Sedapnya Biskut Snow Almond ni. Anda dah mula tercari-cari resipi bisktu raya? Maklumlah, Hari Raya Aidilfitri pun bakal menjelang tiba. Salah satu biskut popular yang boleh dicuba adalah Biskut Snow Almond perkongsian saudari Puan Eha. Mudah buat dan rasanya sedap. Selamat mencuba!
125gm buttercup / marjerin – beli online disini
60gm gula halus – beli online disini
1 biji kuning telur
Segenggam badam nips – beli online disini
65gm susu tepung – beli online disini
60gm tepung jagung – beli online disini
60gm tepung kastard – beli online disini
110gm tepung gandum cap rose – beli online disini
1 sudu teh emplex (sejenis bahan untuk merangupkan biskut) – beli online disini
Serbuk roti putih secukupnya – beli online disini
200gm coklat masakan – beli online disini
2 sudu makan cocoa butter – beli online disini
1. Satukan semua bahan-bahan A. Gaul sekata. Ketepikan.
2. Dalam bekas adunan, kacau buttercup, gula dan telur hingga sebati. Masukkan badam nips. Gaul lagi hingga sekata.
3. Masukkan campuran tepung ( bahan A) sedikit demi sedikit. Adun hingga jadi doh.
4. Leperkan doh dan potong petak. Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas @ dioles dengan marjerin.
5. Bakar biskut pada suhu 170C selama 25 minit. Bila masak, sejukkan terlebih dahulu.
6. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik double boil. Tambahkan cocoa butter. Kacau sebati.
7. Ambil biskut yang telah disejukkan tadi, celupkan dalam coklat dan salutkan dengan serbuk roti. Biarkan ‘set’ seketika.
8. Simpan biskut dalam balang kedap udara.
Kredit resipi & foto: Puan Eha
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official