Gaulkan.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi. Bakar dalam oven suhu 70C selama 2.5jam.
4. Keluarkan dalam masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari Loyang
5. Hias atas kek dengan kacang pecan yang telah dibakar.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang pecan
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dengan lemak rangup dengan kacang pecan
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Selain kacang pecan boleh juga digantikan dengan gajus, walnut dan badam. Pastikan kekacang ini dibakar terlebih dahulu.
2. MARBLE PEANUT CAKE
BAHAN-BAHAN :
114gm tepung kek
130gm gula castor
40gm serbuk koko
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
120ml susu segar
60ml minyak jagung
3 sudu makan mentega kacang
Esen vanila
1 biji telur
120ml air panas
Bahan peanut buttercream :
225gm mentega tanpa garam
150gm mentega kacang
170gm gula aising
*Pukul ketiga-tiganya sehingga sebati. Boleh juga gunakan mentega kacang yang dijual di pasaraya. Ketepikan.
Bahan coklat ganache :
150gm krim putar ‘dairy’
15gm sirap glukos
250gm serbuk kos
10gm mentega
½ cawan mentega kacang
CARA MEMASAK :
1. Satukan susu segar, telur dan juga minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering, pastikan selalu kaup di tepi mangkuk.
3. Apabila sudah sebati dan rata, masukkan air panas sedikit demi sedikit. Campurkan 3 sudu mentega kacang dalam adunan.
4. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 40 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
Cara membuat coklat ganache :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas yang berisi coklat.
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan setengah cawan mentega kacang.
3. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan, sapukan setiap lapis dengan dengan coklat ganache.
2. Salutkan kek dengan choc ganache. Letak sedikit mentega kacang di atas kek untuk menjadikan ia corak marble
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas mentega kacang tanah
Keistimewaan : Kaya dengan coklat dengan keenakan lemak berkrim mentega kacang
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Seeloknya mentega kacang dicairkan sedikit menggunakan kaedah double boiler untuk dihias di atas kek
3. WALNUT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
225gm mentega
200gm gula castor
5 biji telur gred B
100gm kacang walnut | dikisar sedikit
60gm susu pekat manis
200gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila
Bahan frosting krim :
500gm fresh cream
½ sudu kecil ekstrak vanilla
1 cawan walnut | dibakar dan dikisar halus
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3. Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan bersaiz 8 inci @ 20sm, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapu setiap lapis dengan fresh cream. Hiasi atas kek dengan walnut kasar yang telah dibakar
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Kacang walnut dipanggan dahulu sebelum dimasukkan dalam adunan untuk rasa kekacang yang lebih rangup.
4. CHOCOLATE ALMOND BROWNIES
.
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
230gm gula castor
120gm tepung naik sendiri
3 biji telur
½ cawan serbuk koko
70gm badam nib
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan gula dan putar lagi, masukkan telur satu demi satu dan teruskan putar.
2. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan selepas itu badam nib dan gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi 9 inci x 9 inci @ 23sm x 23sm yang telah dialas kertas kek. Taburkan badam nib di atas adunan.
4. Bakar selama 40 minit dalam suhu 170 C- 180C
5. Bagi memudahkan untuk dihidangkan potong saiz 1.5 inci x 1.5 inci @ 3.9sm x 3.9sm (36 keping).
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Rasanya tidak terlalu manis, walau nampak garing di luar tetapi ianya lembab dan lembut di dalam.
5. HAZELNUT DAIM CAKE
.
BAHAN-BAHAN : Bahan untuk kek :
3 biji telur
90gm gula halus
1/4 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh krim tartar
30 gm gula halus
30gm tepung gandum | diayak
75gm Hazelnut | dibakar dan dicincang
30gm mentega
Bahan krim kastad :
250ml susu segar
50gm gula halus
40gm tepung jagung
4 biji kuning telur
40gm gula
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
Bahan croqan :
100gm hazelnut | dibakar dan dicincang
100gm gula halus
20gm mentega
1 sudu teh esen vanilla
Bahan coklat ganache :
150gm krim tenusu | dairy whipping cream
15gm sirap glukos
250gm coklat gelap
10gm mentega
10 keping coklat Daim | dicincang
Croqan
CARA MEMASAK : Cara masak kek :
1. Cairkan mentega, putar kuning telur , gula(60gm) dan esen vanilla hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih. Masukkan gula ( 30 gm) perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur . Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan hazelnut cincang dan kacau rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan.
5. Masukkan adunan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah dilapik dengan kertas pembakar kek
6. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit . Bila kek telah masak sejukkan.
Cara masak krim kastad:
1. Panaskan susu dan 50 g gula hingga mendidih.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, esen vanila, secubit garam dan 40gm gula halus kacau hingga berkrim. Tuangkan susu dan gula yang telah dididihkan tadi ke dalam adunan.
3. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat.
Cara membuat croqan :
1. Masukkan hazelnut cincang ,vanila dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
2. Kacau rata hingga berwarna keemasan. Masukkan mentega . Kacau hingga mentega cair dan sebati
Cara membuat coklat ganace :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan dalam bekas yang berisi coklat .
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
3. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata . Tinggalkan sedikit croqan untuk hiasan
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan,sapukan pada setiap lapisan dengan krim kastard.
2. Salutkan kek dengan coklat ganache. Hiaskan atasnya dengan coklat Daim yang telah diracik halus dan sedikit croqan
Saiz hidangan :Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 60 minit – 90 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang hazelnut
Keistimewaan : Keenakan berganda dengan coklat dan hazelnut
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Jika adunan kastard bergentel masukkan dalam mixer dan putar hingga lembut
JURU FOTO : NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes