Dadih boleh dijadikan sebagai snek ketika menonton televisyen bersama keluarga. Buat sendiri dadih homemade memberikan peluang untuk kita pantau kandungan gula dan pewarna. Jadi lebih sihat untuk anak-anak, kan?
DADIH HOMEMADE
Bahan-bahan
150 gram gula (boleh tambah lagi kalau tak cukup manis)
20 gram serbuk agar-agar
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung jagung
500 ml air
1 liter susu segar
Ads
Perasa (perasa apa-apa pun boleh)
Ads
Cara membuat
1. Masukkan gula, serbuk agar-agar, garam, tepung jagung dan air ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak atas api
sehingga mendidih dan agar-agar larut.
2. Perlahankan api sekejap sehingga agar-agar larut lepas. Kemudian baru kuatkan api hingga mendidih.
3. Apabila agar-agar sudah larut, tapiskan. Selepas tapis, masukkan susu segar dan kacau sebati. Tak perlu masak selepas
masukkan susu segar.
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk ditambahkan perasa kesukaan. Misalnya susu yang plain, koko dan nescafe.
5. Masukkan dalam cup dan biarkan sejuk.
6. Selepas sejuk tutup cup dan masukkan ke dalam peti ais antara 1 hingga 2 jam.
7. Siap untuk dimakan.
Ads
Tip:
1. Dadih bahagian bawah ni tak berjeli. Kalau guna serbuk dadih packet bahagian bawah akan berjeli.
2. Koko, nescafe, susu. Guna serbuk koko. Nescafe guna yang peket saja.
3. Tanpa guna serbuk dadih.
4. Lebih berlemak dan berkrim.
6. Nak sedap jangan kedekut susu. Biar susu banyak daripada air pun tak mengapa.
7. Resipi ni dapat 9 cups.
8. Tak cair dan tak keras. Gedik-gedik macam puding sedut tu.
Kuih sagu adalah salah satu kuih yang sedap dijadikan sajian ketika santai. Dinikmati bersama minuman panas kegemaran seperti kopi o atau teh o.
Kuih sagu selalu juga dihidangkan selepas majlis kecil di sekitar kawasan desa. Misalnya ketika kelas mengaji bagi individu dewasa. Ini kerana, kuih sagu mudah disediakan namun cita rasanya samat menarik untuk dimakan bersama teman seperjuangan.
Jom kita lihat resipinya.
KUIH SAGU BERSALUT KELAPA PARUT
BAHAN A
1 1/2 cawan sagu
2 cawan air
3/4 cawan gula
1 sudu kecil sirap ros
BAHAN B
kelapa parut secukupnya
sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Basuh sagu dan toskan.
2. Dalam bekas, satukan sagu bersama BAHAN A yang lain. Kacau sebati.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Sementara itu panaskan periuk kukusan.
5. Oleskan acuan loyang dengan sedikit minyak masak.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan.
7. Susunkan di dalam periuk pengukus.
8. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
9. Sejukkan sebelum dikeluarkan daripada acuan.
10. Golekkan kuih ke atas BAHAN B dan susunkan di atas pinggan.
Sajian yang cukup mudah untuk dibuat tanpa memerlukan masa yang lama. Gabungan keju, roti, sosej dan telur menghasilkan hidangan yang cukup lengkap untuk sarapan atau makan lewat malam anda.
ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus roti Gardenia, nak guna roti lain pun boleh
Sosej
Cheese
2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak
CARA MEMASAK:
1. Mula-mula sediakan 2 keping roti.
2. Letakkan cheese di atas roti
3. Kemudian letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.
4. Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi
5. Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.
6. Kemudian celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.
Jom try buat jajan sendiri. Kudapan atau jajan memang mengasyikkan kalau dimakan sambil tonton televisyen. Krup krap krup krap je kan? Nak buat sendiri jajan untuk dimakan seisi keluarga? Jom try resipi yang dikongsikan oleh Cahaya Malaika melalui chanel Telegram KakiMakan ni. Senang je nak buat tau.
POTATO CHIP ALA MR POTATO
BAHAN-BAHAN
6 biji kentang (mengikut kuantiti yang diperlukan)
Satu periuk air (untuk merebus kentang)
Sedikit garam (tak nak letak pun boleh)
2 sudu cuka makan
Serbuk cili
Serbuk cheese
Gula halus
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Basuh kentang. Kentang tak perlu buang kulit.
2. Hiris kentang nipis-nipis. Lebih mudah menggunakan penyagat atau slicer.
3. Didihkan air bersama cuka dan garam.
4. Masukkan kentang yang dihiris ke dalam air rebusan selama 3 minit sahaja. Ini untuk pastikan kentang kekal rangup dan tidak lembik apabila digoreng.
5. Basuh dan toskan kentang. Biarkan kentang kering. Boleh juga gunakan oven pada suhu rendah untuk cepatkan pengeringan.
6. Kentang kena betul-betul kering supaya rangup.
7. Goreng kentang sehingga kuning keemasan dan rangup. Angkat dan toskan minyak.
8. Gaul kentang dengan serbuk cili, serbuk cheese dan gula halus.
9. Simpan kerepek kentang dalam bekas.
INFO
Kalau tak nak letak apa-apa perasa pun boleh makan macam tu dah sedap.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira