
Anda boleh mencampurkan 1-2 sudu makan yogurt asli ke dalam adunan roti untuk rasa masam yang lebih enak. Capati ini enak dinikmati bersama Kari Ayam Masala atau tandoori.
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg tepung atta
- 25 gm marjerin
- 1 sudu makan minyak
- 125 ml susu segar
- 250 ml air
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan-bahan tersebut dalam bekas adunan. Gaul rata dan uli sehingga menjadi doh. Biarkan selama setengah jam.
- Bulatkan kecil-kecil dan dileperkan.
- Panaskan kuali tanpa menggunakan minyak. Goreng capati tadi sehingga garing dan warnanya kekuning-kuningan.
- Akhir sekali, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nikmati 6 Menu Warung Seperti Sarapan Pagi Di Terengganu!

Isi Kandungan
ToggleBerangan sarapan pagi di Terengganu! Admin kongsikan menu-menu ini yang merupakan masakan tradisional Terengganu yang menjadi pilihan masyarakat setempat, rasai keenakkan menu sarapan pagi seperti di Terengganu yang boleh dikatakan agak ‘berat’ dan mengenyangkan ini. Cubalah 6 resipi sarapan terpilih dari Terengganu.
ROTI BELUDA

BAHAN A:
- 500gm tepung gandum
- 1 liter air
- 1 pek yis mauripan
- 2 sudu makan gula pasir
BAHAN B:
- 7 – 8 biji telur
- 1kg tepung gandum
- 300gm gula pasir
- 1/3 tin susu cair
- 2 sudu makan mentega
- 4 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan minyak sapi
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan A dan digaul sehingga rata. Biarkan adunan naik sekali ganda.
2. Apabila doh sudah naik, masukkan susu cair, mentega dan minyak sapi. Gaul rata dan sebati.
3. Seterusnya masukkan doh ke dalam tin pembakar seperti tin susu yang telah digris dengan minyak sapi. Pastikan adunan doh dimasukkan ¼ daripada ukuran tin dan biarkan ia naik sekali ganda.
4. Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
5. Apabila siap masak, keluarkan daripada tin pembakar dan sapukan dengan minyak sapi.
6. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Sebaiknya bahan A digaul menggunakan tangan agar adunan menjadi sebati.
NASI KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
- 1kg beras pulut
- 500ml santan
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN GULAI DAGING:
- 1kg daging | dipotong kecil
- 240gm bawang goreng
- 3 biji ubi kentang | dipotong empat
- 1 paket rempah kurma
- 2 sudu makan bawang merah kisar
- 2 ulas bawang putih | dikisar
- 1 sudu makan cili kisar (cili boh)
- 2 liter air
- 250ml susu cair
- Sos tomato secukupnya
- Puri tomato secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMIS:
- 1 biji bawang besar |dipotong
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 4 kuntum cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Kukus beras pulut di dalam kukusan yang telah dialas dengan daun pisang.
2. Apabila wap telah keluar, angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas yang lebih besar.
3. Seterusnya masukkan santan yang telah digaul bersama garam dan gula. Kacau sebati.
4. Kukus pulut semula sehingga masak sempurna. Ketepikan.
5. Untuk membuat gulai daging pula, perap daging bersama rempah kurma, bawang kisar, cili kisar dan bawang goreng selama 30 minit.
6. Kemudian panaskan minyak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau.
7. Seterusnya masukkan daging perap dan biarkan sehingga keluar air daging.
8. Setelah itu masukkan air, susu cair, sos tomato dan puri tomato. Biarkan sehingga daging masak barulah dimasukkan ubi kentang. Didihkan sehingga daging dan ubi kentang menjadi betul-betul empuk.
9. Akhir sekali, masukkan garam dan biarkan kuah menjadi pekat.
10. Sedia dihidangkan bersama nasi kuning.
INFO CHEF: Beras pulut hendaklah direndam dengan asam keping dan serbuk kunyit selama lima jam
BEKANG TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung beras
- 1.5 liter air
- 4 biji telur
BAHAN KUAH LEMAK:
- 1 biji kelapa | diambil santannya
- 120gm tepung beras
- 10 ulas bawang merah | dimayang halus
- 2cm halia | dimayang halus
- 1 sudu teh halba
- Garam secukup rasa
BAHAN KUAH MANIS:
- 120gm tepung beras
- 1 keping gula Melaka
- 500ml air | boleh juga diganti dengan santan
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan bekang, sebatikan kesemua bahan dan masukkan ke dalam acuan bekang. Bakar sehingga bekang masak sempurna. Ketepikan.
2. Untuk bahan kuah lemak dan kuah manis, satukan kesemua bahan di dalam periuk berasingan. Didihkan sehingga menjadi kuah yang pekat.
3. Sedia dihidangkan bersama bekang telur.
INFO CHEF: Boleh juga tidak dimasukkan telur ke dalam bekang ini. Teksturnya lembut dan mudah dihadam.
NASI KAPIT SAMBAL IKAN
BAHAN-BAHAN:
- 3 bungkus nasi impit segera
BAHAN SAMBAL IKAN:
- 1 biji kelapa parut | digoreng sehingga kekuningan
- 5 ekor ikan selayang | direbus dan diambil isinya
- 5 biji bawang merah }
- 1 ulas bawang putih } dihiris halus
- 2.5cm halia }
- 1 batang serai }
- 2 keping gula Melaka
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Rebus nasi impit segera sehingga masak. Tos dan dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
2. Untuk sambal ikan pula, kisar isi ikan selayang, bahan dihiris halus dan gula Melaka.
3. Kemudian gaulkan bahan kisar tadi dengan kelapa parut.
4. Goreng sekejap sehingga menjadi betul-betul kering. Sesuaikan rasa.
5. Akhir sekali, biarkan ia sejuk seketika barulah ditumbuk atau dikisar separuh lumat.
6. Sedia dihidangkan bersama nasi kapit.
INFO CHEF: Untuk sambal ikan, jika mahu rasa lebih pedas, boleh saja ditambah lada hitam mengikut suka.
KOPOK STING (KEROPOK STIM)
BAHAN-BAHAN:
- 2kg isi ikan selayang
- 1kg tepung ubi
- 500gm tepung sagu
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk isi ikan sehingga hancur dan gaulkan bersama tepung ubi, tepung sagu dan garam sehingga boleh digentel.
2. Seterusnya rebus ikan sehingga masak, angkat dan tos.
3. Akhir sekali, masukkan ke dalam pengukus dan kukuskan apabila hendak dimakan.
INFO CHEF: Keropok lekor ini enak dimakan panas-panas bersama sos pencicah. Rasa ikannya juga jelas terasa.
JEPUT UDANG

BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung gandum
- 200gm udang segar | dipotong kecil
- 1 biji telur
- 4 biji bawang merah | dihiris nipis
- 1 biji cili merah | dihiris nipis
- Daun kucai secukupnya | dipotong pendek
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, udang segar, bawang merah, cili merah, kucai dan garam di dalam mangkuk.
2. Kemudian pecahkan telur dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati.
3. Bentukkan adunan doh menjadi bulat. Lakukan sehingga doh habis.
4. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sejukkan jemput-jemput sebelum dicucuk pada lidi sate.
INFO CHEF: Jeput atau juga dikenali sebagai jemput-jemput ini enak dimakan begitu sahaja. Ia juga digemari si kecil khasnya kerana rasa dan bentuk yang comel.
Ada Lebihan Roti? Jom Olah Jadi Puding Roti Unicorn

Kadang kita beli roti satu bungkus jumbo. Tapi tak larat nak dihabiskan. Jadi, bolehlah olah jadikan puding roti yang cantik dan sedap ni. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Boleh cuba untuk jamu seisi keluarga.
PUDING ROTI UNICORN
BAHAN-BAHAN
4 keping roti sandwic
4 cawan susu susu cair
3/4 cawan gula
10 gram serbuk agar-agar
3 sudu besar mentega
Pewarna (oren, pink, hijau, biru)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan susu dan cair dan roti sandwic dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
2. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan gula dan serbuk agar-agar. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
3. Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati. Tutup api.
4. Tapiskan adunan dan bahagikan kepada 4 bahagian untuk 4 warna berbeza.
5. Letakkan pewarna pada setiap bahagian.
6. Basahkan acuan dengan sedikit air dan tuangkan adunan tadi berselang seli.
7. Selepas siap, masukkan dalam peti sejuk.
Rasanya lemak berkrim. Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Hidayati Hana
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!
NAK RESIPI LAIN? Klik sini: Resipi Oreo Cheesecake Yang Mantap!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Bakeri Sedap Mempesona Selera, Kolej Yayasan Felda , Pahang

Gebu dan lembut , bertekstur lembab dan lembut, dan 'cookies garing memang sungguh enak dinikmati. Sememangnya Kolej Yayasan Pahang sentiasa kreatif dan inovatif dalam pembuatan bakeri dan pastrinya. Jom semak resipi yang diberi.
CHOCOLATE KITTY BUN

BAHAN-BAHAN :
- 280ml air
- 800gm tepung roti
- 10 sudu makan gula kastor
- 2 sudu teh garam
- 4 sudu makan susu tepung
- 2 biji telur
- 4 sudu teh yis segera
- 20gm mentega
- 5gm bread improver
- 5gm bread softener powder
Bahan inti :
- 500gm pes coklat
- 250gm coklat gelap
- 500ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan susu segar sehingga mendidih.
2. Kemudian tuangkan ke dalam coklat gelap yang telah dihiris halus.
3. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan pes coklat dan kacau hingga sebati, ketepikan.
Cara masak bun :
1. Masukkan tepung roti,susu tepung,bread improver,bread softener,yis,gula kastor,garam dan butter ke dalam mangkuk mesin pengadun. Putarkan sehingga sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
2. Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bentukkan doh tersebut, bulatkan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit atau sehingga naik dua kali ganda
3. Ambil sebiji doh canaikan dan masukkan inti kemudian bentukkan doh tersebut.
4. Biarkan doh selama 30 minit
5. Setelah itu, bakar pada suhu 180 c selama 15 minit
6. Roti siap dibakar dan boleh dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Chocolate kitty bun sememangya menarik selera kanak-kanak dan dewasa
Jenis masakan : Bun roti
Anggaran kos : RM 18.00
INFO CHEF : Pastikan yis tidak bercampur garam untuk elakkan yis mati
RICH CHOCOLATE MUFFIN

BAHAN-BAHAN :
- 240gm tepung gandum
- 100gm mentega
- 145gm gula perang
- Garam secukup rasa
- 22ml minyak masak
- 2 biji telur
- 20gm serbuk koko gelap (dark cocoa powder)
- 20gm susu tepung
- 10gm serbuk penaik
- 20ml susu segar
- 90gm cip coklat
- 2gm coklat emulco
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega, gula perang dan putar sehingga sebati,kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit dan putarkan adunan sebati
2. Kemudian campurkan kesemua bahan kering, tepung,dark cocoa , susu tepung, serbuk penaik, garam ke dalam mesin pengandun berselang seli dengan susu segar dan coklat emulco
3. Selepas itu bila adunan dah sebati guna kaedah kaup balik tuangkan sedikit demi sedikit
4. Bakar dalam oven pada suhu 180 c selama 15-20 minit siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat asli yang lazat dan aroma yang harum
Jenis masakan : Muffin
Anggaran kos : RM 20.00
INFO CHEF : Jangan kacau terlalu lama bagi mengelakkan adunan menjadi cair.
PISTACHIO COOKIES WITH WHITE CHOCOLATE

BAHAN-BAHAN :
BAHAN A:
- 230gm mentega
- 120gm shortening
- 1gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh pewarna hijau epal
BAHAN B
- 80gm kacang pistachio | dibakar dan tumbuk halus
- 80gm biskut cream cracker | dihancurkan
- 90gm cornflakes | diramas
- 330gm tepung gandum
Bahan hiasan :
- 250gm coklat masakan putih
- 250gm kacang pistachio | dibakar dan dihancur kasar
CARA MEMASAK :
1. Pukul semua bahan (A) sehingga berkrim,kemudian masukkan semua bahan (B) dan sebatikan hingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh selama 15 minit dalam chiller atau peti sejuk.
3. Canai dan terap doh setebal 2.4sm (1 inci) kemudian susun di dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit atau sehingga masak.
4.Kemudian sejukkan biskut yang sudah dimasak.
5. Sementara itu cairkan coklat putih dan hancurkan kacang pistachio yang dah siap di bakar, dan celupkan permukaan biskut serta taburkan kacang pistachio di atas permukaan biskut pistachio dan siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Biskut ini sangat rangup dengan rasa pistachio, cornflakes dan cream cracker yang enak.
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF :Simpan biskutdalam bekas kedap udara dan dalam keadaan suhu bilik supaya tahan lama.
AMERICAN CRUMBLE YAM PIE

BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 70gm gula aising
- 150gm mentega
Bahan B:
- 1 biji telur
Bahan C:
- 260gm tepung gandum
- 1 sudu makan susu tepung
Bahan D (crumble) :
- 70gm gula aising
- 150gm mentega
- 200gm tepung gandum
Bahan inti :
- 2 biji keladi besar
- 80gm gula perang
- 25gm mentega
- 60gm kismis
- 250gm kacang walnut | dibakar dan ditumbuk
- 1 biji lemon | diambil jus
- 100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
1. Adun bahan A hingga sebati, masukkan bahan B dan putar hingga rata
2. Masukkan bahan C yang telah diayak dan gaul sehingga sempurna
3. Rehatkan doh selama 15 minit
4. Keluarkan doh dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz dan masukkan ke dalam acuan pai dengan kemas dan bakar dengan menggunakan suhu 180°c selama 10 minit.Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan.
5. Sementara menunggu kulit pai masak, sediakan crumble terlebih dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan (D)dalam satu bekas dan gaulkan menggunakan hujung jari sahaja hingga menjadi seperti serbuk roti,dan ketepikan dahulu.
Cara masak inti :
1. Kupaskan kulit keladi dan potong menjadi dadu.rebus keladi sehingga masak dan ketepikan seketika.
2. Masaknmentega dan gula perang sehingga larut, kemudian masukkan perahan jus lemon,susu segar ,kismis dan walnut kacau sehingga sebati dengan api yang sederhana besar.
3. Akhir sekali masukkan keladi yang telah direbus tadi dan kacau sebati hingga pekat
4. Kemudian isikan inti ke dalam kulit pie yang dah siap dimasak tadi sehingga penuh, dan taburkan crumble diatas permukaan pai sebelum dibakar sekali lagi didalam oven dengan suhu 180 °c selama 40 minit.
5. Setelah dimasak sejukkan dan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti keladi bersama kacang walnut menjadikan pai ini cukup unik dan sedap rasanya
Jenis masakan : Pai (pastri)
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama.
CHOUX PASTRY BASKET

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pastri :
Bahan A :
- 95gm mentega
- 160ml air
- 1/2 sudu teh gula kastor
- Secubit garam
Bahan B
- 130gm tepung gandum
Bahan C :
- 3 biji telur
Bahan krim pastri :
Bahan A :
- 1 biji telur
- 30gm gula kastor
- 20gm serbuk kastad
Bahan B :
- 100ml susu segar
- 100gm krim putar (whip cream)
- 1/2 sudu teh esen vanila
Bahan hiasan :
- 5 biji strawberi | dipotong kecil
- 10 biji blueberi | dipotong kecil
- 7 biji anggur hijau | dipotong kecil
- 10 biji raspberi | dipotong kecil
- 5 helai daun pudina | dihiris
CARA MEMASAK :
Cara masak choux pastri :
1. Masak bahan (A) hingga mendidih. Masukkan bahan (B) dan gaul hingga adunan menjadi pes licin.
2. Masukkan pes ke dalam pengadun kacau hingga suam, masukkan bahan C (telur) sebiji demi sebiji dan adun hingga rata dan sempurna
3. Masukkan adunan kedalam piping yang diletakkan nozzle pelbagai bentuk dan paipkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu minyak
4. Bakar pada suhu 200°c selama 20-25 minit
5. Kemudian sejukkan cream puff sebelum dipotong kepada bahagian untuk diisi inti krim pastri dan buah-buahan segar.
Cara masak krim pastri :
1. Adun bahan (A) hingga rata. Didihkan bahan (B) dan campurkan ke dalam bahan (A) dengan perlahan-lahan. Kacau sehingga sebati dan tapiskan, masak semula dengan api yg kecil dan kacau sentiasa hingga ia mendidih dan pekat
2. Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.
3. Masukkan krim pastri cream didalam cream puff. Hiaskan dengan buah-buahan dan daun pudina di atasnya.
4. Siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 1/2 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rupanya sungguh menyelerakan dengan pastri berbentuk bakul dan sarat dengan buah-buahan beri
Jenis masakan : Pastri
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Untuk menghasilkan buah-buahan kelihatan lebih menarik, griskan dengan glis aprikot
RESIPI : CHEF MOHAMAD RIZAM HUSSIN, CHEF NIK NORSHAZIATIE PAUZI, MOHAMAD SAIZI AWANG NOH
TERIMA KASIH :Kolej Yayasan Felda Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak, Pahang.http://www.yayasanfelda.org