Bila tiba puasa dan menjelangnya hari raya, ramai yang mula membuat biskut raya. Walaupun tahun ini Syawal tidak dapat disambut di kampung halaman seperti kebiasaan, tetapi kemeriahannya masih boleh dirasai. Beraya di kota pun tak mengapa. Asalkan keluarga tercinta ada bersama. Di musim PKP ni juga membawa seribu kebaikan. Ini kerana ramai yang mula belajar buat biskut raya sendiri. Baguslah…Inilah masanya nak tunjuk kepakaran masing-masing. Bagi anda yang nak cuba buat Biskut Tat Teratai, resipi perkongsian saudari Nor Haslina Md Nor ni boleh dicuba. Nampak sedap kan? Jom cuba.
CARA MEMBUAT BISKUT TAT TERATAI
BAHAN-BAHAN:
140gm mentega – apa-apa jenama
100gm marjerin
60gm gula ising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
330gm tepung red rose
50gm tepung jagung
Jem nanas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung red rose dan tepung jagung. Ketepikan.
2. Pukul mentega, marjerin dan gula ising hingga sebati.
3. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sebati sekali lagi.
4. Masukkan tepung. Uli hingga doh tidak melekat di tangan. Kalau terlalu lembik, boleh tambah tepung red rose sedikit demi sedikit.
5. Bulatkan doh, balut dengan plastik dan rehatkan dalam chiller selama 15-20 minit.
Ads
6. Keluarkan doh, canai setebal 3mm dan terap menggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak atau 5 kelopak.
7. Masukkan doh yang diterap ke dalam ‘paper cup’ dan susun atas dulang pembakar. Isikan jem nanas secukupnya.
8. Jika suka, boleh hias Tat Nanas mengikut kreativiti masing-masing.
Ads
9. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bakar biskut pada suhu 170C selama 20 – 25 minit atau hingga masak. Guna api atas bawah. ( Masa dan suhu mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing)
10. Bila sudah masak, sejukkan sebelum disimpan dalam balang kedap udara.
INFO:
1. Satu adunan ini boleh dapat dalam 80 keping biskut. Bergantung pada ketebalan doh yang dicanai.
2. Tepung red rose bukan tepung gandum cap bunga ros ya. Tepung red rose adalah tepung khas untuk buat biskut.
Ads
3. tepung red rose ada dijual di kedai alatan bakeri. Ia sama dengan tepung biskut. Hasil bila menggunakan tepung ini adalah biskut akan jadi lebih rangup, sedap dan tahan lama.
4. Untuk membentuk jem nanas yang bulat begitu, sapukan sedikit marjerin di tangan dan bulatkan jem.
Setiap tiga hingga enam bulan, Chef De Partie, Hotel Royale Chulan KL ini perlu mereka resipi baru pencuci mulut dan pastri.
Memiliki 12 tahun pengalaman dalam bidang ini sudah pasti menu kek yang dicipta Chef Muhammad Khalid cukup istimewa. Admin berkongsi resipi kek lazat dari Chef muda ini.
Resipi 1- Kek Mousse Kelapa Mangga
Bahan-Bahan:-
Bahan Kek kelapa:
175 gm telur
134 gm gula halus
112 gm tepung kek
6 gm serbuk penaik
90 gm serbuk badam
90 gm kelapa kering
180 ml susu segar
150 gm mentega cair
Bahan Jeli Mangga:
350 gm puri mangga
40 ml jus lemon
160 gm gula
15 gm gelatin
Beberapa kiub mangga (ikut suka)
Bahan Mousse Kelapa:
600 gm kelapa puri / bahan 1
300 gm gula halus / bahan 1
800 gm krim putar
20 gm gelatin / cairkan dengan sedikit air
Cara Memasak:
Kek kelapa:
1. Bagi memasak kek kelapa, kacau gula dengan telur hingga kembang, Kemudian tepung sedikit demi sedikit dan campurkan semua bahan-bahan lain dan kacau lagi hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam dulang pembakar dan ratakan
3. Bakar di dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Jeli Mangga :
1. Campurkan semua bahan dan masak atas api sederhana sehingga gelatin dan gula cair serta larut.
2. Kemudian masukkan mangga kiub ke dalamnya.
Mousse kelapa:
1. Masak bahan 1 di atas api sederhana dan sejukkan.
2 .Putarkan krim putar hingga separuh kembang.
3 .Akhir sekali masukkan gelatin dan gaul sebati.
Langkah-langkah:
1. Sediakan acuan dan potongkan kek kelapa mengikut acuan.
2. Lapiskan ke bahagian dalam acuan (lapisan bawah sekali)
3. Masukkan mousse kelapa ke dalam acuan sehingga separuh
4 .Masukkan sedikit jeli mangga sebagai lapisan tengah
5. Akhir sekali masukkan lebihan mousse kelapa sehingga memenuhi acuan.
6. Simpan dalam peti sejuk semalaman
7. Keluarkan dari acuan dan hiaskan mengikut kreativiti dan citarasa anda.
INFO CHEF : Selain mangga kiub anda boleh sahaja menggunakan buah-buahan beri.
Resipi 2-
Pir Rebus Bersama Jala Emas Dan Sos Vanila Pic
Bahan-bahan:-
Bahan pir :
2 biji buah pir
1 batang kayu manis
1 sudu teh serbuk buah pala
200 gm gula perang
500 ml air
Beberapa titik pewarna merah (jika suka)
Bahan jala emas:
2 biji telur itik
100 gm gula pasir
50 ml air
1 helai daun pandan
Bahan vanila sos:
1 liter susu segar
1 liter krim masakan
300 gm gula
60 gm tepung kastad
1 sudu teh esen vanila
Beberapa titik perasa buah pic
Cara memasak:
1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya.
2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan
3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudan masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak.
4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih.
5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi.
6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan.
7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat.
8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.
INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic.
Musim hujan ini perut pun selalu saja lapar, kena sentiasa ada makanan di meja terutama jika ada anak-anak kecil di rumah.
Salah satu yang boleh disediakan adalah kek hujan panas. Sesuai sangat dijadikan hidangan petang. Selain enak, warna kek yang menarik, cara menyediakannya juga mudah.
Resipi kek hujan panas
Bahan-bahan
5 biji telur
1 cawan brown sugar
1 sudu besar Ovallete
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar santan serbuk
2 cawan tepung Bluekey
Perisa vanilla sikit
Sedikit garam halus
1 kotak kecil santan kara
1 bungkus kelapa parut kering
1/2 cawan minyak
3 jenis pewarna
Cara memasak
1. Satukan telur, brown sugar, Ovallete, baking powder, santan serbuk, tepung Bluekey, perisa vanilla dan santan. Putar hingga putih, kembang dan gebu.
2. Kemudian masukkan santan Kara, putar lagi selama lima minit. Masukkan minyak dan putar lagi selama lima minit.
3. Ambil kelapa parut kering bahagikan jadi tiga bahagian dan titis pewarna berbeza kepada 3 bahagian kelapa kering tadi. Gaul hingga rata warnanya.
4. Masukkan kelapa parut berwarna ini dalam adunan kek.
5. Bakar dalam ketuhar yang dipanaskan terlebih dahulu selama 1 jam 15 minit suhu 140 darja Selsius menggunakan api atas bawah.
Asyik makan junk food bila menonton tv masa cuti ni. Beralihlah kepada cookies buatan sendiri, kan lebih mengujakan dan sedap dikunyah. Lebih best lagi boleh buat jualan untuk puasa nanti.
Tak payah tunggu raya pun biskut berperisa coklat mampu memuaskan keinginan anda untuk makan coklat. Lebih coklat dan koko lebih sedap biskut tu nanti. Ni min kongsikan 4 jenis biskut coklat yang sedap sungguh ni..
1.TART WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
60 gm gula aising300 gm tepung gandum | diayak
1/2 biji telur
120 kepingan coklat mini (mini bar)
Bahan hiasan :
Coklat urai hijau dan putih secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan pula tepung dan adunkan menjadi doh.
Setelah doh menjadi lembut, masukkan kepingan coklat di dalamnya sebagai inti.
Bentukkan ikut suka, bulat-bulatkan.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit.
Saiz hidangan : 100 – 120 keping
Waktu memasak : 18- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Inti coklat pasti memenuhi selera penggemar coklat.
INFO CHEF : Selain bar mini coklat susu biasa , anda boleh juga menggunakan bar coklat badam, gajus atau coklat lain kesukaan anda.
2. DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur, pukul rata.
Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
Susun manik sebiji di atasnya.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 15 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa penuh bercoklat
INFO CHEF : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
3. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
Hiaskan dengan cip coklat.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
Saiz hidangan : 100 keping
Waktu memasak :18 – 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Brownies lembut kaya dengan rasa coklat
Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 mini
4. ALMOND COFFEE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
400gm tepung kotak | jika ‘superfine’ tak perlu ayak
100 gm serbuk badam
50 gm serbuk coklat | diayak
20gm serbuk penaik
1 biji telur
1 sudu teh perisa kopi
100 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat putih secukupnya
Hirisan badam secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
Masukkan telur diikuti dengan serbuk coklat.
Kemudian masukkan tepung, perisa kopi dan serbuk badam
Masukkan pula hirisan badam, adun sehingga menjadi doh. Hiaskan hirisan badam di atasnya juga.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Sejukkan dan paipkan dengan coklat putih sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 18 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gabungan rasa kopi dan badam yang sedap
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan pes serbuk kopi menggantikan perisa kopi.